Blogi

Bezglutenowe racuchy kukurydziane

Bezglutenowe racuchy kukurydziane

Wypróbowałam dziś świetny przepis na bezglutenowe racuchy z mąki kukurydzianej, niebo w gębie!

Świetny pomysł na śniadanie.

 

Aby usmażyć sobie takie racuszki będziesz potrzebować:


25 dag mąki kukurydzianej
2 jajka
2 dag drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru waniliowego
olej do smażenia




Wykonanie:


Drożdże trzeba rozkruszyć, zalać lekko podgrzanym mlekiem, nie może być za ciepłe! Następnie wsypujemy cukier waniliowy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce.
Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i rozczyn, miksujemy na gładką masę i odstawiamy na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce.
Rozgrzewamy na patelni olej (ja użyłam oleju kokosowego rafinowanego) Nakładamy łyżką ciasto na patelnie i smażymy racuszki.
Podawać je można na wiele sposobów np. z serkiem homogenizowanym, ja pozwoliłam sobie jednak na odrobinę szaleństwa i zjadłam je z bitą śmietana i brzoskwiniami, nie żałuję, było pyszne!
;-))))))))



25-01-2016 Vela

Komentarze

  • Polecam, są przepyszne, szczególnie na słodko ! :D
  • Chyba będę musiał spróbować takich racuchów :D

Dodaj komentarz

  Kasza ta nie bez powodu nazwana jest „ królowa wszystkich kas...

Kasza gryczana zdrowa i smaczna

Maliny to pyszne owoce, które wykazują działanie przeciwzapalne ...

RASPBERRYKETONE700 - hit z USA dostępny w Polsce

Dieta Low Carb zaliczana jest do grona jednych z najbezpieczni...

Dieta Low Carb - dieta nisko węglowodanowa

  Otyłość stanowi poważny problem. Najgorszy jest jednak fakt, ...

Frutarianizm. Wady i zalety stosowania diety frutariańskiej

Panicznie boimy się bakterii. Zabezpieczamy się przed nimi, ja...

Dlaczego warto sięgać po probiotyki? Bo życie zaczyna się w jelitach!

  Wbrew temu co mówią reklamy nie pozbędziesz się cellulitu w d...

Jak radzić sobie z celulitem?

Raport naukowców ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego nie p...

Nadmiar sodu w diecie nastolatka