Blogi

Bezglutenowe racuchy kukurydziane

Bezglutenowe racuchy kukurydziane

Wypróbowałam dziś świetny przepis na bezglutenowe racuchy z mąki kukurydzianej, niebo w gębie!

Świetny pomysł na śniadanie.

 

Aby usmażyć sobie takie racuszki będziesz potrzebować:


25 dag mąki kukurydzianej
2 jajka
2 dag drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru waniliowego
olej do smażenia




Wykonanie:


Drożdże trzeba rozkruszyć, zalać lekko podgrzanym mlekiem, nie może być za ciepłe! Następnie wsypujemy cukier waniliowy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce.
Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i rozczyn, miksujemy na gładką masę i odstawiamy na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce.
Rozgrzewamy na patelni olej (ja użyłam oleju kokosowego rafinowanego) Nakładamy łyżką ciasto na patelnie i smażymy racuszki.
Podawać je można na wiele sposobów np. z serkiem homogenizowanym, ja pozwoliłam sobie jednak na odrobinę szaleństwa i zjadłam je z bitą śmietana i brzoskwiniami, nie żałuję, było pyszne!
;-))))))))



25-01-2016 Vela

Komentarze

  • Polecam, są przepyszne, szczególnie na słodko ! :D
  • Chyba będę musiał spróbować takich racuchów :D

Dodaj komentarz

Jak zapewne wiecie, zdrowe odżywianie polega na regularnym dosta...

Zdrowe odżywianie – od czego zacząć?

Kurkuma to przyprawa korzenna, która jest blisko spokrewniona ...

Kurkuma – magiczna przyprawa rodem z Indii

Zbędne kilogramy spędzają ci sen z powiek? W takim razie poznaj ...

Afrykańskie mango - recepta na szczupłe i zgrabne ciało

Borelioza to odkleszczowa choroba bakteryjna, wywołana przez k...

Rozpoczyna się inwazja kleszczy! Poznaj skuteczne sposoby leczenia boreliozy i profilaktyki tej choroby

Każdy zna pietruszkę i bardzo często używa jej w swojej kuchni...

Pietruszka niedocenionym warzywem

Na półkach sklepowych znajdziemy wiele rodzajów cukru i jego zam...

Jaki cukier jest najzdrowszy?

W ostatnim czasie o wodzie wodorowej jest coraz głośniej. Czy ma...

Woda wodorowa – czy warto ją pić?