Blogi

Bezglutenowe racuchy kukurydziane

Bezglutenowe racuchy kukurydziane

Wypróbowałam dziś świetny przepis na bezglutenowe racuchy z mąki kukurydzianej, niebo w gębie!

Świetny pomysł na śniadanie.

 

Aby usmażyć sobie takie racuszki będziesz potrzebować:


25 dag mąki kukurydzianej
2 jajka
2 dag drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru waniliowego
olej do smażenia




Wykonanie:


Drożdże trzeba rozkruszyć, zalać lekko podgrzanym mlekiem, nie może być za ciepłe! Następnie wsypujemy cukier waniliowy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce.
Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i rozczyn, miksujemy na gładką masę i odstawiamy na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce.
Rozgrzewamy na patelni olej (ja użyłam oleju kokosowego rafinowanego) Nakładamy łyżką ciasto na patelnie i smażymy racuszki.
Podawać je można na wiele sposobów np. z serkiem homogenizowanym, ja pozwoliłam sobie jednak na odrobinę szaleństwa i zjadłam je z bitą śmietana i brzoskwiniami, nie żałuję, było pyszne!
;-))))))))



25-01-2016 Vela

Komentarze

  • Polecam, są przepyszne, szczególnie na słodko ! :D
  • Chyba będę musiał spróbować takich racuchów :D

Dodaj komentarz

Choć trudno w to uwierzyć, ale wielkimi krokami zbliża się lat...

Drakońska dieta? Czy jest bezpieczna i zdrowa?

Z wszystkich stron możemy dziś usłyszeć głosy przestrzegające ...

Na czym polega Dieta McDougalla? Czyli dlaczego nie trzeba bać się zbóż, ziemniaków i fasoli?

Po dużym zainteresowaniu poprzednim artykułem postanowiliśmy pol...

Co należy jeść by schudnąć? - cz. II

Poranna kawa z mlekiem to dla wielu codzienna rutyna dająca niez...

Napoje i przekąski - bezglutenowe

Popularność klinik witaminowych to trend, który wkracza na rynek...

Kliniki witaminowe coraz popularniejsze – sprawdź dlaczego!

  Kwas chlorogenowy (CGA) to związek organiczny zaliczany do gr...

Kwas chlorogenowy – charakterystyka, właściwości oraz skutki uboczne

Czy znasz kogoś, kto nie chciałby być szczupły? Większość osób m...

Jak schudnąć – kilka faktów