Blogi

Bezglutenowe racuchy kukurydziane

Bezglutenowe racuchy kukurydziane

Wypróbowałam dziś świetny przepis na bezglutenowe racuchy z mąki kukurydzianej, niebo w gębie!

Świetny pomysł na śniadanie.

 

Aby usmażyć sobie takie racuszki będziesz potrzebować:


25 dag mąki kukurydzianej
2 jajka
2 dag drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru waniliowego
olej do smażenia




Wykonanie:


Drożdże trzeba rozkruszyć, zalać lekko podgrzanym mlekiem, nie może być za ciepłe! Następnie wsypujemy cukier waniliowy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce.
Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i rozczyn, miksujemy na gładką masę i odstawiamy na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce.
Rozgrzewamy na patelni olej (ja użyłam oleju kokosowego rafinowanego) Nakładamy łyżką ciasto na patelnie i smażymy racuszki.
Podawać je można na wiele sposobów np. z serkiem homogenizowanym, ja pozwoliłam sobie jednak na odrobinę szaleństwa i zjadłam je z bitą śmietana i brzoskwiniami, nie żałuję, było pyszne!
;-))))))))



25-01-2016 Vela

Komentarze

  • Polecam, są przepyszne, szczególnie na słodko ! :D
  • Chyba będę musiał spróbować takich racuchów :D

Dodaj komentarz

Kreatyna to niezwykła substancja, która od dłuższego czasu sprze...

Mity dotyczące stosowania kreatyny

Trening biegowy należy do najbardziej prozdrowotnych sposobów sp...

Jak przygotować się do maratonu?

Papryczka chilli za sprawą zawartości w swoim składzie kapsaic...

Papryka chilli – doskonały patent na odchudzanie

Czy wiesz, że rak jest drugą spośród najczęstszych przyczyn zg...

Jak skutecznie ustrzec się przed nowotworem? Poznaj zasady diety antynowotworowej autora książki „Antyrak”

Zaćmę wtórną wymienia się jako jedno z powikłań po leczeniu zaćm...

Zaćma wtórna – co to za choroba?

Afty są bolesnym i dokuczliwym problemem pojawiającym się w nasz...

Domowe sposoby na afty

Tak wiele z nas chce mieć piękne, szczupłe ciało. Często marzymy...

Trzy zasady rozsądnego odchudzania