Blogi

Bezglutenowe racuchy kukurydziane

Bezglutenowe racuchy kukurydziane

Wypróbowałam dziś świetny przepis na bezglutenowe racuchy z mąki kukurydzianej, niebo w gębie!

Świetny pomysł na śniadanie.

 

Aby usmażyć sobie takie racuszki będziesz potrzebować:


25 dag mąki kukurydzianej
2 jajka
2 dag drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru waniliowego
olej do smażenia




Wykonanie:


Drożdże trzeba rozkruszyć, zalać lekko podgrzanym mlekiem, nie może być za ciepłe! Następnie wsypujemy cukier waniliowy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce.
Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i rozczyn, miksujemy na gładką masę i odstawiamy na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce.
Rozgrzewamy na patelni olej (ja użyłam oleju kokosowego rafinowanego) Nakładamy łyżką ciasto na patelnie i smażymy racuszki.
Podawać je można na wiele sposobów np. z serkiem homogenizowanym, ja pozwoliłam sobie jednak na odrobinę szaleństwa i zjadłam je z bitą śmietana i brzoskwiniami, nie żałuję, było pyszne!
;-))))))))



25-01-2016 Vela

Komentarze

  • Polecam, są przepyszne, szczególnie na słodko ! :D
  • Chyba będę musiał spróbować takich racuchów :D

Dodaj komentarz

Nie potrafisz sobie wyobrazić początku dnia bez wypicia małej ...

Kawa, kawunia, kawusia… Nie pozwól sobie na życie w uzależnieniu!

Smażenie to jeden ze sposobów obróbki termicznej potraw, jednak ...

Czy smażenie może być zdrowe i dietetyczne?

Zła jakość snu może być przyczyną wielu dolegliwości. To pojawia...

Wszystko o poduszkach ortopedycznych

Walka z nadwagą prawie zawsze kojarzy się z drakońską dietą i mi...

Koktajle odchudzające

Nadmiar tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha to problem zarówn...

Jak schudnąć z brzucha?

Czy wiecie, że tendencje są spotykane nie tylko w świecie mody, ...

Lepiej niż każda dieta: produkty, które warto spożywać codziennie