Nowości na dietaiodchudzanie.pl

 Jak dobierać wino do posiłku?

Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, dopasowanie wina do potrawy może naprawdę przysporzyć o ból głowy. Sztuką jest stworzenie prawdziwie harmonijnej kompozycji. Jest ona tym trudniejsza, iż do wyboru mamy na chwilę obecną mnóstwo win pochodzących z różnych regionów świata i wytwarzanych z rozmaitych szczepów winorośli. Podpowiadamy, jakimi zasadami kierować się, aby wybrać naprawdę najlepsze wino do posiłku.

Zasad obowiązujących w doborze wina do posiłku jest całe mnóstwo. Ta najważniejsza mówi, że wino nie może swoim smakiem dominować potrawy. I odwrotnie. Nawet najlepsza potrawa nie może przyćmić wina. Musi to być kompozycja idealnie ze sobą współgrająca. Świetnie sprawdza się reguła mówiąca o tym, że białe wina podajemy do ryb i drobiu, zaś czerwone do mięsa czerwonego. Wina słodkie są bezdyskusyjnie zarezerwowane do deserów, a więc potraw wybitnie słodkich. Jeśli niekoniecznie znamy się na winach, a jednocześnie chcemy zaserwować naszym przyjaciołom ten trunek bogów, warto przestrzegać tych prostych reguł.

Idąc dalej, warto zakodować sobie, że do potraw lekkich, a więc sałatek i przystawek podajemy wino lekkie. Świetnie sprawdzają się w tym wypadku trunki białe i różowe. Do potraw intensywnie przyprawionych i ciężkich zdecydowanie lepsze będą wina, które fermentowały w dębowych beczkach. Ideałem jest, jeśli zarówno wino, jak i potrawa, której mają towarzyszyć, pochodzą z tego samego regionu. Wówczas możemy być niemalże pewni, że stworzą kompozycję idealną, nawzajem się uzupełniając. Nie ma się więc co dziwić, że w wielu lokalach dba się o serwowanie win lokalnych pasujących idealnie do podawanych potraw.

Inna szkoła doboru wina do potraw mówi, że kierować należy się nie symbiozą, a kontrastem. W myśl tej zasady trunek ma wydobywać z potrawy to, co w niej głęboko ukryte, sprawiać, że dostrzeżemy to, co w daniu na pierwszy rzut oka w ogóle niezauważalne. Kierując się tą niecodzienną zasadą, do naprawdę pikantnego dania można zaserwować słodkie wino. Trzeba jednak pamiętać, że dobranie wina do potrawy w myśl tej reguły jest zdecydowanie trudniejsze i wymaga dużo większej wiedzy.

Nie można zapominać także o wpływie smaków na siebie. Dania wyraźnie słone najlepiej komponują się z wina wytrawnymi. Takie połączenie sprawia, że zarówno potrawa, jak i wino zyskują o wiele pełniejszy smak. Do deserów nigdy nie powinno podawać się wina wytrawnego. Takie połączenie wpłynęłoby negatywnie na odbiór smaku zarówno deseru, jak i samego trunku. Wino wytrawne można natomiast bez obaw podawać do potraw tłustych i ciężkich.

Te i więcej porad na temat odpowiedniego dobierania wina do potraw jest dostępnych na Faktoriawinalacarte.pl. Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Odkąd wśród diet pojawiła się jakże rewelacyjna i skuteczna di...

Dieta Fultona - rewolucja w odchudzaniu

Czy wiecie, że statystyczna polska rodzina tyje na wakacjach jak...

Zwracaj uwagę na to, co jesz na wakacjach!

Większość kuracji odchudzających, nawet tych zrównoważonych, spr...

Odchudzasz się? Nie zapomnij o magnezie.

W związku z obowiązkami zawodowymi nie masz czasu na regularne...

Dlaczego należy spożywać posiłki o stałych porach?

Jeśli chcesz schudnąć, postaw zarówno na dietę jak i aktywność f...

Trener personalny pomoże Ci schudnąć

  Czarnuszka siewna (Nigella sativa) nazywana jest inaczej czar...

Czarnuszka stanie na straży Twojego zdrowia!

Ripostą na rozpowszechnione niezdrowe jedzenie określane jako fa...

Superfood, czyli najlepsze jedzenie pod słońcem