Nowości na dietaiodchudzanie.pl

 Jak dobierać wino do posiłku?

Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, dopasowanie wina do potrawy może naprawdę przysporzyć o ból głowy. Sztuką jest stworzenie prawdziwie harmonijnej kompozycji. Jest ona tym trudniejsza, iż do wyboru mamy na chwilę obecną mnóstwo win pochodzących z różnych regionów świata i wytwarzanych z rozmaitych szczepów winorośli. Podpowiadamy, jakimi zasadami kierować się, aby wybrać naprawdę najlepsze wino do posiłku.

Zasad obowiązujących w doborze wina do posiłku jest całe mnóstwo. Ta najważniejsza mówi, że wino nie może swoim smakiem dominować potrawy. I odwrotnie. Nawet najlepsza potrawa nie może przyćmić wina. Musi to być kompozycja idealnie ze sobą współgrająca. Świetnie sprawdza się reguła mówiąca o tym, że białe wina podajemy do ryb i drobiu, zaś czerwone do mięsa czerwonego. Wina słodkie są bezdyskusyjnie zarezerwowane do deserów, a więc potraw wybitnie słodkich. Jeśli niekoniecznie znamy się na winach, a jednocześnie chcemy zaserwować naszym przyjaciołom ten trunek bogów, warto przestrzegać tych prostych reguł.

Idąc dalej, warto zakodować sobie, że do potraw lekkich, a więc sałatek i przystawek podajemy wino lekkie. Świetnie sprawdzają się w tym wypadku trunki białe i różowe. Do potraw intensywnie przyprawionych i ciężkich zdecydowanie lepsze będą wina, które fermentowały w dębowych beczkach. Ideałem jest, jeśli zarówno wino, jak i potrawa, której mają towarzyszyć, pochodzą z tego samego regionu. Wówczas możemy być niemalże pewni, że stworzą kompozycję idealną, nawzajem się uzupełniając. Nie ma się więc co dziwić, że w wielu lokalach dba się o serwowanie win lokalnych pasujących idealnie do podawanych potraw.

Inna szkoła doboru wina do potraw mówi, że kierować należy się nie symbiozą, a kontrastem. W myśl tej zasady trunek ma wydobywać z potrawy to, co w niej głęboko ukryte, sprawiać, że dostrzeżemy to, co w daniu na pierwszy rzut oka w ogóle niezauważalne. Kierując się tą niecodzienną zasadą, do naprawdę pikantnego dania można zaserwować słodkie wino. Trzeba jednak pamiętać, że dobranie wina do potrawy w myśl tej reguły jest zdecydowanie trudniejsze i wymaga dużo większej wiedzy.

Nie można zapominać także o wpływie smaków na siebie. Dania wyraźnie słone najlepiej komponują się z wina wytrawnymi. Takie połączenie sprawia, że zarówno potrawa, jak i wino zyskują o wiele pełniejszy smak. Do deserów nigdy nie powinno podawać się wina wytrawnego. Takie połączenie wpłynęłoby negatywnie na odbiór smaku zarówno deseru, jak i samego trunku. Wino wytrawne można natomiast bez obaw podawać do potraw tłustych i ciężkich.

Te i więcej porad na temat odpowiedniego dobierania wina do potraw jest dostępnych na Faktoriawinalacarte.pl. Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Zmarszczki pojawiające się na twarzy są pierwszą oznaką starzeni...

Zmarszczki. Jak zapobiegać ich powstawaniu?

W obecnych czasach cebula nie występuje już w stanie dzikim. Jed...

Taka powszechna, a taka niezwykła. Cebula i jej właściwości.

Laseroterapia to niezwykle skuteczne narzędzie w walce ze starze...

Laser frakcyjny CO2 - bezpieczeństwo i skuteczność

Dzięki szeroko zakrojonym badaniom i obserwacjom klinicznym wiem...

Nie tolerujesz glutenu? Sprawdź których produktów powinieneś unikać.

W dzisiejszych czasach, gdy problem otyłości dotyczy coraz więce...

Dieta Nutritariańska - jesz i chudniesz

Dieta ta powstała w latach siedemdziesiątych, w tym samym czas...

Dieta Ornisha. Szybkie odchudzanie bez liczenia kalorii

Niezwykle efektywne działanie owoców Garcinia Cambogia w procesi...

Garcinia SLM - Tabletki które pomagają schudnąć