Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Czy smażenie może być zdrowe i dietetyczne?

Smażenie to jeden ze sposobów obróbki termicznej potraw, jednak mało polecanym w kuchni dietetycznej. Dania smażone, co prawda są smaczne, syte, atrakcyjne pod względem koloru i zapachu, posiadają specyficzny smak, jednak ich spożywanie powoduje uczucie ciężkości, drażnią przewód pokarmowy i dosyć długo zalegają w żołądku. Jeśli więc nie potrafisz zrezygnować z tej metody sporządzania potraw, warto zastosować się do kilku rad prezentowanych poniżej. Dzięki nim Twoje dania będą znacznie zdrowsze i po części dietetyczne.

  • Jeśli smażysz na smalcu lub innym tłuszczu zwierzęcym, przestań to robić. Zdecydowanie zdrowiej będzie, jeśli do tego procesu użyjesz oleju roślinnego.
  • Olej olejowi nie równy. Zwróć uwagę na jego skład. Dokładnie zapoznaj się z etykietą, wybieraj oleje, które zawierają więcej kwasów jednonienasyconych niż wielonasyconych. Wybieraj olej tłoczony na ciepło oraz rafinowany w naturalny sposób, bez użycia chemii.
  • Pamiętaj, że smażenie powinno trwać krótko. Zanim wrzucisz cokolwiek na patelnię odczekaj aż tłuszcz nagrzeje się do odpowiedniej temperatury. Potrawa nie tylko usmaży się szybciej, ale również znacznie mniej wchłonie tłuszczu.
  • Potraktuj tłuszcz jako produkt jednorazowy. Wykorzystywanie tłuszczu kilkukrotnie sprawia, że tak przygotowana potrawa nie dość że „śmierdzi” to jest szkodliwa dla Twojego zdrowia.
  • Nie panieruj produktów przed smażeniem. Jeśli już to musisz zrobić, wykorzystaj do tego celu np. skrobię kukurydzianą. Jest to produkt bezglutenowy i w porównaniu z mąką pszenną, nie nasącza się zbytnio tłuszczem.
  • Wieloskładnikowy posiłek (danie obiadowe) nie powinien zawierać więcej niż jeden produkt smażony. Nie serwuj więc obiadu w którego skład wchodzą frytki, kotlet schabowy, podsmażane warzywa. Nawet najzdrowiej usmażone potrawy jedzone w nadmiarze, zaszkodzą. Frytki zamień na młode ziemniaczki ugotowane z koperkiem, warzywa przygotuj na parze – będą równie smaczne i nie stracą koloru. Usmażony kotlet odsącz na papierowym ręczniku przez około 2 minuty.
13-02-2016 R M   zdrowe dietetyczne

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

  Alkohol jest szeroko pojętym i ciężkim tematem. Tak wiele osó...

Alkohol w diecie, ”czyli skutki picia wódki”

  Twórcą diety rozdzielnej jest Dr. William Howard Hay. Jak sam...

Dieta rozdzielna. Zalety i wady stosowania

Należysz do osób, które niezależnie od ilości zjadanych posiłków...

Zbuduj atrakcyjną muskulaturę dzięki suplementom na masę i siłę!

Mikrofalówki należą na sprzętu gospodarstwa domowego, które ro...

Czy gotowanie w mikrofali jest zdrowe?

  Każda osoba marząca o pięknej, smukłej sylwetce musi przyzwyc...

Jak mierzyć kaloryczność jedzenia

  Chyba nie do końca wszyscy zdają sobie sprawę z tego jak złe ...

Biegasz aby schudnąć? Zastosuj też odpowiednią dietę

Laseroterapia to niezwykle skuteczne narzędzie w walce ze starze...

Laser frakcyjny CO2 - bezpieczeństwo i skuteczność