Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Czy smażenie może być zdrowe i dietetyczne?

Smażenie to jeden ze sposobów obróbki termicznej potraw, jednak mało polecanym w kuchni dietetycznej. Dania smażone, co prawda są smaczne, syte, atrakcyjne pod względem koloru i zapachu, posiadają specyficzny smak, jednak ich spożywanie powoduje uczucie ciężkości, drażnią przewód pokarmowy i dosyć długo zalegają w żołądku. Jeśli więc nie potrafisz zrezygnować z tej metody sporządzania potraw, warto zastosować się do kilku rad prezentowanych poniżej. Dzięki nim Twoje dania będą znacznie zdrowsze i po części dietetyczne.

  • Jeśli smażysz na smalcu lub innym tłuszczu zwierzęcym, przestań to robić. Zdecydowanie zdrowiej będzie, jeśli do tego procesu użyjesz oleju roślinnego.
  • Olej olejowi nie równy. Zwróć uwagę na jego skład. Dokładnie zapoznaj się z etykietą, wybieraj oleje, które zawierają więcej kwasów jednonienasyconych niż wielonasyconych. Wybieraj olej tłoczony na ciepło oraz rafinowany w naturalny sposób, bez użycia chemii.
  • Pamiętaj, że smażenie powinno trwać krótko. Zanim wrzucisz cokolwiek na patelnię odczekaj aż tłuszcz nagrzeje się do odpowiedniej temperatury. Potrawa nie tylko usmaży się szybciej, ale również znacznie mniej wchłonie tłuszczu.
  • Potraktuj tłuszcz jako produkt jednorazowy. Wykorzystywanie tłuszczu kilkukrotnie sprawia, że tak przygotowana potrawa nie dość że „śmierdzi” to jest szkodliwa dla Twojego zdrowia.
  • Nie panieruj produktów przed smażeniem. Jeśli już to musisz zrobić, wykorzystaj do tego celu np. skrobię kukurydzianą. Jest to produkt bezglutenowy i w porównaniu z mąką pszenną, nie nasącza się zbytnio tłuszczem.
  • Wieloskładnikowy posiłek (danie obiadowe) nie powinien zawierać więcej niż jeden produkt smażony. Nie serwuj więc obiadu w którego skład wchodzą frytki, kotlet schabowy, podsmażane warzywa. Nawet najzdrowiej usmażone potrawy jedzone w nadmiarze, zaszkodzą. Frytki zamień na młode ziemniaczki ugotowane z koperkiem, warzywa przygotuj na parze – będą równie smaczne i nie stracą koloru. Usmażony kotlet odsącz na papierowym ręczniku przez około 2 minuty.
13-02-2016 R M   zdrowe dietetyczne

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

  Komfortowy i zdrowy sen jest ważny dla każdego człowieka. Oso...

Akcesoria do komfortowego i zdrowego snu

W sytuacji, gdy mamy zamiar skutecznie pozbyć się zbędnych kilog...

 Odchudzanie – czyli jak bezpiecznie pozbyć się zbędnych kilogramów?

Anoreksja to ogromny problem XX i XXI wieku, choć jej początki s...

Anoreksja problemem XXI wieku

Nierzadko zdarza się, że tuż po urodzeniu noworodek zdradza obja...

Antybiotykoterapia dziecka tuż po urodzeniu

Na nadwagę cierpi teraz ok. 300 milionów ludzi. To ogromna ilość...

Berrator do walki z tkanką tłuszczową

Nie ma jednoznacznej definicji hałasu, jest to określenie bardzo...

Wpływ hałasu na organizm człowieka i jego skutki

Popularny powtarzany przez wielu frazes, że jesteś tym co jesz z...

Zdrowa i szczupła dzięki małym zmianom