Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Czy smażenie może być zdrowe i dietetyczne?

Smażenie to jeden ze sposobów obróbki termicznej potraw, jednak mało polecanym w kuchni dietetycznej. Dania smażone, co prawda są smaczne, syte, atrakcyjne pod względem koloru i zapachu, posiadają specyficzny smak, jednak ich spożywanie powoduje uczucie ciężkości, drażnią przewód pokarmowy i dosyć długo zalegają w żołądku. Jeśli więc nie potrafisz zrezygnować z tej metody sporządzania potraw, warto zastosować się do kilku rad prezentowanych poniżej. Dzięki nim Twoje dania będą znacznie zdrowsze i po części dietetyczne.

  • Jeśli smażysz na smalcu lub innym tłuszczu zwierzęcym, przestań to robić. Zdecydowanie zdrowiej będzie, jeśli do tego procesu użyjesz oleju roślinnego.
  • Olej olejowi nie równy. Zwróć uwagę na jego skład. Dokładnie zapoznaj się z etykietą, wybieraj oleje, które zawierają więcej kwasów jednonienasyconych niż wielonasyconych. Wybieraj olej tłoczony na ciepło oraz rafinowany w naturalny sposób, bez użycia chemii.
  • Pamiętaj, że smażenie powinno trwać krótko. Zanim wrzucisz cokolwiek na patelnię odczekaj aż tłuszcz nagrzeje się do odpowiedniej temperatury. Potrawa nie tylko usmaży się szybciej, ale również znacznie mniej wchłonie tłuszczu.
  • Potraktuj tłuszcz jako produkt jednorazowy. Wykorzystywanie tłuszczu kilkukrotnie sprawia, że tak przygotowana potrawa nie dość że „śmierdzi” to jest szkodliwa dla Twojego zdrowia.
  • Nie panieruj produktów przed smażeniem. Jeśli już to musisz zrobić, wykorzystaj do tego celu np. skrobię kukurydzianą. Jest to produkt bezglutenowy i w porównaniu z mąką pszenną, nie nasącza się zbytnio tłuszczem.
  • Wieloskładnikowy posiłek (danie obiadowe) nie powinien zawierać więcej niż jeden produkt smażony. Nie serwuj więc obiadu w którego skład wchodzą frytki, kotlet schabowy, podsmażane warzywa. Nawet najzdrowiej usmażone potrawy jedzone w nadmiarze, zaszkodzą. Frytki zamień na młode ziemniaczki ugotowane z koperkiem, warzywa przygotuj na parze – będą równie smaczne i nie stracą koloru. Usmażony kotlet odsącz na papierowym ręczniku przez około 2 minuty.
13-02-2016 R M   zdrowe dietetyczne

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Gdy przychodzą cieplejsze dni, wtedy zmieniamy pełne obuwie, na ...

Co robić, by latem nie zarazić się grzybicą stóp? Jak leczyć tę chorobę?

Do restauracji chodzimy po to aby dobrze zjeść. Czy to śniadan...

Napiwki w restauracjach. Dawać czy nie dawać?

Wielu z Nas słyszało o alergii na kurz, sierść, trawy czy też ...

Uczulenie na wodę

Nie ma chyba kobiety, która nie chciałaby wiedzieć, w których dn...

Dni płodne u kobiety - jak je wyznaczyć?

Dieta ryżowa powstała w 1934 roku. Jej twórcą jest Walter Kempne...

Dieta ryżowa 3 dniowa

Olej z nasion rącznika pospolitego - uprawianego głównie w Afr...

Olej rycynowy – odwieczna tajemnica piękna i długowieczności

Po przeszczepie szpiku niezwykle ważne jest właściwe odżywianie....

Jak powinna wyglądać dieta po przeszczepie szpiku u dziecka?