Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Czy smażenie może być zdrowe i dietetyczne?

Smażenie to jeden ze sposobów obróbki termicznej potraw, jednak mało polecanym w kuchni dietetycznej. Dania smażone, co prawda są smaczne, syte, atrakcyjne pod względem koloru i zapachu, posiadają specyficzny smak, jednak ich spożywanie powoduje uczucie ciężkości, drażnią przewód pokarmowy i dosyć długo zalegają w żołądku. Jeśli więc nie potrafisz zrezygnować z tej metody sporządzania potraw, warto zastosować się do kilku rad prezentowanych poniżej. Dzięki nim Twoje dania będą znacznie zdrowsze i po części dietetyczne.

  • Jeśli smażysz na smalcu lub innym tłuszczu zwierzęcym, przestań to robić. Zdecydowanie zdrowiej będzie, jeśli do tego procesu użyjesz oleju roślinnego.
  • Olej olejowi nie równy. Zwróć uwagę na jego skład. Dokładnie zapoznaj się z etykietą, wybieraj oleje, które zawierają więcej kwasów jednonienasyconych niż wielonasyconych. Wybieraj olej tłoczony na ciepło oraz rafinowany w naturalny sposób, bez użycia chemii.
  • Pamiętaj, że smażenie powinno trwać krótko. Zanim wrzucisz cokolwiek na patelnię odczekaj aż tłuszcz nagrzeje się do odpowiedniej temperatury. Potrawa nie tylko usmaży się szybciej, ale również znacznie mniej wchłonie tłuszczu.
  • Potraktuj tłuszcz jako produkt jednorazowy. Wykorzystywanie tłuszczu kilkukrotnie sprawia, że tak przygotowana potrawa nie dość że „śmierdzi” to jest szkodliwa dla Twojego zdrowia.
  • Nie panieruj produktów przed smażeniem. Jeśli już to musisz zrobić, wykorzystaj do tego celu np. skrobię kukurydzianą. Jest to produkt bezglutenowy i w porównaniu z mąką pszenną, nie nasącza się zbytnio tłuszczem.
  • Wieloskładnikowy posiłek (danie obiadowe) nie powinien zawierać więcej niż jeden produkt smażony. Nie serwuj więc obiadu w którego skład wchodzą frytki, kotlet schabowy, podsmażane warzywa. Nawet najzdrowiej usmażone potrawy jedzone w nadmiarze, zaszkodzą. Frytki zamień na młode ziemniaczki ugotowane z koperkiem, warzywa przygotuj na parze – będą równie smaczne i nie stracą koloru. Usmażony kotlet odsącz na papierowym ręczniku przez około 2 minuty.
13-02-2016 R M   zdrowe dietetyczne

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Odpowiednia suplementacja organizmu pozwala zachować zdrowie, za...

Wsparcie dla Twojego organizmu

  Niestety problem otyłości dotyczy coraz więcej osób, a co gor...

Dieta Dash - na czym polega najzdrowsza dieta świata?

Nie da się ukryć, że zrzucenie zbędnych kilogramów wymaga odpowi...

Trening interwałowy

  Kręgosłup jest filarem swoistego rusztowania jakim jest dla n...

Dlaczego boli nas kręgosłup?

Poranna kawa z mlekiem to dla wielu codzienna rutyna dająca niez...

Napoje i przekąski - bezglutenowe

Zmarszczki pojawiające się na twarzy są pierwszą oznaką starzeni...

Zmarszczki. Jak zapobiegać ich powstawaniu?

Anoreksja to ogromny problem XX i XXI wieku, choć jej początki s...

Anoreksja problemem XXI wieku