Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Jak ułożyć dietę odchudzającą?

 

"Jedz mniej, ruszaj się więcej" – tak brzmi najbardziej ogólne zalecenie dla osób, które chcą uporać się z nadwagą. Jednak wdrożenie tej zasady w życie zazwyczaj okazuje się znacznie trudniejsze, niż mogłoby się wydawać. Kwestią, która przyprawia początkujących adeptów zdrowego stylu życia o ból głowy, jest wybór sposobu odżywiania.

 

Paleo, low-carb, high-carb, dieta bezglutenowa, dieta optymalna, dieta wegańska... W Internecie aż roi się od różnorodnych zaleceń i wskazówek, a nawet badań naukowych, które wzajemnie sobie przeczą! Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest skupienie się na fundamentach; roztrząsanie szczegółów prowadzi do niekonsekwencji i rosnącego zniechęcenia.

Jak zatem powinna wyglądać zdrowa dieta odchudzająca?

 

  • Unikaj radykalnych posunięć. Drastyczne zmniejszenie ilości spożywanych węglowodanów poskutkuje pogorszeniem samopoczucia, osłabieniem i brakiem energii; natomiast w przypadku całkowitej eliminacji tłuszczów (0. 5g na kilogram masy ciała stanowi absolutne minimum) konsekwencje mogą być znacznie poważniejsze, z rozregulowaniem układu hormonalnego na czele.
  • Definitywnie pożegnaj się śmieciowym jedzeniem i słodkimi napojami. Opierając się wyłącznie na "czystym" jedzeniu pozwolisz organizmowi sprawnie funkcjonować, dostarczysz mu więcej składników odżywczych, a także unikniesz napadów głodu i skoków insuliny. Zapamiętaj: im mniejszy stopień przetworzenia produktu, tym lepiej.
  • Jedz produkty białkowe. Wysokie spożycie białka (2-2. 5g na kilogram masy ciała) ogranicza utratę cennej tkanki mięśniowej, przyspiesza metabolizm oraz zwiększa uczucie sytości. Drób, wołowina, jaja kurze, podroby, twaróg czy ryby morskie są dobrymi źródłami protein.
  • Jedz dużo warzyw. Warzywa mają bardzo niską gęstość kaloryczną, jednocześnie stanowiąc bogate źródło witamin i minerałów.
  • Licz makroskładniki. Korzystaj z kalkulatorów lub tabel, aby kontrolować ilość dostarczanej energii i mieć pewność, że zaopatrujesz organizm w odpowiednią ilość białka, węglowodanów i tłuszczu.
  • Miej plan. Wyznaczenie konkretnego celu zapobiegnie przesadnym restrykcjom, tym samym umożliwiając stopniowe odchudzanie. Dieta odchudzająca przede wszystkim powinna być racjonalna.


 

Komentarze

  • mniej żreć - ot porada

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Sporty walki sukcesywnie zyskują sobie coraz większą popularność...

Sporty walki: dlaczego warto je trenować oraz jak wybrać odpowiednią dyscyplinę?

To, co jemy, ma ogromny wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, a...

Witaminy na zdrowe włosy. Dieta i pielęgnacja

Zawsze jest dobry czas na pozytywne zmiany. Zadbaj o nową, lepsz...

Wczasy odchudzające nie tylko latem

Nietolerancje pokarmowe są niewłaściwą reakcją organizmu na spoż...

O testach na nietolerancję pokarmową słów kilka

  Twórcą diety rozdzielnej jest Dr. William Howard Hay. Jak sam...

Dieta rozdzielna. Zalety i wady stosowania

    Twórcą diety strukturalnej ( zwanej też dietą weekendową l...

Dieta strukturalna dr Bardadyna

Mikrofalówki należą na sprzętu gospodarstwa domowego, które ro...

Czy gotowanie w mikrofali jest zdrowe?