Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Dieta Low Carb - dieta nisko węglowodanowa

Dieta Low Carb zaliczana jest do grona jednych z najbezpieczniejszych diet. Jest dietą nisko węglowodanową, której głównym założeniem jest ograniczenie spożywania węglowodanów (dzienna dawka około 150 g) na korzyść zdrowych tłuszczów oraz spożywania większej ilości białka. Jednym słowem zmusza organizm do korzystania z tłuszczów jako podstawowego źródła energii. Warto wspomnieć, że ma dobroczynny wpływ na zdrowie – pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów, reguluje poziom cukru we krwi, cholesterolu oraz obniża ciśnienie krwi.

 

Zasady Diety Low Carb

Ważne: przystępując do diety warto zawsze skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, który dobierze dietę indywidualnie uwzględniając wszystkie „ za” i „ przeciw”.

Główne zasady Diety Low Carb

  • Przede wszystkich ograniczenie ilości spożywanych węglowodanów,
  • Dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości dobrych tłuszczów. Wiadomo nie od dziś, że kwasy tłuszczowe nienasycone czuwają nad prawidłowym funkcjonowaniem układu nerwowego, są budulcem błon komórkowych. To właśnie dzięki dobrym tłuszczom organizm nie odczuwa spadku energii czy otępienia,
  • Witaminy i minerały przy diecie nisko węglowodanowej to postawa. Bardzo ważne jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości witamin i minerałów, ponieważ zapotrzebowanie na nie zwiększa się.
  • Dostarczenie odpowiedniej ilości warzyw i owoców, które odpowiadają za utrzymanie odpowiedniej homeostazy kwasowo-zasadowej,
  • Spożywanie trzech głównych posiłków i 2 przekąsek dziennie,
  • Spożywanie produktów nieprzetworzonych,
  • Dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości białka. Białko pozwala zachować odpowiednią masę mięśniową.

 

Do produktów zakazanych na diecie Low Carb należą: białe pieczywo, makaron, ziemniaki, chleb pszenny, owoce i warzywa zawierające duże ilości cukru i wszystko co zawiera duże ilości węglowodanów.

Natomiast dieta powinna opierać się na: mięsie, jajkach, nabiale, warzywach i owocach, które mają działanie odkwaszające (są to min. sałata, jabłka, żurawina, pomidory, ogórki), ryby, jogurty, mleko, makaron i ryż brązowy, wieprzowina, makrela, słonecznik, kasza jaglana czy też ciemne pieczywo.

Zalety Diety Low Carb

Zalet tej diety jest wiele. Najważniejszymi z nich są przede wszystkim:

  • Powoduje utratę tkanki tłuszczowej,
  • Przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej,
  • Ma pozytywny wpływ na gospodarkę hormonalną,
  • Reguluje poziom cholesterolu,
  • Zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych,
  • Reguluje poziom cukru we krwi,
  • Ma pozytywny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi,
  • Zwiększa pokłady energii.

Jak widać zalet diety nisko węglowodanowej jest wiele. Ważne aby pamiętać, że przed rozpoczęciem diety skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, który uwzględni wszystkie „za” i „przeciw”. Doskonałe efekty Diety Low Carb widać już po kilku tygodniach. Tak jak i do innych diet, organizm również musi się „przyzwyczaić”ponieważ jest to dieta monotonna. Można nawet określić ją mianem stylu życia. Ale jak zwał tak zwał efekty na pewno będą zadowalające.

 

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Nietolerancje pokarmowe są niewłaściwą reakcją organizmu na spoż...

O testach na nietolerancję pokarmową słów kilka

Podstawową informacją na temat diety bezglutenowej jest fakt, że...

Dieta bezglutenowa

Wszyscy wiemy, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu niez...

Właściwości koenzymu Q 10 - warto wiedzieć

  Niestety problem otyłości dotyczy coraz więcej osób, a co gor...

Dieta Dash - na czym polega najzdrowsza dieta świata?

Każda z Pań chciałaby się cieszyć piękną figurą i jednocześnie...

Przepyszny kapuśniak z młodej kapusty

Młody organizm zawsze charakteryzuje się większą witalnością. Je...

Od czego zależy potencja u młodych?

Każdy z nas zapewne choć raz w życiu cierpiał na ból ucha, nie k...

Główne przyczyny zapalenia ucha środkowego