Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Dieta cukrzycowa - jadłospis na jeden dzień

 

Na początku warto przypomnieć co to jest dieta cukrzycowa?

Cukrzyca należy do jednej z wielu chorób przewlekłych i nieuleczalnych, zwłaszcza typu 2. Występująca wiele lat może przyczynić się do wielu powikłań np. w chorobach serca, nerek czy też wzroku. Dlatego kluczowe znaczenie w leczeniu tej choroby odgrywa dieta cukrzycowa, której głównym zadaniem jest regulowanie poziomu cukru we krwi. Ale to nie jedyne zadanie, przede wszystkim pomaga choremu w bezpieczny sposób pozbyć się zbędnych kilogramów nie obciążając organizmu. Nie wolno zapomnieć o tym, aby dietę najlepiej ustalił lekarz lub dietetyk indywidualnie pod pacjenta, który zwraca uwagę na wiek, aktywność fizyczną, płeć, występujące choroby czy też przyjmowane leki. Z całą pewnością bezpieczne będzie zasięgnięcie porady specjalisty.

Główne zasady diety cukrzycowej

- jedzenie 3-5 regularnych posiłków dziennie,

- przy planowaniu posiłków należy zwracać uwagę na zawartość błonnika, witamin, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz indeks glikemiczny poszczególnych produktów,

- picie wody około 8 szklanek dziennie),

- zrobienie listy złych cukrów,

- wystrzeganie się owoców morza,

- należy unikać gotowych kupnych dań.

Dieta cukrzycowa- jadłospis na jeden dzień

Śniadanie:

1 bułeczka pełnoziarnista około 40g, chleb graham 50g, masło około 12g, pomidor 40g, chuda wędlina z drobiu 25g, kawa z mlekiem oraz jabłuszko 70g.

Drugie śniadanie:

Musli 50g z jogurtem naturalnym 1,5% tłuszczu i gruszka

Obiad:

Zupa jarzynowa z ziemniakami 120g, kasza gryczana 30g, surówka przygotowana z kapusty 50g, olej do przygotowania potraw, paprykarz drobiowy 50 g i brzoskwinia 50g.

Podwieczorek:

Sałatka z arbuza, ananasa i pomarańczy 150g.

Kolacja:

Omlet ze szpinakiem i czosnkiem 160g oraz surówka z jabłka i marchewki 80g.

Cukrzyca jest chorobą przewlekłą dlatego kluczowa rolę odgrywa ograniczenie spożywanych cukrów. Dieta cukrzycowa powinna być nisko tłuszczowa i nisko węglowodanowa. Należy w dużym stopniu ograniczyć spożywanie tłustych mięs, serów, białego pieczywa, słodyczy, słonych przekąsek czy też gotowych kupnych potraw. Planując posiłki należy pamiętać o podziale cukrów na proste (słodycze i owoce, które powinno się w znacznym stopniu ograniczyć) i złożone (skrobia która wchłania się dużo wolniej).

Ważne:

Przed rozpoczęciem diety cukrzycowej warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Taka wizyta uchroni przed ewentualnymi skutkami ubocznymi. Dobrze gdy dieta cukrzycowa jest dopasowana indywidualnie pod pacjenta.

 

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Cenne właściwości miodu znane były już w starożytnym Egipcie (...

Miód gryczany elementem zdrowej diety

Anoreksja to ogromny problem XX i XXI wieku, choć jej początki s...

Anoreksja problemem XXI wieku

Przyczyny choroby hemoroidalnej (żylaków odbytu) tak naprawdę są...

Wstydliwy problem – hemoroidy

  Zielona herbata słynie ze swoich właściwości prozdrowotnych i...

Herbata zielona – dobra na wiosenne przesilenie i nie tylko

Prawie każda z Pań stosowała w swoim życiu dietę odchudzająca....

Nie mogę schudnąć - dlaczego?

Kcalmar.pro to nowoczesny program stworzony przez dietetyków dla...

Kcalmar.pro - program dla dietetyków

Niekwestionowany król wśród wszystkich warzyw. Te niepozornie ...

Jarmuż – warzywo o cudownych właściwościach