Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Jak schudnąć – kilka faktów

Czy znasz kogoś, kto nie chciałby być szczupły? Większość osób marzy o szczupłej i atrakcyjnej sylwetce. Są tacy, co mówią o tym otwarcie, a drudzy ukrywają to nawet przed samym sobą, skrycie o tym myśląc. Prawdą jest, że większość z nas ma trudności z osiągnięciem i utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Dążenie do szczupłej sylwetki ma nie tylko wymiar estetyczny, bowiem nadmierna ilość kilogramów jest niebezpieczna dla każdego i przyczynia się do zwiększenia umieralności – trzeba powiedzieć jasno – otyłość to choroba współczesnych czasów.

Twierdzenie, że nie można schudnąć jest błędem. Oczywiście że można, wystarczy tylko chcieć. Pozbycie się wałków tłuszczu na brzuchu, pośladkach i udach jest możliwe. W tym celu czeka Cię wiele poświęcenia, pracy nad samym sobą i swoimi nawykami żywieniowymi. Aby zachować odpowiednią masę ciała i cieszyć się dobrym zdrowiem, należy dopasować ilość, jakość i rodzaj spożywanych produktów do trybu życia. Z reguły jest tak, że radykalna zmiana dotychczasowego stylu życia, który doprowadził nas do nadwagi przynosi pożądany rezultat.

Aktywność fizyczna

W odchudzaniu konieczne są ćwiczenia fizyczne, które je wspomagają, a później pomagają w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Musisz stworzyć swojemu organizmowi ujemny bilans energetyczny, tylko wtedy proces odchudzania przyniesie zakładany efekt. Ich intensywność powinna być uwarunkowana zapotrzebowaniem energetycznym, a ich dobór powinien mieć charakter indywidualny. Aktywność fizyczna nie tylko sprzyja utracie masy ciała, ale również ma pozytywny wpływ na organizm człowieka. Poprawia ogólny stan zdrowia, zmniejszając ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze i wiele innych.

Nadrzędnym celem odchudzania jest długotrwałe utrzymanie osiągniętej masy. Nie zrealizujesz tego przez jednorazowy kilkumiesięczny wysiłek, ale poprzez radykalną zmianę nawyków żywieniowych. Pamiętaj,że po zakończeniu diety, nie możesz powrócić do dawnych przyzwyczajeń żywieniowych, inaczej cała kuracja kuracja odchudzająca będzie miała wymiar krótkotrwały i najczęściej zakończy się efektem jojo.

Co jeść żeby schudnąć?

Podjąłeś decyzję - chcę zrzucić kilka kilogramów - zaczynasz stosować dietę. Pojawiają się pierwsze pytania, czy dieta będzie skuteczna i czy nowe menu pomoże schudnąć i utrzymać wagę. W tym miejscu należy nadmienić, że niektóre produkty wcale nie muszą przyczyniać się do nadwagi, a inne odchudzać. Jak więc jest naprawdę? Co faktycznie pomaga w zrzucaniu tak niechcianych kilogramów?

Warzywa – jakże nie lubiane w dzieciństwie

Warzywa to doskonały produkt, ich spożywanie zalecane jest praktycznie w każdej kuracji odchudzającej. Są bogate w naturalny błonnik, który ułatwia trawienie i zapewnia optymalną przemianę materii. Spożywając warzywa dostarczasz swojemu organizmowi wielu drogocennych witamin i mikro elementów niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Ponadto ich duża objętość oszukuje głód. Spożywaj warzywa w formie surowej, jeśli już musisz poddać je obróbce termicznej, ugotuj je na parze. Gotowanie na parze pozwoli zachować w nich więcej drogocennych składników.

Kto je sałatki ten piękny i gładki

To prawda. Sałatki są niskokaloryczne,pod warunkiem, że nie połączysz ich z majonezem (majonez light to najczęściej chwyt marketingowy) i śmietaną. „Okraszanie „ sałatek dużą ilością sosów i dresingów, sprawia że są one bardziej kaloryczne.

Woda – źródło życia

Picie dużych ilości płynów, najlepiej niegazowanej wody zaspokaja pragnienie i powoduje spadek łaknienia. Staraj się pić przed jedzeniem a nie w trakcie. Wypijając szklankę wody 10 – 15 minut przed jedzeniem, powodujesz, że żołądek zaczyna wysyłać do mózgu sygnał o sytości. Picie w trakcie jedzenia powoduje, że pokarmy się ubijają i aby zaspokoić głód zjesz ich więcej.

Jedz mało lecz często

Spożywając trzy posiłki dziennie sprzyjasz odkładaniu się tłuszczu i pomagasz w obniżeniu metabolizmu. Dietetycy zalecają pięć posiłków w ciągu doby: śniadanie, obiad, kolacja i dwie przekąski pomiędzy nimi. Pamiętaj, przekąskami nie mogą być solone paluszki, chipsy, pączek do kawy – są albo słone i tłuste lub zawierają dużą ilość cukrua tych składników należy unikać w codziennym menu. Jedz o stałych porach, unikaj głodówek. Organizm pozbawiony energii, stale dostarczanej z pożywieniem, spowalnia procesy metabolizmu, a spalanie tłuszczu zachodzi wówczas bardzo wolno. Staraj się aby ostatni posiłek – kolację – zjeść minimum 2, a najlepiej 3 godziny przed snem. Pozwoli to na spożytkowanie dostarczonej energii i nie odłoży się ona w postaci tłuszczu na Twoim brzuszku czy udach.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Woda jest dla ludzkiego organizmu substancją absolutnie niezbę...

 Filtrujące dzbanki do wody - zalety i specyfika działania

Idzie jesień, potem zima – to znak, że sezon przeziębień i cho...

Sezon na przeziębienie i grypę wkracza pełną parą. Poznaj 10 sposobów na to, aby nie zachorować.

O kreatynie słyszał chyba każdy, nawet kiedy nie ma wiele do czy...

Monohydrat kreatyny - co musisz o nim wiedzieć + popularne marki

Nadwaga i jej kolejne stadium - otyłość - to już niemal schorzen...

Produkty mleczne przyspieszają odchudzanie

Wato na początku wyjaśnić co to jest weganizm. W wielu środowisk...

Zalety diety wegańskiej

W obecnych czasach cebula nie występuje już w stanie dzikim. Jed...

Taka powszechna, a taka niezwykła. Cebula i jej właściwości.

  Siemię lniane nie bez powodów zaliczane jest do kategorii pro...

Siemię lniane pozwoli Ci schudnąć oraz zapobiec poważnym chorobom