Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Arbuz – smaczny i dietetyczny

Arbuz to owoc, które ma szerokie zastosowaniu. Miły słodki smak, piękny czerwony kolor i dużo wody. Świetnie nadaje się nie tylko do jedzenia na surowo, ale też ma szerokie zastosowanie jako składnik bardziej skomplikowanych potraw, a nawet ciast. Jednak smakuje w postaci surowej najlepiej. W takiej wersji można z powodzeniem używać go jako składnik sałatek i deserów. Jest też świetny na dietetyczne smoothie. Zmiksowany stanowi bardzo dobrym dodatek do drinków oraz mrożonych sorbetów.

Coraz częściej wykorzystywany jest również w kosmetyce jako składnik maseczek do twarzy oraz balsamów do ciała. Ma bowiem właściwości tonizujące, ściągające i przeciwzapalne. Stosowany także jest w kremach przeciwzmarszczkowych dla cery dojrzałej.

Arbuz czerwony i arbuz żółty

W Polsce znane są dwa rodzaje arbuzów – czerwony i żółty. Niskokaloryczny owoc należący do rodziny dyniowatych bogaty jest w wodę, składniki odżywcze oraz niezwykle cenne dla zdrowia człowieka antyoksydanty.  Nie wszyscy są świadomi tego, że arbuz doskonale obniża ciśnienie krwi. Jednocześnie jednak polecany jest m.in. na potencję. Chroni przed miażdżycą i rekomenduje się go osobom chorym na serce. Jego cechą charakterystyczną jest to, że posiada dużą ilość pestek. Polecany jest osobom na diecie odchudzającej i wszystkim dbającym o zdrowie profilaktycznie. Dodaje witalności, zwłaszcza w wersji mrożonych napojów i koktajli.

Skąd pochodzi arbuz?

Przywędrował do Polski z Afryki. Mimo, że w naturalnych warunkach rośnie w gorącym klimacie, obdarzony jest dużą odpornością na mróz. Obecnie uprawiany na całym starym kontynencie, tj. w Rumunii, na południu Rosji, w Chorwacji, we Włoszech, w Grecji, w Hiszpanii, Portugalii, Francji, a także w Polsce. Owoce arbuza osiągają nawet kilkanaście kilogramów wagi. Czerwony, różowy lub żółty miąższ, w zależności od odmiany jest tak samo pyszny i delikatesowy.

Wartości odżywcze arbuza

W 92% procentach złożony z wody, świetnie gasi pragnienie. Zawiera też co nieco witamin, wśród których są m.in. witaminy A i C, a oprócz tego minerały - zwłaszcza potas i wapń. Arbuz jest niskokaloryczny. Zawiera błonnik. Oprócz tego jest cennym źródłem likopenu. Aby jednak w pełni cieszyć się smakiem arbuza i mieć stuprocentową pewność, że owoc będzie soczysty, a zarazem słodki musi być pierwszej świeżości. Możemy sami sprawdzić, czy taki rzeczywiście jest. W tym celu uderzamy kilka razy w wierzchnią skórę owocu. Jeśli usłyszany dźwięk będzie głuchy, będzie to oznaczało, że owoc jest dojrzały i świeży.

Jak długo można przechowywać arbuza w domu?

Po pierwsze trzeba go jak najdłużej przechowywać w całości. Jeśli chcemy przechowywać arbuza pokrojonego w cząstki, trzeba go zabezpieczyć dokładnie folią spożywczą. Wtedy nie będzie do niego dochodziło powietrze. Poza tym najlepiej trzymać go w chłodnej lodówce.

Kilka przepisów na "arbuzowe co nieco"

Arbuzowa salsa, którą robimy z pokrojonego w kostkę arbuza, zielonego ogórka, czerwonej cebuli z dodaniem odrobiny pikantnej papryczki. Wszystkie składniki zalewamy sokiem z dwóch wyciśniętych limonek, z dodatkiem odrobiny sosu sojowego. Salsa arbuzowa skomponowana w ten sposób, to odpowiednik klasycznej salsy meksykańskiej. Świetnie smakuje do chipsów czy dań z grilla, ale również jako oddzielna przystawka.

Arbuz z mozarellą – z arbuza usunąć trzeba pestki i pokroić na kawałki różnej wielkości. Na półmisku układamy na zmianę arbuza z pokrojoną mozarellą. Doprawiamy sałatkę octem balsamico i posypujemy bazylią oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Orzeźwiający chłodny koktajl arbuzowy – po oczyszczeniu arbuza z pestek, miksujemy miąższ na gładką, jednolitą masę. W przypadku, gdy jest bardzo gęsty, dodajemy odrobinę wody. Do smaku doprawiamy sokiem z wyciśniętej limonki lub cytryny, względnie pomarańczy. Na koniec już tylko listki świeżej mięty i na około godzinę do lodówki, by się mocno schłodził przed podaniem. Względnie dorzucamy 2-3 kostki lodu.

Arbuzowiec, czyli ciasto z arbuzem - to przepis na ciasto przekładane kilkoma warstwami, ale masa arbuzowa nadaje mu wyjątkowego smaku. Warstwa z arbuzem jest niesamowicie lekka i jedyna w swoim rodzaju. Kawałki owoców zalewamy arbuzową lub truskawkową galaretką. Co po kolei robimy? Arbuza kroimy na drobne kawałki. Następnie dusimy w garnczku pod przykryciem po to, żeby puścił sok i zmiękł. Wtedy straci na objętości, jednak zachowa niebanalny smak. Warstwa kakaowa przewidziana w przekładańcu wspaniale podkreśli smak, dodając mu intensywności. Lekkość zyskamy dzięki bitej śmietanie, a warstwa makowa będzie słodka i piankowa. Arbuzowiec to jeden z bardziej oryginalnych przepisów na ciasto z kremem. Najlepiej smakuje w sezonie letnim. Arbuzowca pokochają Ci, którzy lubią słodkie eksperymenty.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Twoje zdrowie przede wszystkim zależy od tego jakie masz nawyki ...

Jesteś tym co jesz!

We wszystkich miastach  przybywa jak przysłowiowych grzybów po d...

Klub fitness jako działalność gospodarcza

TRX Suspension Training to młody, ale jednocześnie jeden z najsz...

Ćwiczenia z taśmami TRX - Poradnik

Nawet jeśli za oknem nie ma śniegu, to zimne i wilgotne powietrz...

Nie daj się zimie!

Dzisiejsze postępy medycyny i jej nieustający rozwój pozwalają n...

Bogata oferta klinik medycyny estetycznej

Idzie jesień, potem zima – to znak, że sezon przeziębień i cho...

Sezon na przeziębienie i grypę wkracza pełną parą. Poznaj 10 sposobów na to, aby nie zachorować.

Nadmiar tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha to problem zarówn...

Jak schudnąć z brzucha?