Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Poznaj korzyści zdrowotne z jedenia bananów

Banany pochodzą z Azji Południowo - Wschodniej. Kuszą nie tylko swoim wyglądem lecz również smakiem. Uwielbiane zarówno przez dzieci i dorosłych. Warto przyjrzeć się temu uśmiechniętemu owocowi bliżej, albowiem nie tylko jest doskonałą przekąską, ale również posiada zbawienny wpływ na organizm.

 

Wiele osób staje przed dylematem które banany wybrać? Czy te piękne żółciutkie czy też może te dojrzałe z ciemnymi plamkami. Jedno jest pewne im więcej takich plamek ma owoc tym lepiej, ponieważ te przejrzałe zawierają substancję, która zwalcza komórki nowotworowe. To niejedyne zalety bananów.

Korzyści zdrowotne z jedzenia bananów

Banany należą do owoców bardzo popularnych. Pewnie niewiele osób zastanawiało się nad dobroczynnym wpływem tych owoców na organizm, a prawda jest taka, że powinny codziennie gościć na Naszych stołach.

Banany są bogatym źródłem składników odżywczych, witaminy B6, C, błonnika, minerałów i co bardzo ważne antyoksydantów (przeciwutleniaczy). Nie trzeba przypominać, że antyoksydanty zapobiegają powstawaniu nowotworów, pomagają w walce z nimi oraz opóźniają procesy starzenia. Owoce te polecane szczególnie osobom nerwowym, bowiem zawierają w sobie aminokwas - tryptofan, który podczas rozkładu wytwarza serotoninę  - „hormon szczęścia”. Ponadto te smaczne żółte owoce są doskonałym źródłem potasu (który przeciwdziała powstawaniu skurczy) oraz magnezu. Ze względu na dużą zawartość minerałów oraz witamin regulują gospodarkę elektrolitową, ciśnienie krwi, mają zbawienny wpływ na pracę serca oraz układ krążenia.

Banany sprawdzą się również u osób na diecie, ponieważ zapewniają uczucie sytości. Błonnik zawarty w owocach pozytywnie wpływa na pracę jelit, reguluje przemianę materii i co bardzo ważne stymuluje poziom cukru we krwi oraz cholesterolu.

Dzięki zawartości cynku znacznie poprawi się wygląd włosów i paznokci. Zalecane osobom z niedokrwistością oraz słabą odpornością ze względu na sporą zawartość żelaza.

Banany są również naturalnym lekarstwem przy łagodzeniu zgagi oraz refluksu żołądkowego. Kobiety w ciąży szczególnie powinny zaopatrzyć się w ten cudowny owoc ze względu na zawartość kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu.

Zalet tych owoców można wymieniać w nieskończoność. Jak mawiały Nasze babcie - "natura zawsze daje z siebie to co najlepsze i najwartościowsze" - szkoda tylko, że my o tym tak często zapominamy. Jedzmy banany jak najczęściej, nauczmy się czerpać z natury to co najlepsze a będziemy cieszyli się dobrym zdrowiem długie lata.

 

 

 

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Już niebawem rozpocznie się okres wakacyjny, lecz Ty nadal mas...

Jak przeprowadzić odchudzający detoks ciała i umysłu przed wakacjami?

Dieta RAW zakłada, że aż 70% spożywanych każdego dnia warzyw i...

Czy warto spożywać surowe warzywa? Poznaj zasady diety RAW!

  Lato zbliża się „wielkimi krokami„ a i sezon na odchudzanie s...

Jakich produktów należy unikać przy odchudzaniu?

Święta Hildegarda z Bingen to święta kościoła katolickiego, kt...

Dieta orkiszowa św. Hildegardy – chrześcijańskiej mniszki żyjącej w XII wieku

  W ostatnich latach bardzo głośno zrobiło się o glutenie oraz ...

Jedz smacznie i bez glutenu

Zabieg liposukcji to często jedyny sposób pozbycia się nadmiaru ...

Liposukcja, czyli odsysanie tłuszczu. Kto i kiedy może z niej skorzystać?

  W dzisiejszych czasach coraz częściej można spotkać osoby pod...

Narkotyki, alkohol, palenie tytoniu.  Dlaczego nie warto stosować używek?