Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Taka powszechna, a taka niezwykła. Cebula i jej właściwości.

W obecnych czasach cebula nie występuje już w stanie dzikim. Jednak jako warzywo uprawiana jest na wszystkich kontynentach (oprócz Antarktydy z wiadomych względów) w niemal we wszystkich krajach na całym świecie. Nie ustalono dokładnie, ale najprawdopodobniej pochodzi z Azji Środkowej. Świadczą o tym rysunki cebuli znajdowane na wykopaliskach w Palestynie sprzed około 5000 lat p.n.e. Na pewno była też uprawiana w Starożytnym Egipcie 3200 lat przed Chrystusem. Malowidła na płaskorzeźbach oraz hieroglify na grobowcach wskazują, że spożywano ją w dość dużych ilościach.

Taka powszechna, a taka niezwykła

Cebula to warzywo bardzo łatwe w uprawie i przechowywaniu. Można ją wyhodować w przydomowym ogrodzie lub nawet w doniczce na balkonie. Liście cebuli – szczypior są wspaniałym dodatkiem do sałatek i kanapek, dodawany do potraw pobudza metabolizm i reguluje poziom cholesterolu w organizmie. Zawarty w warzywie dwusiarczek alilo - propylowy, który działa podrażniająco na oczy i nos, posiada właściwości oczyszczające i dezynfekujące.

Właściwości odżywcze cebuli

Cebulę można spożywać bez obaw o swoją figurę. 100 gram tego warzywa posiada tylko 40 kalorii, a w jej składzie znajdziemy:

  • minerały: krzem, siarka, cynk, sód, wapń, potas i fosfor.
  • witaminy: C, B1, B2, E, K, PP oraz prowitamina A

Niecodzienne walory smakowe sprawiają, że popularnie jest wykorzystywana w kuchni. Duszona, gotowana, smażona nie traci swoich wartości odżywczych pod warunkiem, że obróbka termiczna dokonywana jest pod przykryciem.

Cebula i jej prozdrowotne właściwości

Nie od dziś wiadomo, że cebula służy sercu, chroni przed nowotworami, łagodzi objawy infekcji. Jest też bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Do bogatej listy właściwości cebuli warto dodać także jej działanie rozrzedzające krew i przeciwdziałające tworzeniu się zakrzepów krwi. Spożywana na surowo lub duszona na wodzie przeciwdziała zaparciom i poprawia trawienie. Ponadto cebula, dzięki wysokiej zawartości potasu przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego. Udowodniono także, że jedzenie codziennie jednej surowej cebuli minimum przez dwa miesiące powoduje wzrost "dobrego" cholesterolu w organizmie – HLD. Warzywo to usuwa również nadmiar wody z organizmu. Spożywanie jej, jest zalecane zatem osobom z dolegliwościami takimi jak artretyzm czy reumatyzm.

Cebula na odchudzanie – czemu nie

Dieta cebulowa została opracowana przez dietetyków z Kanady. Zauważyli oni, że częste jedzenie warzyw cebulowych w odpowiednich proporcjach pozwala na stałe spalanie tkanki tłuszczowej oraz poprawia procesy metaboliczne. Podstawą diety jest zupa z cebuli, jej przygotowanie jest proste i szybkie. Czas trwania kuracji oscyluje w granicach 2-3 tygodni i gwarantuje utratę 1 kilograma na tydzień. Osoby będące na tego rodzaju diecie dostarczają organizmowi 1100 kcal w ciągu dnia. Warto zatem w tym miejscu podkreślić, że skuteczna dieta odchudzająca nie musi pochłaniać dużych środków pieniężnych. Warzywo to każdy ma w swojej spiżarni.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Bieganie jest od kilku lat na topie. To dlatego, że uprawianie t...

Nie lubisz biegać? Power walking pozwoli Ci chudnąć równie skutecznie!

Jedną z metod wykorzystywanych w medycynie alternatywnej jest de...

Medycyna alternatywna – leczenie przez detoks organizmu

Laboratoria FitLabs nieustannie poszerzają swoją gamę produktów,...

Laboratoria FitLabs

Odchudzanie nie należy do zadań prostych ani też przyjemnych. Z ...

Jakich błędów unikać w czasie kuracji odchudzającej

Niekwestionowany król wśród wszystkich warzyw. Te niepozornie ...

Jarmuż – warzywo o cudownych właściwościach

  Matka natura zawsze dawała z siebie to co najlepsze, zdrowe, ...

Dlaczego warto jeść orzechy

Dieta Low Carb zaliczana jest do grona jednych z najbezpieczni...

Dieta Low Carb - dieta nisko węglowodanowa