Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Czarnuszka stanie na straży Twojego zdrowia!

 

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) nazywana jest inaczej czarnym kminkiem lub złotem faraonów. Te niepozorne ciemne ziarenka potrafią zdziałać prawdziwe cuda. Były powszechnie stosowane już w starożytności, a wzmianki na temat czarnuszki pojawiły się także na kartach Biblii. Nic więc dziwnego, że faraonowie twierdzili, iż czarny kminek leczy dosłownie wszystko oprócz śmierci. Dowiedz się co jest zatem tego zasługą.

 

 

Więcej niż 100 substancji aktywnych biologicznie!

Najlepszym dowodem na to, iż czarnuszka to jedno z najlepszych naturalnych lekarstw jest fakt, iż zawiera ona ponad 100 substancji o dużej aktywności biologicznej. Należy do nich zaliczyć przede wszystkim cenne kwasy tłuszczowe, w tym palmitynowy oraz linolowy. W czarnuszce znajdziemy także niezbędne aminokwasy egzogenne, które jak się okazuje są obecne nie tylko w mięsie. Czarny kminek warto docenić również ze względu na obecność fitosteroli, flawonoidów, fosfolipidów, a także alkaloidów oraz różnego typu olejków eterycznych.

Oczywiście należy też wspomnieć o obecnych w czarnuszce obficie witaminach i minerałach. Słynie ona między innymi z zawartości witamin z grupy B, witaminy A, F, E, a także biotyny, będącej składnikiem aktywnym wielu popularnych suplementów diety.

W jaki sposób przyjmować czarnuszkę?

Czarnuszka może być przyjmowana zasadniczo w dwóch postaciach – całych ziaren oraz oleju. W obu przypadkach wykazuje ona skuteczne działanie terapeutyczne. Ziarenka warto używać jako substytut czarnego pieprzu, który powinien być stosowany z umiarem ze względu na toksyczność dla żołądka oraz zakwaszające organizm właściwości. Już kilka ziarenek czarnuszki pozwoli wzmocnić smak wielu potraw – warto dodawać ją zwłaszcza do mięs, sałatek, zup oraz deserów. Ziarenka możemy uprzednio zmielić za pomocą młynka do kawy.

Natomiast olej z czarnuszki ma na tyle silny smak, że najlepiej będzie łączyć jego spożywanie z czymś słodkim. Świetnie sprawdzą się zwłaszcza zdrowe zamienniki cukru – melasa, miód, stewia czy ksylitol. Wystarczy każdego dnia jedna łyżka oleju z czarnuszki, aby już po kilku tygodniach odczuć pozytywny wpływ na zdrowie.

Jakie choroby leczy czarny kminek?

Pozytywne działanie czarnuszki opiera się w głównej mierze na fakcie, iż doskonale redukuje ona stres oksydacyjny. Tym samym spowalnia procesy starzenia, wzmacnia odporność oraz niweluje ryzyko zachorowania na nowotwory. Oprócz tego badania naukowe wykazały że czarnuszka:

  • przyśpiesza gojenie się ran, owrzodzeń i zakażeń ropnych;

  • jest pomocna w alergiach – wykazuje właściwości antyhistaminowe oraz antyzapalne, a tym samym zmniejsza nasilenie objawów towarzyszących chorobom o podłożu autoimmunologicznym;

  • zwalcza wrzody żołądkowe – wytwarza ochronną błonę śluzową, a także pozwala skutecznie pozbyć się bakterii Helicobacter Pyroli;

  • zmniejsza ryzyko powstania kamieni nerkowych;

  • redukuje poziom ciśnienia tętniczego oraz zapobiega miażdżycy;

  • radzi sobie z pasożytami w organizmie – zwłaszcza tasiemcem oraz owsikami;

  • pozwala pozbyć się wirusów, grzybów i bakterii – zawdzięczamy to zwłaszcza obecności tymochinonu;

  • przeciwdziała anemii – jej systematyczne stosowanie przekłada się na wzrost wartości hemoglobiny, czerwonych krwinek oraz żelaza we krwi;

  • przynosi ulgę w objawach astmy i zwiększa wydolność płuc;

  • poprawia stan zdrowia u diabetyków – pozwala redukować poziom glukozy, a także usprawnia pracę trzustki;

  • zabezpiecza przed osteoporozą;

  • koi nerwy i pomaga zwalczać depresję;

  • hamuje proces wypadania włosów zapobiegając przedwczesnemu łysieniu;

  • przywraca regularny cykl miesiączkowania;

  • pozwala pozbyć się problemu z trądzikiem i zwalcza łupież.

Podsumowanie

W Twojej kuchni nie może więc zabraknąć czarnych ziarenek czarnuszki lub przygotowanego na ich bazie oleju. Czarny kminek pomoże Ci zachować nienaganne zdrowie, siłę witalną oraz szczupłą sylwetkę. Pamiętaj aby sięgać po czarnuszkę zwłaszcza w przypadku osłabionej odporności organizmu oraz infekcji bakteryjnych, wirusowych, a także obecności pasożytów w organizmie.

 

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Pochodzi z Egiptu i krajów Lewantu. Przyrządzany jest z ciecierz...

Hummus – pasta, która dzięki rozmaitym dodatkom nigdy się nie nudzi

Wiodącą zasadą diety Atkinsa jest spożywanie tłuszczów w połącze...

Dieta atkinsa jadłospis

Zmarszczki pojawiające się na twarzy są pierwszą oznaką starzeni...

Zmarszczki. Jak zapobiegać ich powstawaniu?

Wybór diet odchudzających jest naprawdę duży. Wśród nich jest ...

Dieta kefirowa. Schudnij 3 kilogramy w 5 dni

Jak twierdzi sam twórca dr. Robert Young dieta alkaliczna (zasad...

Dieta alkaliczna dr Younga

Walka z nadwagą prawie zawsze kojarzy się z drakońską dietą i mi...

Koktajle odchudzające

Dietetycy są zgodni: Zielona kawa nie odchudza, ale… Najnowsze b...

Czy zielona kawa odchudza?