Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Co daje jedzenie czekolady?

Czekolada w dużej mierze składa się z cukrów i tłuszczy, zatem jedzenie jej w dużych ilościach z pewnością nie przysłuży się szczupłej sylwetce, jednak dobra czekolada, z jak najmniejszą zawartością utwardzonego tłuszczu palmowego (lub w ogóle pozbawiona tego składnika) może być remedium na wiele dolegliwości.

Energia zamknięta w tabliczce


Czekolada to skondensowana energia, zatem jedzenie dobrej czekolady podczas dużego, naturalnego wysiłku fizycznego całego organizmu, może zasilić mięśnie i zapewnić im siłę. To sprawdza się w przypadku zawodowych sportowców, którzy popychają swój organizm aż do limitów możliwości, ale przyda się także na przykład podczas wspinaczki w górach, gdy pracują wszystkie partie mięśni, a energia jest nieodzowna.

 

Czekolada na odchudzanie – niemożliwe!


Wbrew powszechnemu twierdzeniu (a także temu, co napisano wyżej) czekolada może wspomagać odchudzanie. Musi to być jednak czekolada wysokiej jakości, zawierająca powyżej 75 procent miazgi kakaowej w składzie. Im czekolada bardziej gorzka, cierpka, tym więcej w niej epikatechiny, składnika, który przyspiesza krążenie i metabolizm, powodując szybsze i lepsze spalanie spożywanych pokarmów. Dzięki pobudzeniu krążenia podnosi także odporność organizmu. Oczywiście z ilością nawet dobrej czekolady nie można przesadzać.

 

Dlaczego warto sięgać po czekoladę?


Gorzka czekolada jest świetnym źródłem magnezu i wapnia. Jeśli więc cierpimy na niedobór tych pierwiastków, to kilka kostek czekolady, jedzone regularnie, pomoże nam się z tym problemem uporać. Jest to zdrowsze niż przyjmowanie tych mikroelementów w tabletkach - i zdecydowanie przyjemniejsze.
Najbardziej odczuwalnym działaniem czekolady jest to, że jedzenie jej uwalnia w mózgu endorfiny, czyli hormon przyjemności, dzięki któremu mamy lepsze samopoczucie. To właśnie z tego powodu od jedzenia czekolady można się uzależnić. Mózg nasycony endorfinami zachowuje się tak, jakbyśmy byli w stanie zakochania. To dlatego czekoladki są najczęstszym prezentem walentynkowym. To doskonały afrodyzjak.
Jedząc wyłącznie czekoladę gorzką, nie zaszkodzimy zębom. Jedynym składnikiem czekolady, którzy może zaszkodzić uzębieniu jest cukier, zatem czekolada gorzka, która zawiera go zdecydowanie mniej, nie zaszkodzi zębom bardziej niż cokolwiek innego, co spożywamy. Poza tym, czekolady gorzkiej jemy za jednym razem zdecydowanie mniej niż słodkiej, dzięki czemu przyjmujemy właściwe ilości wszystkich składników.
Cukier natomiast jest dobry dla pracy mózgu. Jeśli więc uczymy się lub podejmujemy inny wysiłek intelektualny, dobrze jest zasilić głowę kilkoma kostkami czekolady co jakiś czas. To sprawi także, że chętniej będziemy siadać do nauki.

 

Czekolada w służbie zdrowia


Antyoksydanty zawarte w tabliczce dobrej czekolady pomagają także chronić organizm przed starzeniem, zmniejszają ryzyko zachorowań na choroby serca, zmniejszają prawdopodobieństwo wylewu, udaru mózgu czy zawału. Zmniejszy także szybkość postępowania choroby alzheimera, czyli utraty pamięci. Ponadto te same związki działają przeciwzakrzepowo, przeciwrakowo, obniżają cholesterol i zmniejszają wpływ szkodliwego promieniowania UV na skórę.


I jak tu nie lubić czekolady? Szczególnie, że jest taka pyszna, że trudno się jej oprzeć.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Pracujesz każdego dnia wiele godzin przy komputerze i Twój wzrok...

W jaki sposób naturalnie dbać o zdrowie oczu i zmniejszyć wadę wzroku?

Chyba nie ma osoby, której w mniejszym lub większym stopniu nie ...

Jak się zrelaksować przed snem?

Czy wiecie, że tendencje są spotykane nie tylko w świecie mody, ...

Lepiej niż każda dieta: produkty, które warto spożywać codziennie

Wprawdzie na rynku nie brak różnego rodzaju odżywek do włosów, r...

Olejek rycynowy w pielęgnacji skóry i włosów

  Niestety problem otyłości dotyczy coraz więcej osób, a co gor...

Dieta Dash - na czym polega najzdrowsza dieta świata?

Banany pochodzą z Azji Południowo - Wschodniej. Kuszą nie tylk...

Poznaj korzyści zdrowotne z jedenia bananów

Każdy zna pietruszkę i bardzo często używa jej w swojej kuchni...

Pietruszka niedocenionym warzywem