Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Spirulina - algi morskie w służbie zdrowia

 

Pod nazwą spirulina kryje się rodzaj niebiesko zielonych alg morskich, jednak znana jest już od wielu wieków. Jej naturalnym środowiskiem są ciepłe jeziora Afryki oraz meksyku. Zaliczana do jednej z najbardziej wartościowych roślin jakie Nam dała natura. Spirulina jest niezastąpioną i niedocenioną mieszanką wszystkich składników odżywczych, których nie znajdziemy w żadnym innym produkcie. Dla niedowiarków ważną informacją będzie fakt, że wielokrotnie przeprowadzone badania nad spiruliną potwierdziły jej zbawienny wpływ na organizm. Szkoda tylko, że mimo tak cudownej mocy jaką posiada jest tak rzadko przez Nas stosowana.

 

 

Właściwości prozdrowotne spiruliny

Ta zielona bomba witaminowa polecana jest szczególnie osobom żyjącym w wiecznym biegu oraz z niedoborami witamin, przeciwutleniaczy, minerałów oraz składników odżywczych. To niedocenione źródło pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 oraz Omega 6, kwasu foliowego, witamin z grupy B, witaminy E, D, A, K oraz C. Ponadto jest źródłem wapnia, potasu, żelaza, selenu oraz manganu. Spirulina należy do silnych antyoksydantów, które zapobiegają powstawaniu nowotworów.

Zalet jej dobroczynnego wpływu na organizm można wymieniać wiele ale oto najważniejsze z nich:

  • Obniża poziom złego cholesterolu oraz cukru we krwi,

  • Wzmacnia system immunologiczny,

  • Działa silnie oczyszczająco na organizm,

  • Wykazuje działanie przeciwzapalne,

  • Polecana osobom z anemią ponieważ zwiększa wytwarzanie czerwonych krwinek,

  • Posiada właściwości przeciw wirusowe,

  • Chroni przed chorobami nowotworowymi oraz pomaga w okresie leczenia,

  • Wykazuje działanie ochronne przed rozwojem chorób układu krążenia,

  • Wpływa pozytywnie na pracę układu nerwowego,

  • Pomaga w walce z alergiami,

  • Reguluje ciśnienie krwi.

Jak widać te cudowne algi wiele dobrego wnoszą do organizmu oraz pomagają w walce z wieloma schorzeniami. Dla wielu osób jednak jej specyficzny smak odrzuca. Dostępna jest w płynie, w tabletkach jak również w postaci sproszkowanej, którą z powodzeniem można dodawać do potraw lub koktajli.

Dozowanie spiruliny

Jak wcześniej zostało wspomniane spirulina dostępna jest w formie sproszkowanej oraz tabletek. Ogólnie przyjęta norma nakazuje przyjmowanie 1 tabletki na 10 kg masy ciała.

Dawkowanie spiruliny w proszku

Na początku stosowania zalecana dawka wynosi od ½ łyżeczki zwiększając do 1 czubatej łyżeczki. Zanim zdecydujemy się na włączenie spiruliny do diety najlepiej skonsultować się z lekarzem, który zaleci odpowiednią dawkę uwzględniając ogólny stan zdrowia.

 

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Olej arganowy zyskał sobie przydomek „eliksiru młodości” w środo...

Zbawienne właściwości oleju arganowego

Młody organizm zawsze charakteryzuje się większą witalnością. Je...

Od czego zależy potencja u młodych?

Dzięki szeroko zakrojonym badaniom i obserwacjom klinicznym wiem...

Nie tolerujesz glutenu? Sprawdź których produktów powinieneś unikać.

Nawet najlepsza dieta może nie przynosić upragnionych skutków, j...

Ćwiczenia aerobowe

Wiosna na dobre rozgościła się za naszymi oknami. Jedni cieszą s...

Alergie na pleśnie, pyłki, kota – jak sobie z nimi radzić?

Większość kuracji odchudzających, nawet tych zrównoważonych, spr...

Odchudzasz się? Nie zapomnij o magnezie.

Chyba nie ma osoby, której w mniejszym lub większym stopniu nie ...

Jak się zrelaksować przed snem?