Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Jak dietą wzmocnić odporność i nie chorować?

Okres jesienno-zimowy, a także czas kiedy zbliża się wiosna to duże wahania temperatur, a co za tym idzie zmiana odzieży, niekoniecznie na adekwatną do pogody. Wszyscy wokół nas chorują, kaszlą i kichają. Jak się przed tym bronić?

 

Podstawą jest prawidłowo zbilansowana dieta. Jej energetyczność nie powinna być zbyt niska, a udział makro i mikroskładników powinien spełniać dzienne zapotrzebowanie organizmu.

W zapobieganiu i leczeniu przeziębień, czy grypy stosujemy zazwyczaj różne leki. Zamiast po nie sięgać - podpowiadają specjaliści z HBclinic.eu - lepiej poznać produkty, które wykazują działanie przeciwzapalne i w sposób naturalny zadbają o nasze zdrowie.

  • Aronia – rewelacyjne źródło antocyjanów, które są związkami należącymi do polifenoli o silnym działaniu przeciwzapalnym. To związki, które również zaleca się w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych, przewlekłych chorób jelit, czy w stanach zapalnych stawów.
  • Czosnek – od lat uważany za naturalny antybiotyk. I rzeczywiście możemy śmiało tak uważać dalej, ponieważ zdolność czosnku do hamowania procesów zapalnych jest porównywalna do niesteroidowych leków zapalnych.
  • Czarny bez – podobnie jak aronia, to źródło antocyjanów. W okresie wzrostu zachorowań poleca się stosowanie soku z czarnego bzu.
  • Aloes – to naturalny sposób nie tylko na wzmocnienie odporności, ale dodatkowo jego sok wykorzystywany jest w leczeniu owrzodzeń przewodu pokarmowego i nieswoistych chorób jelit (w okresie remisji). Można go również wykorzystywać zewnętrznie w celu szybszej regeneracji skóry.
  • Orzechy włoskie – wyróżnia je spośród innych orzechów zawartość kwasu alfa-linolenowego, który to odpowiedzialny jest za hamowanie procesów zapalnych. Pamiętajmy jednak, że ze względu na ich wysoką kaloryczność powinniśmy kontrolować spożycie ich ilości.
  • Zielona herbata – na nasze szczęście i zdrowie, zielona herbata zyskała sporą popularność w naszym kraju. W liściach zielonej herbaty znajdują się m. in. katechiny, które są dużym sprzymierzeńcem naszej odporności.
  • Kurkuma – ma wiele wspólnego z profilaktyką, ale i leczeniem chorób nowotworowych, ze względu na hamowanie silnych procesów zapalnych. To znaczy, że kurkuma może hamować rozwój kancerogenezy, u podłoża której leży przewlekły stan zapalny.
  • Imbir – nie można o nim nie wspomnieć, jest świetnym dodatkiem do herbaty w chłodne dni, ponieważ działa rozgrzewająco. Oprócz rozgrzewania i wspaniałego aromatu silnie wspiera także odporność.

Autor: Anna Ciulkin - dietetyk kliniczny

 

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Z wszystkich stron możemy dziś usłyszeć głosy przestrzegające ...

Na czym polega Dieta McDougalla? Czyli dlaczego nie trzeba bać się zbóż, ziemniaków i fasoli?

Wiosna na dobre rozgościła się za naszymi oknami. Jedni cieszą s...

Alergie na pleśnie, pyłki, kota – jak sobie z nimi radzić?

  Wbrew temu co mówią reklamy nie pozbędziesz się cellulitu w d...

Jak radzić sobie z celulitem?

Węglowodany są zazwyczaj podstawą diety każdego człowieka. Kanap...

Dieta białkowa

Zmarszczki pojawiające się na twarzy są pierwszą oznaką starzeni...

Zmarszczki. Jak zapobiegać ich powstawaniu?

Choroba zwyrodnieniowa kolana zwana również gonartrozą jest obec...

Choroba zwyrodnieniowa kolan - przyczyny i leczenie

Zawsze jest dobry czas na pozytywne zmiany. Zadbaj o nową, lepsz...

Wczasy odchudzające nie tylko latem