Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Jak dietą wzmocnić odporność i nie chorować?

Okres jesienno-zimowy, a także czas kiedy zbliża się wiosna to duże wahania temperatur, a co za tym idzie zmiana odzieży, niekoniecznie na adekwatną do pogody. Wszyscy wokół nas chorują, kaszlą i kichają. Jak się przed tym bronić?

 

Podstawą jest prawidłowo zbilansowana dieta. Jej energetyczność nie powinna być zbyt niska, a udział makro i mikroskładników powinien spełniać dzienne zapotrzebowanie organizmu.

W zapobieganiu i leczeniu przeziębień, czy grypy stosujemy zazwyczaj różne leki. Zamiast po nie sięgać - podpowiadają specjaliści z HBclinic.eu - lepiej poznać produkty, które wykazują działanie przeciwzapalne i w sposób naturalny zadbają o nasze zdrowie.

  • Aronia – rewelacyjne źródło antocyjanów, które są związkami należącymi do polifenoli o silnym działaniu przeciwzapalnym. To związki, które również zaleca się w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych, przewlekłych chorób jelit, czy w stanach zapalnych stawów.
  • Czosnek – od lat uważany za naturalny antybiotyk. I rzeczywiście możemy śmiało tak uważać dalej, ponieważ zdolność czosnku do hamowania procesów zapalnych jest porównywalna do niesteroidowych leków zapalnych.
  • Czarny bez – podobnie jak aronia, to źródło antocyjanów. W okresie wzrostu zachorowań poleca się stosowanie soku z czarnego bzu.
  • Aloes – to naturalny sposób nie tylko na wzmocnienie odporności, ale dodatkowo jego sok wykorzystywany jest w leczeniu owrzodzeń przewodu pokarmowego i nieswoistych chorób jelit (w okresie remisji). Można go również wykorzystywać zewnętrznie w celu szybszej regeneracji skóry.
  • Orzechy włoskie – wyróżnia je spośród innych orzechów zawartość kwasu alfa-linolenowego, który to odpowiedzialny jest za hamowanie procesów zapalnych. Pamiętajmy jednak, że ze względu na ich wysoką kaloryczność powinniśmy kontrolować spożycie ich ilości.
  • Zielona herbata – na nasze szczęście i zdrowie, zielona herbata zyskała sporą popularność w naszym kraju. W liściach zielonej herbaty znajdują się m. in. katechiny, które są dużym sprzymierzeńcem naszej odporności.
  • Kurkuma – ma wiele wspólnego z profilaktyką, ale i leczeniem chorób nowotworowych, ze względu na hamowanie silnych procesów zapalnych. To znaczy, że kurkuma może hamować rozwój kancerogenezy, u podłoża której leży przewlekły stan zapalny.
  • Imbir – nie można o nim nie wspomnieć, jest świetnym dodatkiem do herbaty w chłodne dni, ponieważ działa rozgrzewająco. Oprócz rozgrzewania i wspaniałego aromatu silnie wspiera także odporność.

Autor: Anna Ciulkin - dietetyk kliniczny

 

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

O masażu głębokim jamy brzusznej piszą specjaliści fizjoterapii ...

Leczniczy masaż brzucha, zobacz na co pomaga

Anoreksja to ogromny problem XX i XXI wieku, choć jej początki s...

Anoreksja problemem XXI wieku

Dieta Alleluja ma swój początek w latach 90, kiedy to George M...

Dieta Alleluja. Na czym polega dieta, która leczy raka?

Pochodzi z Egiptu i krajów Lewantu. Przyrządzany jest z ciecierz...

Hummus – pasta, która dzięki rozmaitym dodatkom nigdy się nie nudzi

Nikt nie lubi się przemęczać i zapewne nie wiele jest osób, któr...

Dlaczego warto ćwiczyć? Poznaj korzyści z aktywności fizycznej.

  Zielona herbata słynie ze swoich właściwości prozdrowotnych i...

Herbata zielona – dobra na wiosenne przesilenie i nie tylko

Cały czas słyszy się, że warto w swojej diecie stosować błonnik,...

Błonnik – najważniejsze informacje