Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Nadmiar sodu w diecie nastolatka

Raport naukowców ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego nie pozostawia złudzeń: Polacy lubią solić nie bacząc na negatywne skutki zdrowotne, jakie niesie ze sobą nadmiar sodu w diecie. Dzienna dawka soli nie powinna przekraczać jednej płaskiej łyżeczki (czyli ok. 2,5g.), jednak przeciętny Polak zjada jej ponad 3 razy więcej (średnio 7,6g.) – i nawet jeśli się weźmie pod uwagę rekomendacje Światowej Organizacji Zdrowia (dzienna dawka na poziomie 5g.), to mimo wszystko nadal grzeszymy nadmiernych stosowaniem soli.

Skąd to wynika: czy celowo sięgamy po sól? Nic z tych rzeczy – jest ona ukrywa w żywności, bez której nie można się obejść w ciągu dnia: w chlebie, maśle, wędlinie i napojach. Dieta młodej, dorastającej osoby powinna być restrykcyjna pod względem spożywania sodu, ponieważ jego nadmiar może wywołać nieodwracalne zmiany w organizmie nastolatka. Jak sprawdzić zawartość sodu w soli kuchennej? Należy dokładnie przeczytać etykietę: na niej są umieszczone informacje o zawartości sodu w chlorku sodu (to popularna sól kuchenna) – na 100 gram soli przypada średnio 40% zawartości sodu.

Uważaj na ukrytą sól!

Sól kuchenna znajduje się w niemal każdym produkcie, nawet tym słodkim. Oczywistym jest, że spore ilości soli są używane w produkcji słonych przekąsek (czipsów, paluszków, chrupek, orzeszków, popcornu itp.), w procesie wytwarzania niektórych gatunków sera (zwłaszcza fety, która leżakuje w solance) i wędlin (kiełbasa zwyczajna, polędwica luksusowa – sól zapewnia im ładny, różowy kolor), jednak kto by pomyślał, iż jej nadmierne ilości występują jako jeden ze składników płatków kukurydzianych, musztardy, musli, keczupu, zup w proszku, dań instant, a nawet napojów gazowanych i słodkich batoników! Jedna porcja szybkiego kremu-instant to nawet 40% dziennej dawki na sól! Generalnie zasada jest prosta: im wyżej przetworzony produkt, tym więcej soli, jako naturalnego konserwantu, się w nim znajduje.

Objawy nadmiaru sodu u młodych osób

Prawidłowy poziom sodu we krwi powinien wynosić między 135mmol/l i 145mmol/l. Gdyby dorastający człowiek sięgał wyłącznie po naturalne produkty, pozbawione wszelkich konserwantów, wzmacniaczy smaku i innych, chemicznych dodatków, to nie musiałby się martwić o potencjalne zagrożenie ze strony sodu. Niestety, pomijając już kwestię nieregularnie spożywanych posiłków, przeciętny nastolatek nazbyt często sięga po zagryzki i przekąski na mieście. Zapiekanka zjedzona w locie, paczka chipsów w przerwie i sałatka z fetą na kolacje mogą zapewnić nawet 200% dziennej dawki na sól. A gdzie miejsce na ten zawarty w maśle czy chlebie? Nadmiar sodu, zwany inaczej hipermatremią, objawia się poprzez:

  • odczucie nieustannego pragnienia;
  • znużenie, zmęczenie, rozdrażnienie i lekkie otępienie;
  • kołatanie serc spowodowanego wysokim ciśnieniem (powyżej 145/90 mmHg);
  • zwiększoną demineralizację kości;
  • nadmierną senność i nawet zaburzenia świadomości.

Konsekwencje nadmiernego spożycia sodu są przerażające: nawet kilkumiesięczne zaniedbania mogą doprowadzić do powstania kamieni nerkowych, raka żołądka, udaru, zaburzenia pracy serca, nie wspominając o wystąpieniu nadciśnienia tętniczego. Nadmierne spożywanie soli kuchennej ma jeszcze jeden, najgorszy w oczach nastolatka skutek – powoduje zatrzymanie wody w organizmie, a to bardzo szybko prowadzi do otyłości. I nawet nadmierny wysiłek fizyczny nie będzie w stanie zatrzymać skoku wagi, ponieważ organizm, zauważając szybszą utratę wody (i tym samym soli), zacznie jeszcze bardziej ją kumulować.

A jak wygląda niedobór sodu? Co prawda jest to stosunkowo rzadko spotykane zjawisko, jednak zdarzyć się może, iż w organizmie występuje niedobór sodu (hiponatremia), przez co zostaje zaburzona gospodarka wodno-elektrolitowa. Objawy są podobne jak w przypadku nadmiaru sodu: osłabienie, nudności, zawroty głowy, zaburzenie orientacji, plątanie.

Czym można zastąpić sól? O tym dowiecie się na stronie Wyrzuć Solniczkę: dietetyk Joanna Anna Walczak z Poradni Dietetycznej ARSEDO opracowała szereg materiałów filmowych wyjaśniających szczegółową rolę soli w organizmie, skutki nadmiaru i niedoboru sodu oraz sposoby zastąpienia soli w diecie zarówno nastolatka, jak i starszej osoby.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Kobiety ciężarne potrzebują więcej witamin i minerałów niż wcześ...

Suplementacja w ciąży

Jakie plusy i minusy od strony zdrowotnej niesie za sobą jedzeni...

Czy warto jeść mięso?

Wątroba to narząd, który przez okrągłą dobę toczy bój ze światem...

Pomóż swojej wątrobie! Jak zapobiegać popularnym dolegliwościom?

Laboratoria FitLabs nieustannie poszerzają swoją gamę produktów,...

Laboratoria FitLabs

Zdrowe odżywianie – odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, ...

Zdrowe odżywianie — czyli, jak i co jeść

Herbatę przyrządza się z liści krzewu herbacianego. Zyskała ona ...

Herbata – najpopularniejszy napój na ziemi

Diagnostyka obrazowa polega na wykrywaniu patologii w tkankach i...

Rodzaje monitorów medycznych