Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Witamina D, dlaczego jest taka ważna?

Witamina D jest hormonem steroidowym, który wytwarzany jest z cholesterolu w momencie, gdy skóra wystawiona jest na działanie słońca. Utrzymanie właściwego poziomu witaminy D jest ściśle związane z ekspozycją na słońce, co w naszej szerokości geograficznej wcale nie jest takie proste. Niedobór tego związku może prowadzić do osteoporozy, depresji i innych groźnych schorzeń. „Witamina słońca” jest niezbędna dla utrzymania zdrowia, dlatego w okresie jesienno-zimowym warto ją suplementować.

Witamina D – źródło mocnych kości

Prawidłowy poziom witaminy D w organizmie zapobiega krzywicy i osteoporozie, a także zmniejsza ryzyko złamań kości u osób w podeszłym wieku. Wpływa też na siłę fizyczną w kończynach górnych i dolnych, redukuje objawy depresji i może zapobiegać wystąpieniu raka. Substancja ta znacznie wydłuża życie osób cierpiących na raka elita grubego i zmniejsza śmiertelność przy długotrwałych pobytach w szpitalu. Podawana niemowlętom zmniejsza aż o 73% ryzyko wystąpienia cukrzycy typu I. Więcej o dobroczynnym działaniu witaminy D można znaleźć na stronie www.lactoral.pl.

Witamina D – jak uzupełniać jej braki?

Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach i może być magazynowana w organizmie. W diecie człowieka występują dwie główne formy tego związku:

- witamina D3 – występuje w tłustych rybach i żółtku jaj,

- witamina D2 – występuje w rzadkich grzybach.

Najbardziej skuteczna w podnoszeniu poziomu witaminy D w organizmie jest witamina D3.

Do wytworzenia witaminy D niezbędne są promienie słoneczne oraz cholesterol. Ultrafioletowe promieniowanie UVB dostarcza niezbędną do tej reakcji energię. Wystarczy przebywać na zewnątrz lub opalać się kilka razy w tygodniu, aby utrzymać prawidłowy poziom witaminy D. Należy jednak pamiętać, aby na słońce wystawiać jak największą powierzchnię ciała. Stosowanie ochrony przeciwsłonecznej ogranicza produkcję witaminy D, dlatego przez pierwsze 10 – 30 minut należy opalać się bez stosowania kosmetyków z filtrami.

Bardzo ważne jest również dostarczanie witaminy D3 wraz z żywnością. Najwięcej tej substancji zawiera gotowany miecznik, olej z wątroby dorsza, tuńczyk w puszce w sosie własnym, jajka czy wątroba wołowa.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Odchudzanie nie musi się wiązać z setką wyrzeczeń. Herbaty Hello...

Hello Slim. Bezpieczna, naturalna i skuteczna herbata na odchudzanie.

Picie octu jabłkowego w celu szybszej utraty wagi to metoda, któ...

Ocet jabłkowy – sposób na łatwiejsze odchudzanie

  Astygmatyzm, czyli niezborność, to wada wzroku, która polega ...

Soczewki toryczne dla astygmatyków

Ten problem niestety zdziera sen z powiek niejednemu rodzicowi. ...

Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw?

  Problem otyłości dotyczy niestety coraz większej ilości społe...

Poznaj zalety stosowania diety pudełkowej

Czy wiesz, że rak jest drugą spośród najczęstszych przyczyn zg...

Jak skutecznie ustrzec się przed nowotworem? Poznaj zasady diety antynowotworowej autora książki „Antyrak”

  Siemię lniane nie bez powodów zaliczane jest do kategorii pro...

Siemię lniane pozwoli Ci schudnąć oraz zapobiec poważnym chorobom