Nowości na dietaiodchudzanie.pl

 Jak dobierać wino do posiłku?

Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, dopasowanie wina do potrawy może naprawdę przysporzyć o ból głowy. Sztuką jest stworzenie prawdziwie harmonijnej kompozycji. Jest ona tym trudniejsza, iż do wyboru mamy na chwilę obecną mnóstwo win pochodzących z różnych regionów świata i wytwarzanych z rozmaitych szczepów winorośli. Podpowiadamy, jakimi zasadami kierować się, aby wybrać naprawdę najlepsze wino do posiłku.

Zasad obowiązujących w doborze wina do posiłku jest całe mnóstwo. Ta najważniejsza mówi, że wino nie może swoim smakiem dominować potrawy. I odwrotnie. Nawet najlepsza potrawa nie może przyćmić wina. Musi to być kompozycja idealnie ze sobą współgrająca. Świetnie sprawdza się reguła mówiąca o tym, że białe wina podajemy do ryb i drobiu, zaś czerwone do mięsa czerwonego. Wina słodkie są bezdyskusyjnie zarezerwowane do deserów, a więc potraw wybitnie słodkich. Jeśli niekoniecznie znamy się na winach, a jednocześnie chcemy zaserwować naszym przyjaciołom ten trunek bogów, warto przestrzegać tych prostych reguł.

Idąc dalej, warto zakodować sobie, że do potraw lekkich, a więc sałatek i przystawek podajemy wino lekkie. Świetnie sprawdzają się w tym wypadku trunki białe i różowe. Do potraw intensywnie przyprawionych i ciężkich zdecydowanie lepsze będą wina, które fermentowały w dębowych beczkach. Ideałem jest, jeśli zarówno wino, jak i potrawa, której mają towarzyszyć, pochodzą z tego samego regionu. Wówczas możemy być niemalże pewni, że stworzą kompozycję idealną, nawzajem się uzupełniając. Nie ma się więc co dziwić, że w wielu lokalach dba się o serwowanie win lokalnych pasujących idealnie do podawanych potraw.

Inna szkoła doboru wina do potraw mówi, że kierować należy się nie symbiozą, a kontrastem. W myśl tej zasady trunek ma wydobywać z potrawy to, co w niej głęboko ukryte, sprawiać, że dostrzeżemy to, co w daniu na pierwszy rzut oka w ogóle niezauważalne. Kierując się tą niecodzienną zasadą, do naprawdę pikantnego dania można zaserwować słodkie wino. Trzeba jednak pamiętać, że dobranie wina do potrawy w myśl tej reguły jest zdecydowanie trudniejsze i wymaga dużo większej wiedzy.

Nie można zapominać także o wpływie smaków na siebie. Dania wyraźnie słone najlepiej komponują się z wina wytrawnymi. Takie połączenie sprawia, że zarówno potrawa, jak i wino zyskują o wiele pełniejszy smak. Do deserów nigdy nie powinno podawać się wina wytrawnego. Takie połączenie wpłynęłoby negatywnie na odbiór smaku zarówno deseru, jak i samego trunku. Wino wytrawne można natomiast bez obaw podawać do potraw tłustych i ciężkich.

Te i więcej porad na temat odpowiedniego dobierania wina do potraw jest dostępnych na Faktoriawinalacarte.pl. Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

W wielu poradnikach na temat szybkiego zrzucania brzucha mówi si...

Jak zrzucić brzuch – 5 skutecznych porad dla osób z otyłością brzuszną

Na pierwszy rzut oka może i wyda się to dziwne. Odchudzanie ze...

Odchudzanie ze skakanką

W ostatnim czasie o wodzie wodorowej jest coraz głośniej. Czy ma...

Woda wodorowa – czy warto ją pić?

Jest to temat szeroko pojęty. Przygotowując imprezę, sylwestra c...

Dietetyczne przystawki na przyjęcie

Odchudzanie nie należy do zadań prostych ani też przyjemnych. Z ...

Jakich błędów unikać w czasie kuracji odchudzającej

Dokuczają Ci ciągłe problemy zdrowotne, zmęczenie i brak siły ...

Sposoby na zdrowie Antoniego Huczyńskiego – dziarskiego dziadka

Zawsze jest dobry czas na pozytywne zmiany. Zadbaj o nową, lepsz...

Wczasy odchudzające nie tylko latem