Nowości na dietaiodchudzanie.pl

 Jak dobierać wino do posiłku?

Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, dopasowanie wina do potrawy może naprawdę przysporzyć o ból głowy. Sztuką jest stworzenie prawdziwie harmonijnej kompozycji. Jest ona tym trudniejsza, iż do wyboru mamy na chwilę obecną mnóstwo win pochodzących z różnych regionów świata i wytwarzanych z rozmaitych szczepów winorośli. Podpowiadamy, jakimi zasadami kierować się, aby wybrać naprawdę najlepsze wino do posiłku.

Zasad obowiązujących w doborze wina do posiłku jest całe mnóstwo. Ta najważniejsza mówi, że wino nie może swoim smakiem dominować potrawy. I odwrotnie. Nawet najlepsza potrawa nie może przyćmić wina. Musi to być kompozycja idealnie ze sobą współgrająca. Świetnie sprawdza się reguła mówiąca o tym, że białe wina podajemy do ryb i drobiu, zaś czerwone do mięsa czerwonego. Wina słodkie są bezdyskusyjnie zarezerwowane do deserów, a więc potraw wybitnie słodkich. Jeśli niekoniecznie znamy się na winach, a jednocześnie chcemy zaserwować naszym przyjaciołom ten trunek bogów, warto przestrzegać tych prostych reguł.

Idąc dalej, warto zakodować sobie, że do potraw lekkich, a więc sałatek i przystawek podajemy wino lekkie. Świetnie sprawdzają się w tym wypadku trunki białe i różowe. Do potraw intensywnie przyprawionych i ciężkich zdecydowanie lepsze będą wina, które fermentowały w dębowych beczkach. Ideałem jest, jeśli zarówno wino, jak i potrawa, której mają towarzyszyć, pochodzą z tego samego regionu. Wówczas możemy być niemalże pewni, że stworzą kompozycję idealną, nawzajem się uzupełniając. Nie ma się więc co dziwić, że w wielu lokalach dba się o serwowanie win lokalnych pasujących idealnie do podawanych potraw.

Inna szkoła doboru wina do potraw mówi, że kierować należy się nie symbiozą, a kontrastem. W myśl tej zasady trunek ma wydobywać z potrawy to, co w niej głęboko ukryte, sprawiać, że dostrzeżemy to, co w daniu na pierwszy rzut oka w ogóle niezauważalne. Kierując się tą niecodzienną zasadą, do naprawdę pikantnego dania można zaserwować słodkie wino. Trzeba jednak pamiętać, że dobranie wina do potrawy w myśl tej reguły jest zdecydowanie trudniejsze i wymaga dużo większej wiedzy.

Nie można zapominać także o wpływie smaków na siebie. Dania wyraźnie słone najlepiej komponują się z wina wytrawnymi. Takie połączenie sprawia, że zarówno potrawa, jak i wino zyskują o wiele pełniejszy smak. Do deserów nigdy nie powinno podawać się wina wytrawnego. Takie połączenie wpłynęłoby negatywnie na odbiór smaku zarówno deseru, jak i samego trunku. Wino wytrawne można natomiast bez obaw podawać do potraw tłustych i ciężkich.

Te i więcej porad na temat odpowiedniego dobierania wina do potraw jest dostępnych na Faktoriawinalacarte.pl. Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

  Wbrew temu co mówią reklamy nie pozbędziesz się cellulitu w d...

Jak radzić sobie z celulitem?

Na nadwagę cierpi teraz ok. 300 milionów ludzi. To ogromna ilość...

Berrator do walki z tkanką tłuszczową

Maliny to pyszne owoce, które wykazują działanie przeciwzapalne ...

RASPBERRYKETONE700 - hit z USA dostępny w Polsce

Alergie pokarmowe dotykają coraz większej liczby osób, w tym rów...

Jak poradzić sobie z nietolerancją laktozy – poradnik dla rodziców

Masaż jest niezwykłym rodzajem dotyku, który pomaga leczyć wiele...

Jakie są kursy masażu

Atopowe zapalenie skóry, w skrócie AZS lub egzema, to choroba kt...

Leczenie atopowego zapalenia skóry

  Inaczej zwana również dietą niskosalicylanową wskazana osobom...

Dieta aspirynowa (dieta niskosalicylanowa)