Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Dieta na wiosnę - sprawdź, jak wzmocnić się po sezonie jesienno-zimowym!

Wiosna rozgościła się w przyrodzie na dobre, więc czas na to, aby zadbać o organizm po sezonie jesienno-zimowym. Chodzi nie tylko o zgubienie nadprogramowych kilogramów, ale przede wszystkim o popracowanie nad odpornością. Jeśli wprowadzimy do jadłospisu wiele witamin oraz składników mineralnych, wówczas jest szansa na to, że wyjdziemy obronną ręką m.in. z przesilenia wiosennego.

 

Dieta wiosenna: jakie składniki?

Po pierwsze i najważniejsze: należy zachować właściwe proporcje między danymi składnikami. W praktyce chodzi o to, że warto pożegnać się, albo przynajmniej ograniczyć spożywanie soli na rzecz zwiększenia jedzenia błonnika. Kolejna kwestia: tłuszcze zwierzęce oraz cukry proste - tu także przyda się zdrowy rozsądek. Warto również zadbać o właściwe nawyki żywieniowe, czyli - regularne posiłki oraz spożywanie większej ilości warzyw w postaci surowej.

A co powinno znaleźć się na talerzu?

- rzodkiewka - oprócz cennych witamin sprawia ona to, że ryzyko wystąpienia zmarszczek znacznie się zmniejsza,

- sałata - należy ukłonić jej się w pas przede wszystkim dlatego, że zawiera cenny błonnik, a ten z kolei wpływa na proces odchudzania,

- ananas - cenne źródło witaminy C, a także A, B, żelaza oraz wapnia,

- szczypiorek - nieceniony dobrodziej wpływający na przemianę materii, a także mający działanie bakteriobójcze.

- melon - działa wzmacniająco na serce, a poza tym jest źródłem cennych przeciwutleniaczy.

Wiosenna dieta - systematyczność i zdrowe nawyki, to podstawa

Aby wzmocnić organizm nie wystarczy spożywać odpowiednie składniki. Bardzo ważne jest także to, aby nauczyć się zdrowego trybu życia. Co to oznacza w praktyce? Jemy 5 razy dziennie, o określonych godzinach. Trzy razy w tygodniu wprowadzamy do swojego menu ryby oraz mięsa. Ograniczamy spożywanie białej mąki, a zastępujemy ją pełnoziarnistą. Oczywiście nie każdy ma czas ani możliwości na to, by owe posiłki przygotowywać. W takiej sytuacji z pomocą może przyjść catering dietetyczny. Tamtejsi specjaliści zarówno ułożą posiłki według indywidualnych potrzeb, jak i je przygotują oraz dostarczą. Kolejna kwestia - picie wody. Tak, to jest bardzo ważne. Minimalna ilość spożywania płynów wynosi 2 litry dla osoby dorosłej.

 

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Ławeczka do ćwiczeń to sprzęt znajdujący się na każdej siłowni i...

Dlaczego warto mieć w domu własną ławeczkę do ćwiczeń?

  Infekcje intymne dotykają kobiety niezależnie od wieku. Jak j...

Jak rozpoznać infekcję intymną?

Wątroba to narząd, który przez okrągłą dobę toczy bój ze światem...

Pomóż swojej wątrobie! Jak zapobiegać popularnym dolegliwościom?

Menopauza to bardzo trudny okres w życiu każdej dojrzałej kobiet...

Menopauza - czy to już?

Grypa atakuje. Zimno, silny wiatr, duże wahania temperatury mają...

Sprawdzone domowe sposoby na grypę i przeziębienie.

  Pod nazwą spirulina kryje się rodzaj niebiesko zielonych alg ...

Spirulina - algi morskie w służbie zdrowia

  Otyłość stanowi poważny problem. Najgorszy jest jednak fakt, ...

Frutarianizm. Wady i zalety stosowania diety frutariańskiej