Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Czy gotowanie w mikrofali jest zdrowe?

Mikrofalówki należą na sprzętu gospodarstwa domowego, które rocznie sprzedawane są w tysiącach egzemplarzy. Tak samo wiele mają zwolenników jak i przeciwników, albowiem zdań na temat „ bezkarnego” stosowania mikrofalówek jest wiele. Jedni uważają, że potrawy przygotowane w mikrofalówkach mają zgubny wpływ na zdrowie. Inni natomiast, że potrawy nie są pozbawione składników odżywczych. Ale jaka jest prawda?

 

Gotowanie w mikrofali – za i przeciw

Jak wiadomo niestety większość ludzi prowadzi zły styl życia, czego skutkiem jest min. otyłość, cukrzyca jak również choroby nowotworowe. Żywność jest przetworzona, z ulepszaczami i dodatkami aby termin ważności był jak najdłuższy. Ale warto odpowiedzieć sobie na pytanie: Czy gotowanie w mikrofali jest zdrowe?

Kierując się badaniami słuszność mają i zwolennicy i przeciwnicy mikrofalówek. Wśród najczęściej dręczących pytań słyszymy – czy mikrofalówki przez swoje promieniowanie mogą powodować nowotwory u osób obsługujących je? Dla uspokojenia wszystkich użytkowników sprzęt nie przyczynia się do powstawania tego typu chorób, albowiem metalowa komora oraz siatka wbudowana w drzwiczki odbija fale do wewnątrz kuchenki . Jednak trzeba pamiętać o tym, ze potrawy przygotowane w mikrofalówce nie należą do najzdrowszych. Albowiem gotowanie w mikrofali pozbawia danie praktycznie wszystkich składników odżywczych.

Gotowanie w mikrofali może skończyć się zatruciem pokarmowym. Chodzi o to, że ten rodzaj sprzętu nie podgrzewa równomiernie dań. W szczególności chodzi o surowe mięso gotowane zbyt krótko. W tym przypadku mogą się wytworzyć szkodliwe bakterie, które skutkują zatruciem pokarmowym. Należy również zwrócić szczególną uwagę na naczynia używane w mikrofali, muszą być specjalnie do tego celu przeznaczone.

Badania udowodniły, że spożywanie produktów przygotowanych w mikrofalówce wywołują zmiany we krwi oraz w układzie immunologicznym. Mimo, że promieniowanie kuchenki podczas pracy nie przyczynia się do powstawania chorób nowotworowych, jednak już samo spożywanie potraw przygotowanych w ten sposób przyczynia się niestety do powstawania komórek nowotworowych w surowicy krwi. Spożywanie potraw z mikrofali jak udowodniły badania mają wpływ na obniżenie poziomu hemoglobiny, wzrostu leukocytów oraz wzrostu poziomu cholesterolu.

Pamiętajmy o odpowiednich naczyniach używanych w mikrofalówkach (kamionka czy ceramika). A co do dań - nie wszystkie nadają się do wykorzystania w mikrofalówce, ponieważ np. produkty z ciasta po przygotowaniu w ten sposób przybierają gumiastą formę.

Jak widać mikrofalówka nie należy do sprzętów bezpiecznych oraz zdrowych. W wielu przypadkach ma niestety zły wpływ na zdrowie i organizm. Może nawet nie sama w sobie ale w wykorzystaniu i sporządzaniu dań. Mimo tak wielu zwolenników warto jednak zastanowić się nad innymi sposobami przygotowywania potraw. Może i potrwa to chwilę dłużej, ale jednak będzie zdrowsze i smaczniejsze.

 

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

  Nie na darmo oliwa z oliwek nazywana jest śródziemnomorskim s...

Oliwa z oliwek - śródziemnomorski eliksir młodości i vitalności

Infekcje intymne są bardzo dokuczliwe i znacząco obniżają standa...

 Infekcje intymne. Jak im zapobiec?

    Do wyboru dostępnych jest coraz więcej diet odchudzających...

Dieta New Mayo Clinic

Kiedy zaczyna się wiosna coraz częściej myślimy o pracy nad swoj...

Przygotuj się do wiosny z Lightbox!

Radzą właściciele Warszawskiego Centrum Medycyny Estetycznej HB ...

Jak powiększyć sobie usta nie przekraczając granicy dobrego smaku?

  Pod nazwą spirulina kryje się rodzaj niebiesko zielonych alg ...

Spirulina - algi morskie w służbie zdrowia