Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Czy gotowanie w mikrofali jest zdrowe?

Mikrofalówki należą na sprzętu gospodarstwa domowego, które rocznie sprzedawane są w tysiącach egzemplarzy. Tak samo wiele mają zwolenników jak i przeciwników, albowiem zdań na temat „ bezkarnego” stosowania mikrofalówek jest wiele. Jedni uważają, że potrawy przygotowane w mikrofalówkach mają zgubny wpływ na zdrowie. Inni natomiast, że potrawy nie są pozbawione składników odżywczych. Ale jaka jest prawda?

 

Gotowanie w mikrofali – za i przeciw

Jak wiadomo niestety większość ludzi prowadzi zły styl życia, czego skutkiem jest min. otyłość, cukrzyca jak również choroby nowotworowe. Żywność jest przetworzona, z ulepszaczami i dodatkami aby termin ważności był jak najdłuższy. Ale warto odpowiedzieć sobie na pytanie: Czy gotowanie w mikrofali jest zdrowe?

Kierując się badaniami słuszność mają i zwolennicy i przeciwnicy mikrofalówek. Wśród najczęściej dręczących pytań słyszymy – czy mikrofalówki przez swoje promieniowanie mogą powodować nowotwory u osób obsługujących je? Dla uspokojenia wszystkich użytkowników sprzęt nie przyczynia się do powstawania tego typu chorób, albowiem metalowa komora oraz siatka wbudowana w drzwiczki odbija fale do wewnątrz kuchenki . Jednak trzeba pamiętać o tym, ze potrawy przygotowane w mikrofalówce nie należą do najzdrowszych. Albowiem gotowanie w mikrofali pozbawia danie praktycznie wszystkich składników odżywczych.

Gotowanie w mikrofali może skończyć się zatruciem pokarmowym. Chodzi o to, że ten rodzaj sprzętu nie podgrzewa równomiernie dań. W szczególności chodzi o surowe mięso gotowane zbyt krótko. W tym przypadku mogą się wytworzyć szkodliwe bakterie, które skutkują zatruciem pokarmowym. Należy również zwrócić szczególną uwagę na naczynia używane w mikrofali, muszą być specjalnie do tego celu przeznaczone.

Badania udowodniły, że spożywanie produktów przygotowanych w mikrofalówce wywołują zmiany we krwi oraz w układzie immunologicznym. Mimo, że promieniowanie kuchenki podczas pracy nie przyczynia się do powstawania chorób nowotworowych, jednak już samo spożywanie potraw przygotowanych w ten sposób przyczynia się niestety do powstawania komórek nowotworowych w surowicy krwi. Spożywanie potraw z mikrofali jak udowodniły badania mają wpływ na obniżenie poziomu hemoglobiny, wzrostu leukocytów oraz wzrostu poziomu cholesterolu.

Pamiętajmy o odpowiednich naczyniach używanych w mikrofalówkach (kamionka czy ceramika). A co do dań - nie wszystkie nadają się do wykorzystania w mikrofalówce, ponieważ np. produkty z ciasta po przygotowaniu w ten sposób przybierają gumiastą formę.

Jak widać mikrofalówka nie należy do sprzętów bezpiecznych oraz zdrowych. W wielu przypadkach ma niestety zły wpływ na zdrowie i organizm. Może nawet nie sama w sobie ale w wykorzystaniu i sporządzaniu dań. Mimo tak wielu zwolenników warto jednak zastanowić się nad innymi sposobami przygotowywania potraw. Może i potrwa to chwilę dłużej, ale jednak będzie zdrowsze i smaczniejsze.

 

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Błonnik witalny to w pełni naturalny suplement diety. Jego zadan...

Czym jest błonnik witalny?

Coraz więcej kobiet odkrywa zalety stosowaniu peelingów w trakc...

Domowy peeling – nisko kosztowy zabieg pielęgnacji skóry

Atopowe zapalenie skóry, w skrócie AZS lub egzema, to choroba kt...

Leczenie atopowego zapalenia skóry

Dieta bezglutenowa nie jest dieta odchudzającą. Jest to dieta pr...

Dieta bezglutenowa jadłospis

Zielona kawa głównie znana jest jako napój wspomagający odchudza...

Maseczka z zielonej kawy - Bądź piękna za niewielkie pieniądze

  Za Tobą już podjęcie decyzji o gruntownej zmianie dotychczaso...

Gdzie kupować zdrową żywność i nie przepłacać?