Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Gotowanie na parze

Dawny sposób na wspaniałe i co najważniejsze niezwykle zdrowe przygotowywanie posiłków. Szybkość życie nie pozwala na spędzanie w kuchni zbyt długich chwil, jednak nie oznacza to zwolnienia z dbania o racjonalne i zdrowe odżywanie. Z tego powodu warto zrezygnować z szybkich sposobów na niezdrowe posiłki i zastosować tradycyjne gotowanie na parze.

Gotowanie na parze dla każdego.

 

Duża liczba posiłków kojarzy się z obróbką termiczną w gorącej wodzie lub na rozgrzanej patelni. Warto dodać, że najzdrowszym i niezwykle prostym sposobem na zrobienie wspaniałego dania jest gotowanie na parze. Młodsze pokolenie często rezygnuje z tego sposobu przygotowywania posiłków, a jest to oczywiście ogromnym błędem. Tylko w ten sposób można przyrządzić pyszne, prawdziwe bułeczki, które smakiem i zapachem przewyższają gotowe półprodukty podgrzane za pomocą mikrofalówki. Ci co nigdy nie próbowali takiego sposobu, nie zdają sobie sprawy z tego jak wiele przyjemności tracą. A razem z rozkoszą dla podniebienia ucieka również zdrowie.

 

Warzywa to samo zdrowie.

 

Gotowanie na parze jest wspaniałym pomysłem na przyrządzenie warzyw. Podczas takiej obróbki produkty nie tracą swoich właściwości odżywczych oraz wspaniałego smaku. Mało kto wie, że podczas gotowania w wodzie składniki mineralne uciekają z garnka wraz z parą. Starsze pokolenie wykorzystywało zdrowe gotowanie dużo częściej. Jest to zapomniana technika, do której warto wrócić ze względu na jej właściwości zdrowotne. Najlepiej zaopatrzyć się w specjalne urządzenie ułatwiające przygotowywanie potraw w ten sposób. Można również korzystać z tak zwanych metod tradycyjnych, jednak warto zastosować  techniczne i nowoczesne udogodnienia w kuchni.

 

Nie zapominaj o zdrowiu i racjonalnym odżywianiu.

 

Duża grupa produktów jest ogólnie zdrowa, jednak sposób ich przyrządzenia może powodować zatracenie dobrych właściwości. Dlatego zastanów się dwa razy zanim wrzucisz coś na gorącą patelnię pełną oleju. Twój organizm będzie Ci za o wdzięczny.

Komentarze

  • ooo, a już myślałem, że nikt w dzisiejszych czasach nie wspomni o gotowaniu na parze, a tu takie miłe zaskoczenie :)

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Kasza jaglana należy do bardzo wartościowych i zdrowych produktó...

Zapomniane produkty spożywcze – kasza jaglana – oczyszcza i odchudza

O dobroczynnym działaniu suszonych śliwek wiedziały już nasze ba...

Suszone śliwki. Poznaj ich zalety

  Ból kręgosłupa jest obecnie chorobą cywilizacyjną. Cierpi na ...

Jak spać, aby nie bolał kręgosłup?

Choroba ta w naszym kraju dotyczy około 20% osób dorosłych, najc...

Jak w naturalny sposób leczyć nadciśnienie?

Nierzadko zdarza się, że tuż po urodzeniu noworodek zdradza obja...

Antybiotykoterapia dziecka tuż po urodzeniu

Problem z poceniem – szczególnie, gdy pot jest bardzo obfity – p...

Nadmierna potliwość – z czego wynika i jak z nią walczyć?

Węglowodany są zazwyczaj podstawą diety każdego człowieka. Kanap...

Dieta białkowa