Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Jak ułożyć dietę odchudzającą?

 

"Jedz mniej, ruszaj się więcej" – tak brzmi najbardziej ogólne zalecenie dla osób, które chcą uporać się z nadwagą. Jednak wdrożenie tej zasady w życie zazwyczaj okazuje się znacznie trudniejsze, niż mogłoby się wydawać. Kwestią, która przyprawia początkujących adeptów zdrowego stylu życia o ból głowy, jest wybór sposobu odżywiania.

 

Paleo, low-carb, high-carb, dieta bezglutenowa, dieta optymalna, dieta wegańska... W Internecie aż roi się od różnorodnych zaleceń i wskazówek, a nawet badań naukowych, które wzajemnie sobie przeczą! Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest skupienie się na fundamentach; roztrząsanie szczegółów prowadzi do niekonsekwencji i rosnącego zniechęcenia.

Jak zatem powinna wyglądać zdrowa dieta odchudzająca?

 

  • Unikaj radykalnych posunięć. Drastyczne zmniejszenie ilości spożywanych węglowodanów poskutkuje pogorszeniem samopoczucia, osłabieniem i brakiem energii; natomiast w przypadku całkowitej eliminacji tłuszczów (0. 5g na kilogram masy ciała stanowi absolutne minimum) konsekwencje mogą być znacznie poważniejsze, z rozregulowaniem układu hormonalnego na czele.
  • Definitywnie pożegnaj się śmieciowym jedzeniem i słodkimi napojami. Opierając się wyłącznie na "czystym" jedzeniu pozwolisz organizmowi sprawnie funkcjonować, dostarczysz mu więcej składników odżywczych, a także unikniesz napadów głodu i skoków insuliny. Zapamiętaj: im mniejszy stopień przetworzenia produktu, tym lepiej.
  • Jedz produkty białkowe. Wysokie spożycie białka (2-2. 5g na kilogram masy ciała) ogranicza utratę cennej tkanki mięśniowej, przyspiesza metabolizm oraz zwiększa uczucie sytości. Drób, wołowina, jaja kurze, podroby, twaróg czy ryby morskie są dobrymi źródłami protein.
  • Jedz dużo warzyw. Warzywa mają bardzo niską gęstość kaloryczną, jednocześnie stanowiąc bogate źródło witamin i minerałów.
  • Licz makroskładniki. Korzystaj z kalkulatorów lub tabel, aby kontrolować ilość dostarczanej energii i mieć pewność, że zaopatrujesz organizm w odpowiednią ilość białka, węglowodanów i tłuszczu.
  • Miej plan. Wyznaczenie konkretnego celu zapobiegnie przesadnym restrykcjom, tym samym umożliwiając stopniowe odchudzanie. Dieta odchudzająca przede wszystkim powinna być racjonalna.


 

Komentarze

  • mniej żreć - ot porada

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Kręgosłup (łac. columna vertebralis) powinno się opisać przede w...

Rehabilitacja kręgosłupa - jak to robimy w HB Clinic ?

Wprawdzie na rynku nie brak różnego rodzaju odżywek do włosów, r...

Olejek rycynowy w pielęgnacji skóry i włosów

Nikt nie lubi się przemęczać i zapewne nie wiele jest osób, któr...

Dlaczego warto ćwiczyć? Poznaj korzyści z aktywności fizycznej.

  Wiele osób wyznaje zasadę „jestem tym co zjem” i słusznie. W ...

Smaki sezonu. Placki z cukinii.

Banany pochodzą z Azji Południowo - Wschodniej. Kuszą nie tylk...

Poznaj korzyści zdrowotne z jedenia bananów

  Dr Max Gerson był niemieckim lekarzem i naukowcem zajmującym ...

Poznaj założenia terapii zdrowotnej doktora Max’a Gersona – kuracji opartej na detoksykacji i regeneracji organizmu

Tematy dotyczące białka i jego optymalnej ilości w diecie od w...

Obalamy mity związane z produktami białkowymi