Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Karob – doskonały superfood i zamiennik kakao

Karob to słodkawy proszek o brązowym zabarwieniu, uzyskiwany ze zmielonych strąków drzewa karobowego, nazywanego także szarańczynem strąkowym. To wiecznie zielone drzewo występuje powszechnie w krajach śródziemnomorskich. Karobem żywił się Jan Chrzciciel podczas pobytu na pustyni, a także syn marnotrawny z ewangelicznej przypowieści. Starożytni Egipcjanie stosowali natomiast chleb świętojański w celach leczniczych.

 

Dlaczego karob jest lepszy niż kakao?

Kakao ceni się niewątpliwie ze względu na sporą zawartość magnezu i flawonoidów, jednakże nie jest ono pozbawione kilku poważnych wad. Przede wszystkim wykazuje właściwości stymulujące, m.in. za sprawą zawartości kofeiny. Poza tym kakao może wywoływać alergie. Karob natomiast jest całkowicie pozbawiony tych wad, a zarazem posiada znacznie więcej zalet – zarówno pod kątem smakowym, jak i zdrowotnym. Stanowi nieocenione bogactwo białka (80% jego zawartości), a także wielu witamin oraz minerałów, takich jak m.in.:

1. wapń,

2. mangan,

3. miedź,

4. selen,

5. żelazo,

6. potas,

7. witaminy z grupy B (B3, B6, B2),

8. kwas galusowy

Właściwości zdrowotne karobu

Chleb świętojański wykazuje szereg pozytywnych właściwości zdrowotnych. Może być stosowany m.in. w leczeniu biegunki, zwalczaniu kaszlu i kataru, chorobach o podłożu bakteryjnym i wirusowym, a także problemach z prawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego (zwłaszcza refluksie i zgadze). Regularne spożywanie karobu to także szansa wyeliminowania problemu nadciśnienia tętniczego, a także obniżenia poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi. Jest on także wyjątkowo lekkostrawny, a jednocześnie działa pozytywnie na pracę wątroby oraz jelit. Jest prawdziwym skarbem w procesie detoksykacji organizmu, pozwalając pozbyć się zalegających w nim zanieczyszczeń. Strąki szarańczynu mogą być poza tym bezpiecznie stosowane przez diabetyków oraz osoby będące na diecie bezglutenowej.

 

Za sprawą wysokiej zawartości flawonoidów, karob pozwala również wyraźnie zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Stosowany profilaktycznie podnosi odporność całego organizmu, dzięki czemu znacznie spada częstotliwość grypy oraz przeziębienia. Chleb świętojański w odróżnieniu od zakwaszającego kakao posiada właściwości silnie alkalizujące organizm. Tym samym spowalnia proces starzenia się oraz wpływa pozytywnie na wygląd skóry.

 

W jaki sposób można spożywać karob?

Karob może być spożywany w różnej postaci, a najczęściej jest stosowany jako zdrowy zamiennik kakao. Można wypijać go w postaci gorącego napoju (nie wymaga słodzenia), a także dodawać do wypieków i deserów czy tworzyć na jego bazie polewy. Dobrym rozwiązaniem jest także połączenie chleba świętojańskiego z płatkami owsianymi lub kaszą jaglaną i owocami. Wówczas posiłek ten nabiera wyjątkowego, czekoladowego posmaku.

Co istotne – w przeciwieństwie do kakao - nie trzeba się ograniczać w ilościach spożywanego każdego dnia karobu. Nie istnieje zatem jakakolwiek przeszkoda ku temu, aby zaliczyć go do kategorii produktów Superfood.

 

 

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

  Wiele osób wyznaje zasadę „jestem tym co zjem” i słusznie. W ...

Smaki sezonu. Placki z cukinii.

Odchudzanie jest to proces utraty wagi i wie to chyba każdy jedn...

Gdy waga stoi w miejscu

  Któż z Nas nie doznał chociaż raz tego nieprzyjemnego uczucia...

Pięć domowych sposobów na zgagę

Ćwiczenia fitness wywodzą się z aerobiku. Nie każdy o tym wie, a...

Kluby fitness – dlaczego warto być ich członkiem?

Zachwycamy się rarytasami sprowadzanymi zza granicy, a nie docen...

Superjedzenie z polskich pól

  W ostatnich latach bardzo głośno zrobiło się o glutenie oraz ...

Jedz smacznie i bez glutenu