Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Napiwki w restauracjach. Dawać czy nie dawać?

Do restauracji chodzimy po to aby dobrze zjeść. Czy to śniadanie, lunch czy kolacja lubimy zjeść smacznie i w przystępnej cenie. Przy płaceniu rachunku zadajemy sobie pytanie czy należy dać napiwek. Napiwek to – jak mówi Słownik języka polskiego – drobna suma wręczana kelnerom, szatniarzom, posłańcom itp. W jakiej sytuacji powinniśmy dawać napiwki? Czy wystarczy, że zostaniemy poprawnie obsłużeni w lokalu czy obsługa powinna nas zachwycić na och, ach aby zasłużyć na napiwek? Czy napiwki zostawia się jedynie w modnych, warszawskich restauracjach czy także w stołówkach na prowincji?

 

Dawać czy nie?

Są miejsca w świecie gdzie zwyczajowo nie powinniśmy dawać napiwków. Np. w Japonii, Chinach i Korei Południowej zostawienie napiwku jest równoznaczne z obrażeniem kelnera i jest niemile widzianym gestem. Oczywiście są miejsca w tych krajach gdzie turyści przyzwyczaili obsługę do zostawiania napiwków jednak w lokalach „z tradycjami” i tych droższych napiwki nie są mile widziane. Jednak w zdecydowanej większości miejsc na świecie napiwki są mile widziane.

W Polsce w niektórych restauracjach, szczególnie tych ekskluzywniejszych lub pozujących na ekskluzywne, serwis doliczany jest do rachunku (zazwyczaj jest to około 10-15% wartości). Ze względu na ceny posiłków w takich lokalach może to znacząco wpłynąć na cenę kolacji czy lunchu. Osobiście staram się unikać takich miejsc gdyż uważam, że zostawienie (lub nie) napiwku należy do osobistej decyzji Gościa. Kiedy jednak trafimy na takie miejsce to nie ma potrzeby zostawiania nic ponad to co, jest na rachunku. Kelner jest świadomy, że serwis jest doliczany do rachunku więc nie będzie rozczarowany jeśli nie otrzyma tipa. W restauracjach gdzie serwis nie jest doliczany do rachunku w dobrym tonie jest zostawienie napiwku jeśli jesteśmy zadowoleni z usługi. Szczególnie dotyczy to restauracji w większych miastach takich jak Warszawa, Poznań, Kraków lub miejscowościach turystycznych (Gdańsk, Zakopane) gdzie obsługa pracuje za minimalne stawki, które rekompensowane są tipami od Gości (potępiamy głośny kilka lat temu przypadek restauracji z Sopotu, w której kelnerzy pracowali za darmo tj. nie otrzymywali regularnych pensji a jedynym ich wynagrodzeniem były napiwki).

Wysokość napiwku powinna wynosić około 10% wartości zamówienia ale w przypadku zakupienia kawy za 8 zł nietaktem byłoby wręczenie 80 gr napiwku dlatego w takiej sytuacji zalecamy albo zrezygnowanie całkowicie z napiwku albo wręczenie więcej niż 10%. Przykładowo jadąc ostatnio lunch w Warszawie za 18 zł niezręcznie bym się czuła dając 1,80 zł napiwku dlatego położyłam 25 zł i nie chciałam reszty.

 

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Wiele osób bardzo często zadaje sobie to pytanie. W telewizji co...

Czy warto stosować suplementy diety?

Cztery grupy krwi, cztery diety To co dla jednych jest lekarstw...

DIETA WEDŁUG GRUPY KRWI

Leczo z cukinii to kolorowa mieszanka duszonych warzyw. Ta pożyw...

Przepis na letnie danie - leczo z cukinii

Operacja lub zabieg chirurgiczny to dla naszego organizmu ogromn...

Poznaj Fresubin Drink

Choroby układu krwionośnego są najczęstszym powodem zgonów w P...

Dieta dr Esselstyna zagwarantuje zdrowie Twojego serca!

Medycyna estetyczna to obecnie jeden z najszybciej rozwijających...

 Czym zajmuje się medycyna estetyczna?

We wszystkich miastach  przybywa jak przysłowiowych grzybów po d...

Klub fitness jako działalność gospodarcza