Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Dieta bezglutenowa

Podstawową informacją na temat diety bezglutenowej jest fakt, że dieta ta jest przede wszystkim lekarstwem, a nie dietą odchudzającą. Uczulenie na gluten jest w dzisiejszych czasach bardzo powszechne. Nietolerancję na gluten wykazują osoby cierpiące na celiakię i uczulone. Warto dodać, że celiakia nie jest zwyczajną alergią pokarmową, ale chorobą o podłożu autoimmunologicznym.

Co to jest gluten ?

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych oraz gluteniny i gliadyny. Gluten występuję w zbożach takich jak: pszenica, żyto, jęczmień. Owies sam w sobie jest zbożem bezglutenowym, ale nie zaleca się spożywania go osobom na diecie bezglutenowej, ze względu na ryzyko zanieczyszczenia.

Na czym polega dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa polega na całkowitym wyeliminowaniu glutenu z pożywienia. Nie jest to proste, jednak przy odrobinie wiedzy i wprawy, możliwe.

Produkty dozwolone:

- zboża : ryż biały i brązowy, gryka, kukurydza, proso, amarantus, quinoa (komosa ryżowa).

Można spożywać kasze i mąki ze zbóż naturalnie bezglutenowych oraz mąki ze zbóż glutenowych pozbawione glutenu i oznaczone jako produkt bezglutenowy.

Należy uważać jednak na mąki ryżowe i gryczane gdyż mogą być zanieczyszczone glutenem, a także na płatki kukurydziane, które często zawierają słód jęczmienny.

-mięso, ryby i jaja

Należy jednak uważać na konserwy rybne, pasztety, kaszanki, konserwy mięsne, parówki, kotlety, pulpety i inne wyroby garmażeryjne. Nie wolno jeść produktów panierowanych.

-produkty mleczne: mleko, kefiry, naturalne jogurty, mleko w proszku, nieprzetworzony ser biały i żółty.

Należy uważać na: smakowe jogurty, kefiry maślanki, mleko czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione, produkty seropodobne, śmietanę z zagęstnikami, sery gotowe do sernika.

Nie wolno spożywać napojów mlecznych z dodatkiem słodu jęczmiennego i sera z niebieską pleśnią.

-tłuszcze: masło, smalec, margaryna, oleje roślinne

Należy uważać na majonezy i gotowe sosy.

- wszelkiego rodzaju świeże owoce i warzywa

Należy uważać na przetwory warzywne owocowe, najlepiej dokładnie zapoznać się ze składem, w celu wykluczenia możliwości zawartości glutenu.

-napoje: kawa naturalna, herbata, soki owocowe, wody mineralne, czyste alkohole, kompoty, napary z ziół

Należy uważać na: niektóre kawy rozpuszczalne, alkohole smakowe, napoje owocowo-warzywne.

Nie wolno spożywać kawy zbożowej ani piwa!

-przyprawy: sól, pieprz, zioła, ocet winny, ocet jabłkowy

Należy uważać na: musztardy, keczupy, sosy w proszku, vegety, sosy sojowe, kostki rosołowe, zupy w proszku.

POZOSTAŁE:
Należy uważać na niektóre aromaty, preparaty odchudzające, niektóre leki, cukier waniliowy

Nie wolno spożywać zwyczajnego proszku do pieczenia i hydrolizowanego białka roślinnego!

Jak widać dieta bezglutenowa ma sporo zakazów i haczyków, należy wykazywać się niezwykłą uwagą podczas robienia zakupów, bardzo ważne jest czytanie składu każdego produktu.

Możliwe jest odżywianie bezglutenowe jednak jest to początkowo dość trudne. Później jest to jedynie kwestia przyzwyczajenia.

Dieta bezglutenowa nie musi być nudna !

W każdej dziedzinie gotowania czy pieczenia można znaleźć alternatywy dla wyrobów zawierających gluten.

Ciasta ciasteczka wypieczone własnoręcznie z mąk bezglutenowych z dodatkiem bakalii lub owoców są nie tylko przepyszne, ale i o wiele zdrowsze niż ich odpowiedniki sprzedawane w sklepach, w których składzie znajdziemy mnóstwo konserwantów, zagęstników i przeciwutleniaczy.

Należy także uważać na glutaminian sodu - ten pochodzący z pszenicy również może zawierać gluten. Jeśli w składzie jest podany glutaminian, a nie ma informacji, że produkt może zawierać gluten, to wydaje się, że taki produkt jest bezpieczny, a wcale tak nie jest. To samo dotyczy skrobi modyfikowanej (z pszenicy) i syropu glukozowo-fruktozowego (z pszenicy), który dodaje się niemalże do każdego rodzaju sklepowych słodyczy.

Jeżeli chodzi o pieczywo, najlepiej samemu piec chleb, czy też bułeczki w domu, z mąk bezglutenowych. Jest nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze. Nie wiadomo co kryje się w tradycyjnym chlebie z supermarketu. Należy uważać na wszelkiego rodzaju pieczywo, abyśmy mogli je bezpiecznie spożywać musi być oznaczone jako produkt bezglutenowy!

Dieta bezglutenowa nie jest dietą odchudzającą, kaloryczność produktów bezglutenowych, jest niemal taka sama jak tradycyjnych.

Przed przejściem na dietę bezglutenową należy skontaktować się z lekarzem bądź dietetykiem. Nieprzemyślane, nieumiejętne, długotrwałe stosowanie diety bezglutenowej może doprowadzić do niedoboru ważnych składników odżywczych w organizmie, takich jak:

-błonnik (niedobór może prowadzić do zaparć i rozregulowania układu pokarmowego)

-cynk

-kwas foliowy

-żelazo

-magnez

Najlepiej stosować tę dietę pod kontrolą lekarza lub dietetyka, który w razie potrzeby wprowadzi odpowiednie suplementy diety.

Stosując dietę bezglutenową można skorzystać ze specjalnych książek kucharskich, aplikacji na telefon i blogów kulinarnych gdzie można znaleźć mnóstwo, smacznych, prostych i oryginalnych przepisów.

20-01-2016 Redaktor_Grzegorz   dieta

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Panicznie boimy się bakterii. Zabezpieczamy się przed nimi, ja...

Dlaczego warto sięgać po probiotyki? Bo życie zaczyna się w jelitach!

  Chyba nie do końca wszyscy zdają sobie sprawę z tego jak złe ...

Biegasz aby schudnąć? Zastosuj też odpowiednią dietę

To, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia wiedzą wsz...

Jak  zrobić zdrowy omlet?

Osiem godzin w pracy przed monitorem komputera, później pół godz...

 Jak wygląda badanie przeprowadzane za pomocą foroptera?

Kiedy zaczyna się wiosna coraz częściej myślimy o pracy nad swoj...

Przygotuj się do wiosny z Lightbox!

Ciągłe ograniczanie kalorii i restrykcyjna dieta, często nie daj...

Spalacze tłuszczu - czy warto je stosować?

Opuchlizna wytwarza się z powodu zastoju limfy, czyli płynu tkan...

Masz obrzęki nóg?  Pomoże Ci masaż limfatyczny