Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Nie tolerujesz glutenu? Sprawdź których produktów powinieneś unikać.

Dzięki szeroko zakrojonym badaniom i obserwacjom klinicznym wiemy, że celiakia czyli nietolerancja glutenu nie jest tylko chorobą jelit, a całego organizmu. Przypadłość ta wywołana jest przez uwarunkowaną genetycznie nieprawidłową odpowiedź immunologiczną organizmu na spożywany gluten. Celiakia jest chorobą, której nie da się wyleczyć. Nie znaczy to jednak, że jesteśmy wobec niej zupełnie bezsilni.

Objawy nietolerancji glutenu

Objawami ogólnymi nietolerancji glutenu między innymi:

  • ogólne osłabienie organizmu i brak energii
  • brak łaknienia i utrata masy ciała
  • nadmierna nerwowość czasami też występuje depresja
  • ze strony układu pokarmowego często występuje biegunka, nudności, wymioty, wzdęcie brzucha, zaparcia oraz objawy zespołu jelita drażliwego
  • metabolicznymi objawami nietolerancji glutenu z reguły też są: niedokrwistość, skłonność do krwawienia, liczne sińce oraz obrzęki
  • często pojawiają się dolegliwości ze strony układu mięśniowo - kostnego takie jak bóle kostne, osteoporoza, ubytki emalii zębowej

Jak radzić sobie z nietolerancją na gluten?

Gluten jest białkiem powszechnie występującym w ziarnach zbóż takich jak pszenica i jej odmiany, żyto, jęczmień. Osoby z celiaklią powinny zatem wyłączyć z jadłospisu produkty takie jak:

  • mąki, płatki i otręby – dotyczy to produktów wytworzonych z pszenicy, orkiszu, żyta, jęczmienia, owsa
  • kasze - kuskus, bulgur, manna, jęczmienna
  • pieczywo - każdy rodzaj oprócz specjalnie oznaczonego jako produkt bezglutenowy,
  • makarony wytworzone z mąki pszennej, orkiszowej, owsianej i żytniej,
  • bułka tarta,
  • piwo – ze względu na zawartość słodu jęczmiennego,
  • kawa zbożowa
  • napoje owsiane

Gluten jest dobrym nośnikiem smaku i aromatu, jest idealnym wypełniaczem, posiada właściwości wiązania wody z tłuszczem, dlatego szeroko wykorzystywany jest w produkcji żywności. Osoby z nietolerancją glutenu powinny zatem unikać produktów wysoko przetworzonych takich jak:

  • wędliny, parówki, konserwy w tym rybne i produkty rybne panierowane
  • zupy z torebek, sosy instant i sosy sałatkowe,
  • wszelkie chipsy ziemniaczane i kukurydziane,
  • jogurty bowiem zawierają dodatki słodu jęczmiennego, płatków zbożowych, błonnika zbożowych,
  • gotowe sosy - majonez, ketchup, musztarda
  • słodycze i wyroby cukiernicze ze względu na obecność słodu jęczmiennego,
  • wszystkie tradycyjne potrawy mączne takie jak pizza, pierogi,
  • pasztety i kotlety mielone bowiem zawierają dodatek z bułki tartej lub kaszy manny,

Dieta bezglutenowa nie taka łatwa w utrzymaniu

Dieta bezglutenowa to całkowite wyeliminowanie glutenu z jadłospisu. Nie jest to jednak takie proste jakby się mogło wydawać, jest to prawdziwe wyzwanie. Osoby z zaleceniami diety bezglutenowej mussprawdzać każdy produkt i dokładnie czytać etykiety. Trudno jest bowiem znaleźć produkty zupełnie wolne od glutenu. Szczególnie to dotyczy żywności przetworzonej, do których gluten może być dodany na etapie obróbki technologicznej.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

  Witamina C, czyli inaczej kwas askorbinowy, to niezwykle ważn...

Witamina C i jej cenne właściwości

Medycyna estetyczna to obecnie jeden z najszybciej rozwijających...

 Czym zajmuje się medycyna estetyczna?

  Kasza ta nie bez powodu nazwana jest „ królowa wszystkich kas...

Kasza gryczana zdrowa i smaczna

W sytuacji, gdy mamy zamiar skutecznie pozbyć się zbędnych kilog...

 Odchudzanie – czyli jak bezpiecznie pozbyć się zbędnych kilogramów?

Wydawać by się mogło, że jesteśmy doskonale wyedukowani i świado...

Nie stosujesz prezerwatywy? Możesz być zarażony

Grypa atakuje. Zimno, silny wiatr, duże wahania temperatury mają...

Sprawdzone domowe sposoby na grypę i przeziębienie.