Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Dieta białkowa

Węglowodany są zazwyczaj podstawą diety każdego człowieka. Kanapki ze zwykłego, białego chleba na śniadanie, makaron, ryż lub ziemniaki na obiad. Smacznym deserem są naleśniki, racuchy albo ciasta, a o wiele gorszą, ale powszechnie spożywaną przekąską są t sklepowe batony, ciastka i wafelki . Jedzenie typu fast food to również w ogromnej mierze węglowodany. Pizza, hamburger lub popularny dziś kebab to ogrom kalorii, pochodzących w znaczącej ilości z węglowodanów prostych.

Według kardiologa, dr Roberta Atkinsa łączenie węglowodanów z białkami i tłuszczami jest przyczyną nadwagi i otyłości, z którą tak wiele osób zmaga się w dzisiejszych czasach. Dr Atkins opracował dietę niskowęglowodanową, zalecającą ograniczenie węglowodanów do minimum i spożywanie głównie białka i tłuszczów.

Na czym polega dieta Białkowa?

Wiodącą zasadą diety Atkinsa jest spożywanie tłuszczów w połączeniu z białkami i jednoczesne unikanie cukrów prostych i złożonych. Amerykański kardiolog przekonuje, że na naszą wagę nie ma wpływu ilość spożytych kalorii, ale fakt czy zostały one przyswojone przez organizm. Taki punkt widzenia jest bardzo kontrowersyjny i dyskusyjny, jednak zyskał miliony swoich zwolenników, nie tylko w Nowym Jorku, ale i na całym świecie. Według twórcy, dzięki tej diecie, zmienia się przemiana materii. Krew nieco się zakwasza i zmniejsza się uczucie głodu. Dlatego jeść możesz dowoli, ale tylko produkty dozwolone w poszczególnych fazach diety. Wedle powszechnego przekonania potrawy takie jak jajka na bekonie, steki, śmietanowe sosy, różnego rodzaju mięsa, pasztety i majonez są zwyczajnie tuczące. Okazuje się jednak, że dieta Atkinsa opiera się na spożywaniu tego typu dań, i na znacznym chudnięciu dzięki temu. Brzmi bardzo niewiarygodnie jednak cała rzesza zwolenników potwierdza skuteczność tej diety i długotrwałość jej rezultatów.

FAZY DIETY BIAŁKOWEJ

Dieta Atkinsa podzielona jest na cztery fazy, każda z nich ma swoje zalecenia, zasady, produkty dozwolone i zakazane. Dieta ma sens tylko wtedy gdy stosujesz się ściśle do zaleceń każdej fazy.

Faza pierwsza – przygotowawcza

Faza przygotowawcza ma za zadanie przestawić organizm ze spalania węglowodanów na spalanie tłuszczu. W tej fazie dzięki kilku zasadom pozbędziemy się ataków głodu i będziemy szybciej spalać niechcianą tkankę tłuszczową. Etap ten ma powodować gwałtowną- utratę kilogramów.

W pierwszej fazie należy ograniczyć spożywanie węglowodanów do zaledwie 20g dziennie. Należy jeść 3 większe lub 4-5 mniejszych posiłków, nakładając porcje kierować się głównie apetytem. Przerwy między posiłkami nie mogą być dłuższe niż 6 godzin.

Produkty dozwolone

- wszystkie gatunki mięsa: drób, wołowina, wieprzowina

-pasztety

-jajka

-owoce morza: krewetki, mule, kraby, kalmary i inne

-ryby najlepiej morskie: tuńczyk, łosoś, makrela, śledź

-tłuszcze: masło, majonez, oliwa z oliwek, olej roślinny

-zielone, niskowęglowodanowe warzywa, najlepiej liściaste w niewielkiej ilości.

-oliwki:10-20 sztuk

-sok z cytryny: 3 łyżki

Produkty zakazane

-pieczywo

-makarony

-ryż

-ziemniaki

-kukurydza

-cukier

-chudy nabiał

-orzechy

-owoce

-kofeina

Faza druga - dalszej utraty wagi

Podczas trwania tego etapu stopniowo zwiększamy ilość węglowodanów w menu. Dieta nie jest już aż tak bardzo monotonna, pozwala na wybór spośród większego wachlarza produktów. Spadek wagi nie jest aż tak gwałtowny, jak podczas fazy przygotowawczej, ale wciąż widoczny. Podczas pierwszego tygodnia tej fazy uzupełniamy węglowodany w menu o dodatkowe 5 gram w stosunku do fazy pierwszej. Po tygodniu dodajemy kolejne 5 gram i stosujemy przez kolejne 7 dni. Postępujemy dalej zgodnie z tą zasadą, aż przestaniemy chudnąć. Nowe produkty mogą powodować napady głodu, w takim wypadku należy je odstawić.

Produkty dozwolone, które można włączyć do jadłospisu

- biały ser

-owoce

-rośliny strączkowe

-warzywa zawierające skrobię (ziemniaki, kukurydza)

-produkty pełnoziarniste

Faza trzecia – przed utrzymywaniem wagi

W tej fazie diety mamy już pełną kontrolę nad naszym apetytem, ale zostało jeszcze kilka kilogramów do zrzucenia. Na tym etapie należy jedynie dalej trzymać się określonych zasad i stopniowo dodawać do menu więcej węglowodanów. Możemy je wprowadzać w coraz większych ilościach, około 10 gram na tydzień, Faza trwa tak długo, jak długo widoczne będą efekty w odchudzaniu. Produkty zawierające węglowodany musisz wprowadzać stopniowo. Jeżeli zaczniesz tyć, może to być wynik gwałtownego wprowadzenia zbyt dużej ilości cukrów. Ta faza może trwać nawet 2-3 miesiące, w zależności od indywidualnych uwarunkowań i przewiduje tracenie około pół kilograma tkanki tłuszczowej tygodniowo.

10 gram węglowodanów znajduję się np. w :

-połówce jabłka

-brzoskwini

-połówce grejpfruta

-kiwi

-1/3 banana

-szklance orzechów

-szklance kremówki

-250g mozarelli

-serku wiejskim

Faza czwarta – utrzymanie wagi

Czwarta faza diety przewiduje już stosowanie zdrowego, dobrze zbilansowanego jadłospisu. Ten etap to nauka dobrych nawyków żywieniowych i stosowanie ich już do końca życia. Zaleca się spożywanie węglowodanów złożonych w postaci produktów pełnoziarnistych, dużej ilości warzyw, owoców, a także unikanie słodyczy i niezdrowej, przetworzonej żywności i posiłków typu fast food. Etap ten przewiduje utrzymanie nienagannej sylwetki i poprawy zdrowia, kondycji i jakości życia.

 

Przykładowy jadłospis diety Białkowej

Faza pierwsza

Śniadanie: Jajecznica na boczku, kiełbasie lub omlet z szynką, kawa bezkofeinowa, napar ziołowy

Drugie śniadanie: rosół bez makaronu

Obiad: Kurczak z rożna, pieczony lub smażony, mała porcja surówki, herbata ziołowa

Kolacja: kiełbasa, pasztet, stek itp.

Przekąski: wędliny, parówki, frankfurterki, ryby

Faza druga

Śniadanie: omlet z pomidorem, jajecznica na boczku, kawa bezkofeinowa, woda

Drugie śniadanie: sałatka z kurczaka z majonezem i sałatą

Obiad: Pieczona ryba z brukselką

Deser: bezcukrowa bita śmietana

Kolacja: szpinak, ryba z pomidorach

Przekąski: wędliny, kabanosy, tuńczyk z puszki

Faza trzecia

Śniadanie: kabanosy, parówki lub kiełbaski, zielona herbata

Drugie śniadanie: sałatka z tuńczyka z pomidorem i sałatą

Obiad: Kotlet, kalafior, brokuły, świeży owoc np. kiwi

Kolacja: Klopsiki z pomidorami

Przekąski: wędliny, warzywa, batoniki wysokobiałkowe

W fazie czwartej obowiązuje dobrze zbilansowany jadłospis, zgodny z zaleceniami Instytutu żywności i żywienia. Zdrowe, nieprzetworzone produkty, dużo warzyw i owoców, produkty pełnoziarniste.

ZALETY STOSOWANIA DIETY BIAŁKOWEJ

Pierwszą zaletą stosowania diety Atkinsa jest uzyskanie szczupłej, nienagannej sylwetki. Zalecenia diety eliminują napady głodu, dlatego odchudzanie jest łatwe, kilogramy szybko lecą w dół i powstaje silna motywacja do dalszego stosowania diety. Jadłospis nie wymaga liczenia kalorii ani dokładnego odmierzania ilości spożywanych posiłków. Pozwala na jedzenie sporych, smacznych dań, wielu mięsnych przekąsek, i generalnie rzecz ujmując rzeczy smacznych i apetycznych. Dzięki diecie Atkinsa, odchudzanie przestaje kojarzyć się z pustym żołądkiem, wilczym głodem, katorgą i wyrzeczeniami. Program nowojorskiego doktora ma także zalety zdrowotne. Można go z pewnością polecić osobom cierpiącym na cukrzycę typu I i II. Dzięki zastosowaniu omawianej diety, organizm będzie kontrolował wydzielanie insuliny, co może wpłynąć na złagodzenie objawów tej choroby, lub nawet jej wyleczenie.

WADY STOSOWANIA DIATY BIAŁKOWEJ

Dieta Atkinsa, jak każda dieta odchudzająca ma swoje wady i grono przeciwników. Jest bardzo kontrowersyjnym tematem wśród lekarzy i dietetyków. Wiele osób opowiadających się przeciw stosowaniu diety Atkinsa sugeruje, że może ona prowadzić do różnych powikłań zdrowotnych, jak np. choroba nerek, miażdżyca, osteoporoza, zaburzenia pracy serca. Wątroba narażona jest na kwasicę ketonową. Dieta przyczynia się także do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi, zdaniem doktora Atkinsa jest to efekt jedynie przejściowy, który z czasem ustępuje. Program odchudzania jest dość radykalny, a odchudzanie szybkie, przy zakończeniu stosowania diety musimy się liczyć z ewentualnym efektem jo-jo, jeżeli raptownie przejdziemy do, porzuconych wcześniej, nieprawidłowych nawyków żywieniowych.

DODATKOWE INFORMACJE

Podsumowując dieta Atkinsa jest programem żywieniowym, który ma sporo zalet, jednak nie jest pozbawiony wad w postaci możliwych powikłań zdrowotnych. Przed zastosowaniem należy przedyskutować sprawę z lekarzem, zrobić odpowiednie badania i wdrażać dietę pod ścisłą medyczną kontrolą. Można również poradzić się dietetyka. Dieta jest uboga w witaminy i minerały, w razie potrzeby, w przypadku niedoborów w organizmie, lekarz wprowadzi odpowiednią suplementację. Dieta Atkinsa, jak każda dieta, będzie o wiele bardziej efektywna w połączeniu z codzienną aktywnością fizyczną. Jeżeli jesteś osoba początkującą w kwestii sportu, zacznij od energicznego marszu, marszu przeplatanego z biegiem lub wolnego truchtu. Osobom zaawansowanych zaleca się trening interwałowy, tabatę, trening siłowy i intensywniejszy trening kardio. Codzienna porcja ruchu zalecana jest nie tylko osobom odchudzającym się, ale każdemu człowiekowi, który chce zadbać o swoje zdrowie, kondycję i jakość życia.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Wiele badań potwierdza, że śniadanie jest najważniejszym posiłki...

Zdrowe śniadanie dla łakomczucha

Dieta Low Carb zaliczana jest do grona jednych z najbezpieczni...

Dieta Low Carb - dieta nisko węglowodanowa

Przyczyny choroby hemoroidalnej (żylaków odbytu) tak naprawdę są...

Wstydliwy problem – hemoroidy

Choroby układu krwionośnego są najczęstszym powodem zgonów w P...

Dieta dr Esselstyna zagwarantuje zdrowie Twojego serca!

Dieta ketogenna (ketogeniczna) należy do diet wysoko-tłuszczowyc...

Dieta ketogeniczna na odchudzanie

Dieta Alleluja ma swój początek w latach 90, kiedy to George M...

Dieta Alleluja. Na czym polega dieta, która leczy raka?