Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Na czym polega Dieta McDougalla? Czyli dlaczego nie trzeba bać się zbóż, ziemniaków i fasoli?

Z wszystkich stron możemy dziś usłyszeć głosy przestrzegające przed spożywaniem węglowodanów. Zwłaszcza zboża – na czele z pszenicą – znalazły się pod ostrzałem. Straszną nas przed śmiercionośnym glutenem i rzekomą otyłością, jaka czeka nas, jeżeli nasza dieta będzie obfitować w takie produkty. Fasola natomiast jest posądzana o powodowanie problemów żołądkowych – w tym gazów i niestrawności. A ziemniaki? One przecież tuczą… Doktor John McDougall postanowił pójść pod prąd i zalecał swoim pacjentom oparcie jadłospisu właśnie na zbożach, ziemniakach i fasoli. Jakie były tego rezultaty? Między innymi o tym przeczytasz w treści artykułu.

 

Skrobia oporna – to dzięki niech możemy schudnąć i zyskać zdrowie

Jeżeli interesujesz się zdrowym stylem życia, zapewne nie jest ci obcy termin „probiotyki”. Są to pozytywnie oddziałujące na organizm człowieka bakterie kwasu mlekowego, które żyją w ścianach jelita grubego. Ustrój przy zachowaniu optymalnych warunków jest w stanie samodzielnie je wytworzyć. Niestety dzisiaj – z powodu niewłaściwych nawyków – mocno utrudniamy rozwijanie się naturalnych probiotyków. Przeszkodą jest między innymi przesadna sterylność, picie chlorowanej wody, stres, fluor zawarty w pastach, palenie papierosów, picie kawy czy spożywanie rafinowanego cukru i słodyczy. Stoimy więc przed koniecznością dodatkowej suplementacji probiotycznej – pewnie nie raz słyszałeś chociażby o takiej marce jak Actimel.

Probiotyki powstałe w organizmie nie będą jednak w stanie się rozwijać, jeżeli nie dostarczymy im odpowiedniemu do tego pokarmu. Musimy pamiętać o stałym dokarmianiu swojego mikrobiomu, aby mogła zostać utrzymana prawidłowa flora bakteryjna. Najlepszym ku temu pożywieniem będą właśnie węglowodany złożone – źródło błonnika rozpuszczalnego oraz skrobi opornej. Znajdziemy je obficie między innymi w fasoli, ziemniakach oraz pełnych ziarnach zbóż.

Jedz węglowodany złożone - chudnij i wracaj do zdrowia

Dr McDougall prowadził eksperymenty na swoich pacjentach z różnymi problemami zdrowotnymi oraz nadwagą. Dokonywał zmiany w ich jadłospisie, wprowadzając do niego obficie produkty bogate w węglowodany oraz skrobię oporną. Nie pozwalał przy tym łączyć ich z tłuszczem, a osoby z otyłością miały całkowity zakaz spożywania tłuszczy. Co się okazało? Już po kilku miesiącach niemal u wszystkich pacjentów następował znaczący spadek wagi. Sięgał on nawet kilkudziesięciu kilogramów! Ciekawe, co by na to powiedzieli dzisiejsi wrogowie diet wysoko węglowodanowych? Czy nadal przekonywaliby, że zdrowie daje jedynie tłuszcz zwierzęcy dostarczany do organizmu w nieograniczonych ilościach? Mało tego, w diecie pacjentów doktora nie brakowało nawet białego ryżu czy innych produktów z przetworzonej mąki. Nie przeszkadzało mi to jednak w regulowaniu wagi oraz pozbywaniu się dolegliwości chorobowych.

Szybko ustępowały u nich objawy związane z następującymi chorobami:

1. cukrzyca,

2. nadciśnienie tętnicze,

3. wysoki poziom cholesterolu całkowitego oraz LDL,

4. atopowe zapalenie skóry,

5. łuszczyca,

6. problemy żołądkowe,

7. depresja i stan wyczerpania psychofizycznego,

8. bezsenność,

9. schorzenia stawów,

10. alergie.

Co z tą fasolą i gazami, które powoduje?

Ile to razy możemy usłyszeć, ze fasola to największe zło, ponieważ z jej powodu musimy krępować się w towarzystwie z uwagi na problemy żołądkowe. Jak się jednak okazuje, problem ten wynika właśnie z nieodpowiednio ukształtowanej flory bakterii jelitowych. Paradoksalnie skutecznym sposobem na jej wytworzenie jest właśnie spożywanie fasoli! Pamiętasz co pisaliśmy wyżej o prebiotykach? No właśnie. Bakterie obecne w jelitach żywią się skrobią oporną, która jest tak obficie obecna w różnych odmianach fasoli.

Możemy spożywać między innymi:

1. fasolę mustang,

2. soczewicę,

3. bób,

4. fasolę zieloną,

5. ciecierzycę (cieciorkę),

6. fasolkę szparagową,

7. fasolę typu jaś.

Musimy jednak koniecznie pamiętać o tym, aby fasolę przed jej ugotowaniem zamoczyć w wodzie – najlepiej na całą noc. Stanowi to warunek niezbędny ku temu, aby zapobiec przykrym dolegliwościom trawiennym. Wymoczoną i ugotowaną fasolę możemy już bez obaw spożywać, czy to w postaci humusu czy przystawki do obiadu. W przypadku soczewicy sprawa jest jeszcze prostsza. Jest ona na tyle miękka, że nie wymaga moczenia – wystarczy ją gotować przez około 15 minut.

Jakie skarby kryją się w fasoli?

Fasola nie bez powodów znalazła się w klasyfikacji gęstości odżywczej doktora Fuhrmana zaraz za zielonymi warzywami. Możemy w niej znaleźć prawdziwe bogactwo cennych składników odżywczych – witamin i minerałów na czele z wapniem, magnezem, fosforem i potasem. Poza tym fasola jest bardzo sycąca – redukuje uczucie głodu na długie godziny. Nie można również zapomnieć o zawartości w jej składzie kompleksu aminokwasów egzogennych (białek). Dlatego jest ona polecana osobom trenującym sporty siłowe oraz wegetarianom i weganom.

Podsumowanie

Dieta doktora McDougalla to zatem doskonała alternatywa do propagowanych dziś sposobów żywienia. Jest ona dedykowana zarówno osobom z nadwagą, pracującym nad rozbudową masy mięśniowej, a także tym wszystkim, którzy zrezygnowali ze spożywania mięsa. Sprawdzi się również jako doskonały sposób przeciwdziałania chorobom cywilizacyjnym.

 

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

TRX Suspension Training to młody, ale jednocześnie jeden z najsz...

Ćwiczenia z taśmami TRX - Poradnik

Laboratoria FitLabs nieustannie poszerzają swoją gamę produktów,...

Laboratoria FitLabs

Kasza jaglana należy do bardzo wartościowych i zdrowych produktó...

Zapomniane produkty spożywcze – kasza jaglana – oczyszcza i odchudza

Dieta Low Carb zaliczana jest do grona jednych z najbezpieczni...

Dieta Low Carb - dieta nisko węglowodanowa

  Chyba nie do końca wszyscy zdają sobie sprawę z tego jak złe ...

Biegasz aby schudnąć? Zastosuj też odpowiednią dietę

Olej z nasion rącznika pospolitego - uprawianego głównie w Afr...

Olej rycynowy – odwieczna tajemnica piękna i długowieczności