Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Dieta orkiszowa św. Hildegardy – chrześcijańskiej mniszki żyjącej w XII wieku

Święta Hildegarda z Bingen to święta kościoła katolickiego, która założyła pierwszy żeński klasztor benedyktyński. Była ona jednocześnie mistyczką, filozofem przyrody, kompozytorką, a także zajmowała się ziołolecznictwem. Cenną spuścizną dla współczesnego człowieka jest opracowana przez Hildegardę dieta orkiszowa, której podstawę stanowi stara odmiana pszenicy (orkisz), kasztany jadalne oraz koper włoski.

 

Główne założenia orkiszowej diety

Niemiecka mniszka z XII wieku leczyła wielu pacjentów za pomocą własnych zaleceń dietetycznych. Zalecała spożywanie produktów pochodzących z natury, a głównym elementem jadłospisu miały być jej zdaniem dania powstałe na bazie orkiszu:

  • makaron;

  • pieczywo (chleb oraz bułki);

  • piwo orkiszowe;

  • kasza i płatki orkiszowe;

  • ciastka pieczone z mąki orkiszowej.

Święta Hildegarda zwracała uwagę na rozgrzewające właściwości orkiszu. Podkreślała jego pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego, a także zwiększenie odporności na infekcje. Zdawała sobie sprawę z dużej zawartości białka w zbożu orkiszowym oraz jego wysokich wartości odżywczych. Jest ono pełne cennych dla zdrowia minerałów, takich jak potas, żelazo oraz krzem. Jego spożywanie benedyktynka wiązała poza tym z koniecznością detoksykacji organizmu. Orkisz stanowił więc podstawę zalecanych przez mistyczkę z Bingen okresowych postów.

Dzisiaj wiemy również, że ziarna orkiszu, w przeciwieństwie do pszenicy, zawierają gluten bardzo dobrze trawiony przez organizm. Spożywanie produktów orkiszowych nie wywołuje zatem żadnych dolegliwości po stronie układu pokarmowego ani immunologicznego. Pod warunkiem więc, że nie cierpimy na celiakię, możemy bez obaw zajadać się daniami na bazie orkiszu.

To drogocenne ziarno – co potwierdzają współczesne badania – spożywane regularnie zmniejsza także ryzyko zachorowania na nowotwory oraz choroby układu trawiennego. Orkisz to zwłaszcza doskonałe remedium na wysoki poziom złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów.

Dieta orkiszowa a odchudzanie

Osoby będące na diecie orkiszowej św. Hildegardy błyskawicznie tracą zbędne kilogramy. Dieta bogata w tę starą odmianę pszenicy zauważalnie przyśpiesza bowiem proces przemiany materii za sprawą wysokiej zawartości błonnika. W związku z tym spożywając błonnik towarzyszy nam również przez długi czas uczucie sytości, dlatego nie mamy skłonności do podjadania pomiędzy posiłkami. Poszukując bezpiecznej i skutecznej diety odchudzającej, nie można więc przejść obojętnie obok zaleceń św. Hildegardy.

Sam orkisz to nie wszystko

Zalecenia żywieniowe niemieckiej mistyczki nie ograniczały się jedynie do samych produktów z orkiszu. Bardzo ważny elementem diety stanowią także w jej opinii kasztany jadane oraz koper włoski. Jadłospis powinien być również bogaty w różnego rodzaju warzywa, takie jak m.in. burak, marchewka, kapusta, cebula, seler czy czosnek. W ograniczonych ilościach dopuszczalne jest także spożywanie owoców. Co bardzo istotne, św. Hildegarda przestrzegała przez spożywaniem surowych warzyw i owoców, zalecając poddawanie ich obowiązkowej obróbce cieplnej. Diecie powinno także towarzyszyć stosowanie ziół – zarówno w formie naparów, jak i przypraw do potraw.

W zaleceniach mistyczki benedyktyńskiej możemy także odnaleźć zakazane produkty, które osłabiają ciało i ducha. Zaliczała do nich przede wszystkim śliwkę, por, truskawkę, a także słodkie owoce suszone. Możemy jednak dzisiaj stwierdzić, że w tym punkcie święta nie miała racji – współczesne badania nie potwierdzają negatywnego wpływu wymienionych produktów na zdrowie. Bez wątpienia warto natomiast potraktować poważnie zalecenia św. Hildegardy dotyczące spożywania jedynie w mocno ograniczonych ilościach mięsa (zakazywała całkowicie jedzenia wieprzowiny) oraz nabiału.

Zwracaj uwagę na to, w jaki sposób przyjmujesz posiłki

Hildegarda mocny naciska kładła także na kwestię sposobu spożywania posiłków. Przede wszystkim stanowczo podkreślała, że powinny być one jedzone bardzo powoli i z wdzięcznością. Każdy kęs przed połknięciem należy jej zdaniem dokładnie przerzuć w celu rozdrobnienia. Szkodliwie na zdrowie wpływa natomiast konsumpcja w warunkach stresu oraz pośpiechu.

Razem z dietą przestrzegaj zdrowych nawyków

Dieta orkiszowa zdaniem świętej mistyczki nie jest wystarczająca w celu zachowania nienagannego zdrowia. Konieczny jest także kontakt z naturą, zachowanie odpowiednich proporcji pomiędzy pracą a odpoczynkiem, a także modlitwa i medytacja. Hildegarda zwracała jednocześnie uwagę na zasadność pracy nad własnymi wadami, takimi jak egoizm, zazdrość, pycha, nieczystość, gniew oraz zachłanność.

Podsumowanie

Zalecenia świętej Hildegardy z Bingen to zatem holistyczne podejście do problematyki zdrowia i dobrego samopoczucia. Możemy odnaleźć ich zbieżność z założeniami medycyny chińskiej, a także spójność (z drobnymi wyjątkami) z rekomendacjami współczesnej dietetyki na Zachodzie. Zwłaszcza ze względu na fakt mocnego przetworzenia tradycyjnej pszenicy, warto dziś uczynić orkisz jednym z kluczowych składników codziennej diety.

 

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Operacja lub zabieg chirurgiczny to dla naszego organizmu ogromn...

Poznaj Fresubin Drink

Po dużym zainteresowaniu poprzednim artykułem postanowiliśmy pol...

Co należy jeść by schudnąć? - cz. II

Ten problem niestety zdziera sen z powiek niejednemu rodzicowi. ...

Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw?

Nasz styl odżywiania wpływa na wiele czynników warunkujących nas...

Jak zmienić nawyki żywieniowe? Zacznij od tego

Wielu z Nas słyszało o alergii na kurz, sierść, trawy czy też ...

Uczulenie na wodę

Popularny powtarzany przez wielu frazes, że jesteś tym co jesz z...

Zdrowa i szczupła dzięki małym zmianom