Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Czy warto spożywać surowe warzywa? Poznaj zasady diety RAW!

Dieta RAW zakłada, że aż 70% spożywanych każdego dnia warzyw i owoców powinno mieć postać surową. Czy jednak brak obróbki termicznej nie spowoduje problemów żołądkowych? Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, czy witarianizm jest bezpieczny. Poznaj korzyści i potencjalne zagrożenia wynikające z praktykowania tego rodzaju sposobu żywienia.

 

Dlaczego gotowanie i smażenie to zły pomysł?

Przeprowadzone dotychczas badania naukowe jednoznacznie dowiodły, że na skutek poddawania warzyw długotrwałej obróbce termicznej, dochodzi do utraty cennych enzymów trawiennych oraz witamin. Konsekwencją tego jest znaczne zwiększone ryzyko otyłości oraz obniżonej odporności organizmu. Problem pogłębia zarazem używanie niezdrowych olei roślinnych do smażenia, które pod wpływem wysokiej temperatury powodują ryzyko zachorowania na nowotwory oraz choroby układu sercowo-naczyniowego.

Gotowane warzywa są poza tym znacznie miększe, dlatego mamy skłonność do ich szybkiego jedzenia. Spożywanie posiłków w pośpiechu i stresie może doprowadzić do rozwoju groźnych chorób – zwłaszcza związanych z układem trawiennym – a także przyczynić się do nadwagi. Zaburzony zostaje bowiem proces przemiany materii, na skutek czego zaczyna nas boleć brzuch, dokuczać zgaga oraz niestrawność.

Surowe warzywa – to jest rozwiązanie!

Jedzenie warzyw na surowo stanowi znacznie zdrowszą alternatywę i wcale nie mniej smaczną. Przede wszystkim rezygnując z obróbki cieplnej zachowujemy wszelkie korzystne dla zdrowia składniki odżywcze. Twardych warzyw nie sposób poza tym przełknąć bez ich wcześniejszego dokładnego rozdrobnienia. Dlatego jemy znacznie wolnej i lepiej doświadczamy naturalnego smaku oraz zapachu.

Opierając własną dietę na surowych warzywach, zyskujemy następujące korzyści:

1. zmniejszamy ryzyko rozwoju raka;

2. zwiększamy odporność organizmu na infekcje;

3. przestają nam dokuczać objawy alergii sezonowej;

4. szybciej zasypiamy;

5. jesteśmy pełni energii i bardziej wydajni w pracy;

6. szybciej się regenerujemy;

7. przestają nam dokuczać problemy żołądkowe;

8. oczyszczamy organizm z zalegających zanieczyszczeń;

9. zwiększamy wydolność organizmu oraz odporność na stres.

Oszczędzaj pieniądze i czas dzięki diecie RAW!

Będąc na surowej diecie rzadziej chorujemy, dlatego oszczędzamy pieniądze oraz cenny czas. Nie musimy stać w aptecznych kolejkach po leki i tracić nerwów w poczekalni u lekarza. Poza tym surowe warzywa są poza okresem zimowym stosunkowo tanie – zwłaszcza jeżeli dobieramy je zgodnie z kalendarzem sezonowości.

Znacznie mniej czasu trzeba również poświęcić na przygotowanie posiłku na bazie surowych warzyw w porównaniu do ugotowania tradycyjnego obiadu. Przykładowo zwykły schabowy z ziemniakami. Niby prosty posiłek, ale zastanówmy się ile czasu należy poświecić na trzaskanie mięsa, przygotowanie panierki, smażenie, a później jeszcze uciążliwe mycie naczyń z nagromadzonego tłuszczu. Jeżeli będziemy jedli natomiast surówki czy sałatki, nasza praca ograniczy się wówczas do umycia i pokrojenia warzyw. Miskę i talerz po surówce umyjemy w kilka sekund. Szybko, zdrowo i tanio – to określenia idealnie pasujące do diety RAW.

W jaki sposób należy myć surowe warzywa?

Zagorzali przeciwnicy witarianizmu argumentują, że warzywa spożywane w postaci surowej są pokryte dużą ilością bakterii i pestycydów, które w czasie obróbki cieplnej ulegają zniszczeniu. Owszem, mieliby rację w przypadku gdyby były one myte jedynie pod bieżącą wodą. Taki zabieg faktycznie nie wystarczy. Warto oprócz tego wyczyścić warzywa w roztworze wody z sodą oczyszczoną (łyżka sody na litr wody). Dzięki temu skutecznie zmyjemy z powierzchni warzyw pozostałe pestycydy. W celu pozbycia się groźnych dla zdrowia bakterii, wystarczy natomiast umyć warzywa octem spirytusowym.

Czy wszystkie warzywa można jeść na surowo?

Może pojawić się jednak w tym miejscu pytanie, czy każdy gatunek warzyw nadaje się do bezpiecznego spożywania na surowo. Niewielu z nas potrafi sobie wyobrazić jedzenie bez wcześniejszej obróbki cieplnej brokułów, kalafiora czy kapusty. Obawiamy się, że spowoduje to kłopoty trawienne i będzie bolał nas brzuch. Okazuje się natomiast, że taka sytuacje może mieć miejsce tylko w przypadku zbyt szybkiego jedzenia. Jeżeli natomiast warzywa zostaną dokładnie pogryzione przez połknięciem, wówczas nic nam nie grozi. Dodatkowo uwalniają się wtedy cenne enzymy trawienne.

Jedynymi warzywami które wymagają obowiązkowego gotowania są fasole oraz większość rodzajów grzybów. Są one zbyt twarde dla żołądka oraz niegotowane mogą wydzielać trujące substancje.

Podsumowanie

Nie musisz zatem obawiać się spożywania warzyw na surowo, a nawet przejścia na restrykcyjną dietę RAW. Zyskasz dzięki temu wiele korzyści zdrowotnych, a także zaoszczędzisz czas oraz pieniądze. Dla własnego bezpieczeństwa pamiętaj jednak o długim i precyzyjnym przeżuwaniu posiłku na bazie surowizny, a także unikaj spożywania na surowo roślin strączkowych oraz grzybów. Przy zachowaniu tych zasad, dieta witariańska jest całkowicie bezpieczna.

 

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Obecnie należy zwracać dużą uwagę na to, jak odżywiają się dziec...

Jak nauczyć dziecko zasad zdrowego odżywiania?

Anoreksja to ogromny problem XX i XXI wieku, choć jej początki s...

Anoreksja problemem XXI wieku

Jak twierdzi sam twórca dr. Robert Young dieta alkaliczna (zasad...

Dieta alkaliczna dr Younga

Idzie jesień, potem zima – to znak, że sezon przeziębień i cho...

Sezon na przeziębienie i grypę wkracza pełną parą. Poznaj 10 sposobów na to, aby nie zachorować.

Wątroba i trzustka należą do dwóch najważniejszych organów w org...

Jak dbać o wątrobę i trzustkę

Ripostą na rozpowszechnione niezdrowe jedzenie określane jako fa...

Superfood, czyli najlepsze jedzenie pod słońcem

Wydawać by się mogło, że jesteśmy doskonale wyedukowani i świado...

Nie stosujesz prezerwatywy? Możesz być zarażony