Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Dieta cukrzycowa - jadłospis na jeden dzień

 

Na początku warto przypomnieć co to jest dieta cukrzycowa?

Cukrzyca należy do jednej z wielu chorób przewlekłych i nieuleczalnych, zwłaszcza typu 2. Występująca wiele lat może przyczynić się do wielu powikłań np. w chorobach serca, nerek czy też wzroku. Dlatego kluczowe znaczenie w leczeniu tej choroby odgrywa dieta cukrzycowa, której głównym zadaniem jest regulowanie poziomu cukru we krwi. Ale to nie jedyne zadanie, przede wszystkim pomaga choremu w bezpieczny sposób pozbyć się zbędnych kilogramów nie obciążając organizmu. Nie wolno zapomnieć o tym, aby dietę najlepiej ustalił lekarz lub dietetyk indywidualnie pod pacjenta, który zwraca uwagę na wiek, aktywność fizyczną, płeć, występujące choroby czy też przyjmowane leki. Z całą pewnością bezpieczne będzie zasięgnięcie porady specjalisty.

Główne zasady diety cukrzycowej

- jedzenie 3-5 regularnych posiłków dziennie,

- przy planowaniu posiłków należy zwracać uwagę na zawartość błonnika, witamin, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz indeks glikemiczny poszczególnych produktów,

- picie wody około 8 szklanek dziennie),

- zrobienie listy złych cukrów,

- wystrzeganie się owoców morza,

- należy unikać gotowych kupnych dań.

Dieta cukrzycowa- jadłospis na jeden dzień

Śniadanie:

1 bułeczka pełnoziarnista około 40g, chleb graham 50g, masło około 12g, pomidor 40g, chuda wędlina z drobiu 25g, kawa z mlekiem oraz jabłuszko 70g.

Drugie śniadanie:

Musli 50g z jogurtem naturalnym 1,5% tłuszczu i gruszka

Obiad:

Zupa jarzynowa z ziemniakami 120g, kasza gryczana 30g, surówka przygotowana z kapusty 50g, olej do przygotowania potraw, paprykarz drobiowy 50 g i brzoskwinia 50g.

Podwieczorek:

Sałatka z arbuza, ananasa i pomarańczy 150g.

Kolacja:

Omlet ze szpinakiem i czosnkiem 160g oraz surówka z jabłka i marchewki 80g.

Cukrzyca jest chorobą przewlekłą dlatego kluczowa rolę odgrywa ograniczenie spożywanych cukrów. Dieta cukrzycowa powinna być nisko tłuszczowa i nisko węglowodanowa. Należy w dużym stopniu ograniczyć spożywanie tłustych mięs, serów, białego pieczywa, słodyczy, słonych przekąsek czy też gotowych kupnych potraw. Planując posiłki należy pamiętać o podziale cukrów na proste (słodycze i owoce, które powinno się w znacznym stopniu ograniczyć) i złożone (skrobia która wchłania się dużo wolniej).

Ważne:

Przed rozpoczęciem diety cukrzycowej warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Taka wizyta uchroni przed ewentualnymi skutkami ubocznymi. Dobrze gdy dieta cukrzycowa jest dopasowana indywidualnie pod pacjenta.

 

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

  Wiele osób wyznaje zasadę „jestem tym co zjem” i słusznie. W ...

Smaki sezonu. Placki z cukinii.

Grzybica pochwy jest dolegliwością, na którą połowa kobiet na św...

Grzybica pochwy - jak ją rozpoznać i leczyć?

Grypa żołądkowa to jedna z najczęściej występujących chorób u ...

Biegunka u dzieci i niemowląt - jak pomóc dziecku?

Na pierwszy rzut oka może i wyda się to dziwne. Odchudzanie ze...

Odchudzanie ze skakanką

Czy znasz kogoś, kto nie chciałby być szczupły? Większość osób m...

Jak schudnąć – kilka faktów

Nawet jeśli za oknem nie ma śniegu, to zimne i wilgotne powietrz...

Nie daj się zimie!