Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Arbuz – smaczny i dietetyczny

Arbuz to owoc, które ma szerokie zastosowaniu. Miły słodki smak, piękny czerwony kolor i dużo wody. Świetnie nadaje się nie tylko do jedzenia na surowo, ale też ma szerokie zastosowanie jako składnik bardziej skomplikowanych potraw, a nawet ciast. Jednak smakuje w postaci surowej najlepiej. W takiej wersji można z powodzeniem używać go jako składnik sałatek i deserów. Jest też świetny na dietetyczne smoothie. Zmiksowany stanowi bardzo dobrym dodatek do drinków oraz mrożonych sorbetów.

Coraz częściej wykorzystywany jest również w kosmetyce jako składnik maseczek do twarzy oraz balsamów do ciała. Ma bowiem właściwości tonizujące, ściągające i przeciwzapalne. Stosowany także jest w kremach przeciwzmarszczkowych dla cery dojrzałej.

Arbuz czerwony i arbuz żółty

W Polsce znane są dwa rodzaje arbuzów – czerwony i żółty. Niskokaloryczny owoc należący do rodziny dyniowatych bogaty jest w wodę, składniki odżywcze oraz niezwykle cenne dla zdrowia człowieka antyoksydanty.  Nie wszyscy są świadomi tego, że arbuz doskonale obniża ciśnienie krwi. Jednocześnie jednak polecany jest m.in. na potencję. Chroni przed miażdżycą i rekomenduje się go osobom chorym na serce. Jego cechą charakterystyczną jest to, że posiada dużą ilość pestek. Polecany jest osobom na diecie odchudzającej i wszystkim dbającym o zdrowie profilaktycznie. Dodaje witalności, zwłaszcza w wersji mrożonych napojów i koktajli.

Skąd pochodzi arbuz?

Przywędrował do Polski z Afryki. Mimo, że w naturalnych warunkach rośnie w gorącym klimacie, obdarzony jest dużą odpornością na mróz. Obecnie uprawiany na całym starym kontynencie, tj. w Rumunii, na południu Rosji, w Chorwacji, we Włoszech, w Grecji, w Hiszpanii, Portugalii, Francji, a także w Polsce. Owoce arbuza osiągają nawet kilkanaście kilogramów wagi. Czerwony, różowy lub żółty miąższ, w zależności od odmiany jest tak samo pyszny i delikatesowy.

Wartości odżywcze arbuza

W 92% procentach złożony z wody, świetnie gasi pragnienie. Zawiera też co nieco witamin, wśród których są m.in. witaminy A i C, a oprócz tego minerały - zwłaszcza potas i wapń. Arbuz jest niskokaloryczny. Zawiera błonnik. Oprócz tego jest cennym źródłem likopenu. Aby jednak w pełni cieszyć się smakiem arbuza i mieć stuprocentową pewność, że owoc będzie soczysty, a zarazem słodki musi być pierwszej świeżości. Możemy sami sprawdzić, czy taki rzeczywiście jest. W tym celu uderzamy kilka razy w wierzchnią skórę owocu. Jeśli usłyszany dźwięk będzie głuchy, będzie to oznaczało, że owoc jest dojrzały i świeży.

Jak długo można przechowywać arbuza w domu?

Po pierwsze trzeba go jak najdłużej przechowywać w całości. Jeśli chcemy przechowywać arbuza pokrojonego w cząstki, trzeba go zabezpieczyć dokładnie folią spożywczą. Wtedy nie będzie do niego dochodziło powietrze. Poza tym najlepiej trzymać go w chłodnej lodówce.

Kilka przepisów na "arbuzowe co nieco"

Arbuzowa salsa, którą robimy z pokrojonego w kostkę arbuza, zielonego ogórka, czerwonej cebuli z dodaniem odrobiny pikantnej papryczki. Wszystkie składniki zalewamy sokiem z dwóch wyciśniętych limonek, z dodatkiem odrobiny sosu sojowego. Salsa arbuzowa skomponowana w ten sposób, to odpowiednik klasycznej salsy meksykańskiej. Świetnie smakuje do chipsów czy dań z grilla, ale również jako oddzielna przystawka.

Arbuz z mozarellą – z arbuza usunąć trzeba pestki i pokroić na kawałki różnej wielkości. Na półmisku układamy na zmianę arbuza z pokrojoną mozarellą. Doprawiamy sałatkę octem balsamico i posypujemy bazylią oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Orzeźwiający chłodny koktajl arbuzowy – po oczyszczeniu arbuza z pestek, miksujemy miąższ na gładką, jednolitą masę. W przypadku, gdy jest bardzo gęsty, dodajemy odrobinę wody. Do smaku doprawiamy sokiem z wyciśniętej limonki lub cytryny, względnie pomarańczy. Na koniec już tylko listki świeżej mięty i na około godzinę do lodówki, by się mocno schłodził przed podaniem. Względnie dorzucamy 2-3 kostki lodu.

Arbuzowiec, czyli ciasto z arbuzem - to przepis na ciasto przekładane kilkoma warstwami, ale masa arbuzowa nadaje mu wyjątkowego smaku. Warstwa z arbuzem jest niesamowicie lekka i jedyna w swoim rodzaju. Kawałki owoców zalewamy arbuzową lub truskawkową galaretką. Co po kolei robimy? Arbuza kroimy na drobne kawałki. Następnie dusimy w garnczku pod przykryciem po to, żeby puścił sok i zmiękł. Wtedy straci na objętości, jednak zachowa niebanalny smak. Warstwa kakaowa przewidziana w przekładańcu wspaniale podkreśli smak, dodając mu intensywności. Lekkość zyskamy dzięki bitej śmietanie, a warstwa makowa będzie słodka i piankowa. Arbuzowiec to jeden z bardziej oryginalnych przepisów na ciasto z kremem. Najlepiej smakuje w sezonie letnim. Arbuzowca pokochają Ci, którzy lubią słodkie eksperymenty.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Należysz do osób, które niezależnie od ilości zjadanych posiłków...

Zbuduj atrakcyjną muskulaturę dzięki suplementom na masę i siłę!

  "Jedz mniej, ruszaj się więcej" – tak brzmi najbardziej ogóln...

Jak ułożyć dietę odchudzającą?

Grypa atakuje. Zimno, silny wiatr, duże wahania temperatury mają...

Sprawdzone domowe sposoby na grypę i przeziębienie.

Wiosna na dobre rozgościła się za naszymi oknami. Jedni cieszą s...

Alergie na pleśnie, pyłki, kota – jak sobie z nimi radzić?

Czekolada w dużej mierze składa się z cukrów i tłuszczy, zatem j...

Co daje jedzenie czekolady?

O tym jak bardzo ważne jest codzienne spożywanie owoców oraz w...

Warzywa i owoce receptą na zdrowie