Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Błonnik – najważniejsze informacje

Cały czas słyszy się, że warto w swojej diecie stosować błonnik, jednak już nikt nie tłumaczy dlaczego tak się dzieje. Z tego powodu właśnie pod wpływem chwili powstał dla Was artykuł opisujący ile błonnika należy stosować i w jakich produktach się znajduje. W dalszej części przedstawione jest także pozytywne działanie na organizm. Warto także zapoznać się z samą informacją czym tak naprawdę jest błonnik organiczny określony również mianem witalnego. Zapraszamy serdecznie do lektury i życzymy poszerzania wiedzy.

Co to tak naprawdę jest ten błonnik?

Błonnik to nazwa. Właśnie w ten sposób jest określany cały zespół różnego rodzaju substancji pochodzenia roślinnego. Warto dodać, że nie są one trawione przez ludzki organizm. Do błonnika zaliczamy takie substancje jak celuloza, a także hemiceluloza i to w kilku odmianach,pektyny, gumy roślinne, śluzy,wiele z nich należy do cukrów złożonych. W następnej kolejności nie-cukrowe ligniny, kutyny i tzw. skrobia oporna, która nie ulega trawieniu. Z punktu widzenia działania na ludzki organizm i reagowania w systemie trawiennym, błonnik dzieli się na rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Do pierwszej grupy można zaliczyć:

-pektyny,

-gumy,

-śluzy,

-polisaharydy algowe,

-hemicelulozy mające niski lub wysoki stopień rozgałęzienia.

Błonnik i zdrowa dieta dla Ciebie.

Błonnik jest obecnie uważany za niezbędny składnik zdrowej diety. Warto jednak zaznaczyć, że nie dostarcza organizmowi żadnych składników odżywczych. Nie podwyższa on wartości energetycznej posiłku, nie dostarcza jakichkolwiek kalorii. Ale bardzo istotne jest to, że znakomicie oczyszcza organizm ze złogów jelitowych. Działają jak znakomitej jakości szczotka przechodząca przez jelita i zbierająca wszelkie toksyczne odpady. Kolejnym atutem jest pęcznienie błonnika w żołądku. A to sprawia, że człowiek czuje się bardziej syty i nie chce mu się jeść. Dlatego właśnie warto zwiększyć jego ilość podczas odchudzania się.

Gdzie znajduje się najwięcej błonnika?

Źródłem błonnika są dla człowieka głównie pokarmy pochodzenia roślinnego. Największe zawartości tych substancji występują w suszonych warzywach strączkowych Dużo błonnika możemy znaleźć w porzeczkach, jeżynach i malinach. Jeśli chodzi o warzywa, to najlepsze są chrzan, seler i koper. Warto również sięgnąć po takie produkty jak otręby pszenne, ryż brązowy i pełnoziarnisty chleb żytni. Natomiast trzeba zaznaczyć, że błonnik nie występuje w produktach takich jak mięso, jaja, masło czy mleko.

Ile spożywać błonnika i jakie można odczuć pozytywne skutki?

Spożywanie błonnika w ilości od 20 do 40 gram na dzień uznawane jest za dawkę optymalną, która ma cały szereg pozytywnych dla zdrowia oddziaływań.

Wśród nich można odczuć:

-Zapobieganie nowotworom jelita grubego, chroni znakomicie przewód pokarmowy,

-Obniżenia poziomu ciśnienia tętniczego krwi, zapobiega zawałom serca,

-Wspieranie rozwoju bakterii prebiotycznych, które grają ogromną rolę w systemie obronnym organizmu, zapobiegając wielu chorobom.

-Zmniejszenie wchłaniania cholesterolu i trójglicerydów, zapobiega miażdżycy i odkładaniu się kanki tłuszczowej

-Zmniejszenia prędkości wchłaniania węglowodanów, a tym samym obniżenia stężenia glukozy we krwi i poziomu insuliny, to znakomity sposób na odchudzanie,

-Usuwanie odpadów zalegających w jelitach – masy kałowej, metali ciężkich, toksyn i innych złogów jelitowych, które mogą negatywnie wpływać na cały organizm.

-Pęcznienie w żołądku, co prowadzi do zmniejszenia uczucia głodu, pozytywnie wpływa na niepodjadanie,

-Przyśpieszenie ruchów perystaltycznych jelit, co skutkuje bardziej regularnymi cyklami wypróżnień i mniejszym ryzykiem zaparć, zwiększa Twój codzienny komfort.

Kiedy nie decydować się na dietę wysokobłonnikową?

Dieta wysokobłonnikowa nie jest wskazana dla osób cierpiących na stany zapalne jelit, stany zapalne trzustki, żołądka oraz dróg żółciowych, choroby zakaźne, nieżyty przewodu pokarmowego, chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz niedobory białka i składników mineralnych.

 

Na zakończenie warto dodać, że dla każdego w zależności od płci masy ciała jak i wieku inna dawka dzienna będzie optymalną.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Banany pochodzą z Azji Południowo - Wschodniej. Kuszą nie tylk...

Poznaj korzyści zdrowotne z jedenia bananów

Czy wiesz, że rak jest drugą spośród najczęstszych przyczyn zg...

Jak skutecznie ustrzec się przed nowotworem? Poznaj zasady diety antynowotworowej autora książki „Antyrak”

Czystek na odchudzanie? Kto by pomyślał, że tak niepozorna rośli...

O co tak wiele szumu? Czystek na odchudzanie.

Aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo, należy zadbać o jeg...

Zasady zdrowego odżywiania

Zanim przejdę do odpowiedzi na pytanie dotyczące owoców i ich wp...

Czy owoce tuczą?

Chociaż wiele osób uważa, że dieta odchudzająca powinna opierać ...

Co jeść, aby przyspieszyć spalanie tłuszczu

Witamina D jest hormonem steroidowym, który wytwarzany jest z ch...

Witamina D, dlaczego jest taka ważna?