Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Dlaczego warto jeść orzechy

 

Matka natura zawsze dawała z siebie to co najlepsze, zdrowe, pełne witamin ale najważniejsze „naturalne”. Orzechy znane od dawna są bogatym źródłem witamin i składników odżywczych, które mają zbawienny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przez wielu nazywane symbolem mądrości oraz szczęścia. Bardzo często goszczą na Naszych stołach podczas Świat Bożego Narodzenia, a dodane do sałatek bardzo wzbogacają ich smak. Według ogólnie panującej opinii orzechy są bardzo kaloryczne, a osoby mające problemy z nadwagą po prostu unikają ich. Jednak nie jest to do końca prawdą, owszem są kaloryczne ale również zawierają kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone, które są cenne dla zdrowia. Jak we wszystkim należy zachować umiar w ich jedzeniu, bo przecież kilka orzechów w tygodniu na pewno nie zaszkodzi, a wręcz pomoże.

 

 

Zdrowie dzięki naturze

Może warto zastanowić się nad faktem czemu Nasi przodkowie nie chorowali tak często? Odpowiedź jest jedna - czerpali oni z natury jak najwięcej. Oczywiście nie ma co porównywać tamtych czasów z obecnymi ale prawdą jest, że żyli zdrowiej. Orzechy nie tylko wyśmienicie smakują same. Dodane do potraw nadają im lekko orzechowego smaku. Ale co najważniejsze to bogata skarbnica witamin i składników odżywczych. Oczywiście należy je jeść z umiarem

Ważne: Na orzechy powinni uważać alergicy ponieważ bardzo uczulają.

Wielbiciele orzechów potrafią zajadać się nimi bez końca (solone) i tłumaczą sobie jak wiele dobrego dali organizmowi. Nic bardziej mylnego. Owszem są bardzo zdrowe, ale tylko te bez soli, cukru czy miodu. Orzechy zawierają witaminy z grupy B, E, magnez, fosfor, potas, żelazo i wapń. Jednak to od rodzaju tego przysmaku zależy jakich witamin dostarczymy organizmowi.

Orzechy włoskie

Są bogatym źródłem witamin (A, E, K, C, B6, niacyna, ryboflawina,kwas foliowy), minerałów (magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor, cynk, sód) oraz kwasów tłuszczowych. Wpływają korzystnie na pracę metabolizmu co zapobiega powstawaniu tkanki tłuszczowej. Mają zbawienny wpływ na układ krążenia, dlatego powinny być spożywane przez osoby mające problemy z sercem. Są najbardziej wartościowymi orzechami na tle innych. Obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają powstawaniu kamicy żółciowej, cukrzycy oraz chorobom nowotworowym, dzięki sporym zasobom antyoksydantów. Działają zbawiennie na pracę mózgu oraz dodają energii, dlatego też wskazane osobom zabieganym oraz zapracowanym. Podnoszą odporność organizmu oraz pozytywnie wpływają na mięśnie. Orzechy włoskie są doskonałym dodatkiem do ciast, deserów, kremów oraz farszów. Wykorzystywane do wyrobu past oraz olejów. Miłośnicy orzechów również marynują je.

Orzechy Laskowe

Orzechy laskowe oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i mikroelementów posiadają spore zasoby witaminy E, która nazywana jest witamina młodości oraz płodności. Obniżają ciśnienie krwi (dzięki dużej ilości potasu), wzmacniają układ nerwowy oraz odpowiadają za mocne kości i zęby. Jedzenie orzechów laskowych zapobiega powstawaniu zakrzepów oraz miażdżycy. Jednym słowem działają zbawiennie w chorobach sercowo-naczyniowych. Działają pozytywnie na płodność i potencję, gdyż przyczyniają się do wytwarzania hormonów płciowych. Szczególnie polecane nerwicowcom. Skutecznie wpływają na obniżenie poziomu cukru we krwi.

Migdały

Migdały cenione w starożytności cieszą się ogromnym uznaniem po dzisiejsze czasy. Dostępne w postaci całego orzeszka jak również w postaci płatków migdałowych wykorzystywane głównie do ciast i deserów. Przede wszystkim jest to bogate źródło witamin, mikroelementów oraz składników odżywczych. Zawierają sporo witaminy E, witamin z grupy B oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz błonnik. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, wykazują działanie przeciwzakrzepowe. Polecane diabetykom ze względu na niski indeks glikemiczny. Witaminy z grupy B znajdujące się w migdałach wspomagają pracę serca, dobroczynnie działają na układ nerwowy oraz poprawiają wygląd skóry oraz włosów. Migdały wpływają na poprawę odporności organizmu, zalecane kobietom w ciąży (zawierają kwas foliowy) oraz pomagają w walce ze zgagą. Swoje szerokie zastosowanie znalazły także w walce z nadwagą, ponieważ regulują przemianę materii oraz utrudniają odkładanie się tłuszczu. Wykorzystywane również w kosmetyce. Ze wszystkich orzechów zawierają najmniej tłuszczu.

Pistacje

Pistacje należą do jednych z najbardziej odżywczych orzechów, a na dodatek nie zaszkodzą osobom na diecie ze względu na swoją niskokaloryczność. Wyróżniają się na tle innych orzechów, ze względu na sporą zawartość luteiny, która pozytywnie wpływa na zdrowie oczu. Zawierają witaminy z grupy B, mikroelementy oraz pierwiastki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Błonnik zawarty w tych orzechach usprawnia pracę jelit. Polecane również cukrzykom. Ze względu na dużą zawartość antyoksydantów wykazują działanie antynowotworowe.

Orzechy nerkowca

Wykorzystywane w kuchni chińskiej oraz indyjskiej. Bogate źródło błonnika, białka, kwasów omega 3, żelaza, magnezu, fosforu oraz witamin z grupy B, PP, E oraz A. Zapobiegają powstawaniu miażdżycy, wspomagają układ nerwowy, krwionośny, wzmacniają zęby oraz układ kostny. Jako bogate źródło magnezu wpływają na poprawę kondycji psychicznej oraz regulują napięcie mięśni. Co ważne, zapobiegają niedotlenieniu organizmu. Zapobiegają arytmii, osteoporozie, infekcjom oraz pękaniu naczyń krwionośnych. Nie wskazane alergikom, ponieważ wykazują działanie uczulające.

Orzechy brazylijskie

Orzeszki brazylijskie (orzeszki para ) to bogate źródło wartości odżywczych, magnezu, potasu, wapnia, kwasu foliowego, witaminy E, witamin z grupy B oraz selenu. Selen wykazuje działanie wzmacniające organizm oraz przeciwdziała powstawaniu niektórych nowotworów. Spożywanie orzechów brazylijskich chroni przed chorobami tarczycy, bezpłodnością, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy oraz zmniejsza oznaki starzenia się skóry. Polecane szczególnie mężczyznom, ponieważ chronią przed przerostem gruczołu krokowego. Nerwicowcy tez powinni zaopatrzyć się w te orzechy, ponieważ bardzo wspomagają układ nerwowy. Ważne aby spożywać je z umiarem (duża zawartość selenu). Przedawkowanie selenu niesie przykre konsekwencje jak bóle głowy czy wymioty.

 

 

 

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

W dzisiejszych czasach, w dobie wszechobecnego niezdrowego, sztu...

DIETA DUKANA

Zachwycamy się rarytasami sprowadzanymi zza granicy, a nie docen...

Superjedzenie z polskich pól

Gładkie i lśniące włosy to marzenie każdej kobiety. Taka fryzura...

Proste triki na gładkie i lśniące włosy

  Awokado inaczej zwane smaczliwką pochodzi z terenu obecnego M...

Awokado - dlaczego takie zdrowe?

  Inaczej zwana również dietą niskosalicylanową wskazana osobom...

Dieta aspirynowa (dieta niskosalicylanowa)

Na rynku dostępnych jest wiele suplementów diety wspomagających ...

Berrator – efektywny spalacz tłuszczu