Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Herbata LOYD Yerba Mate

Yerba mate to wysuszone i zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego, z których przygotowuje się napar, popularny głównie w krajach Ameryki Południowej oraz w niektórych krajach Bliskiego Wschodu. Tradycyjnie Yerba Matę pije się przez specjalną rurkę, zakończoną sitkiem, zwaną bombillą.

 

By przedstawić niezwykły, egzotyczny smak Yerba Mate tym, którzy nie chcą eksperymentować z trydycyjnymi (trudnymi) metodami przygotowania, LOYD wprowadził do swej oferty linię produktów na bazie ostrokrzewu paragwajskiego. Znakomite, świeże, owocowe profile smakowe, jak: aloe vera i granat, figa i grejpfrut, mięta i trawa cytrynowa czy mandarynka w niezwykle orzeźwiający, soczysty sposób dopełniają słoneczny smak Yerby.

Zastosowanie piramidek, pozwala natomiast na swobodną cyrkulację wody, zapewniając uzyskanie naparu o najpełniejszym aromacie. Kształt piramidki znacznie ułatwia porcjowanie długich liści Yerby i umożliwia wydajniejsze zaparzanie, a zastosowanie specjalnego materiału filtracyjnego powoduje, że piramidki po zanurzeniu w  wodzie stają się niemal przezroczyste – co pozwala obserwować cały proces rozwijania się liści w naparze.

Jak powstała herbata Yerba Mate?

Legenda głosi, że Boginie Księżyca i Chmury przybyły zwiedzić Ziemię. Znalazły tam jaguara, który chciał je zaatakować. Zostały jednak uratowane przez starca, który w podzięce dostał nowy rodzaj rośliny, z którego może przygotować „napar przyjaźni”.

Nazwa yerba mate, wymyślona została najprawdopodobniej przez jezuitów, pochodzi od przekształconego łacińskiego słowa „herba” – ziele i „mati” co w języku keczua oznacza suszoną i wydrążoną tykwę, w której parzy się ziele.

Historia popularności napoju sięga połowy XVII wieku, kiedy to w zamieszkane przez plemię Guarani dorzecza Parany dotarli misjonarze jezuiccy. Odkryli oni, że ulubioną używką miejscowych były liście pewnego gatunku wiecznie zielonego krzewu nazwanego później ostrokrzewem paragwajskim. Ich żucie likwidowało zmęczenie, rozjaśniało umysł i łagodziło uczucie głodu. Dzisiaj wiemy, że między innymi dzięki kofeinie (nazywanej w odniesieniu do yerba mate – mateiną), której zawartość waha się ona od 0,7 do 2 procent – w zależności od gatunku yerby.

Tradycyjna Yerba mate podawana jest w naczynkach zwanych mate oraz guampa dla tereré. Mate może być wykonane z tykwy, ceramiki lub z drewna – np. Palo santo. Guampa jest to naczynie zrobione z rogu bawolego lub częściej krowiej racicy. Susz wsypuje się w ilości od 1/4 do 3/4 objętości naczynia, a następnie wykonuje się szereg czynności mających na celu odpowiednie ułożenie zmielonych liści i łodyżek tak, aby susz zgrupował się po jednej stronie naczynka, tworząc skos. Po odpowiednim przygotowaniu naczynia można umieścić w nim rurkę bombillę – służącą do picia. Napar zalewa się do momentu, w którym utrzymuje on swój smak – zwykle susz zaparzać można około 6-7 razy. Woda do zalewania musi być koniecznie ostudzona (65-80 °C).

Osoby rozpoczynające przygodę z Yerba mate mogą skorzystać z oferty producenta herbat LOYD i zaparzyć Yerba Mate wygodnie - w piramidce.

 

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Post i głodówka to pojęcia, które zazwyczaj budzą jedynie nega...

Dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej – pość i chudnij!

Dieta kapuściana kwalifikuje się do diet błyskawicznych, czyli t...

Prezydencka dieta kapuściana

Nadwaga i jej kolejne stadium - otyłość - to już niemal schorzen...

Produkty mleczne przyspieszają odchudzanie

  Siemię lniane nie bez powodów zaliczane jest do kategorii pro...

Siemię lniane pozwoli Ci schudnąć oraz zapobiec poważnym chorobom

Zachwycamy się rarytasami sprowadzanymi zza granicy, a nie docen...

Superjedzenie z polskich pól

Termogeniki to substancje, które wspomagają spalanie tłuszczu w ...

Termogeniki - na czym polega ich działanie?