Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Herbata zielona – dobra na wiosenne przesilenie i nie tylko

 

Zielona herbata słynie ze swoich właściwości prozdrowotnych i pobudzających. Jest chętnie wybierana przez osoby chcące dodać sobie energii. Jej picie jest niezwykle modne w wielu kręgach. Jest to też jedna z herbat, których picie poleca się szczególnie w okresie wiosennego przesilenia. Co warto wiedzieć o tej herbacie? Dlaczego warto ją pić?

 

Zielona herbata – dlaczego warto ją pić wiosną?

Wiosną chętnie sięgamy po różnego rodzaju „wspomagacze”, które mają nam przywrócić energię, dodać wigoru i dostarczyć witamin. Preparaty te jednak często zawierają w sobie wiele dodatkowych substancji, które nie zawsze są korzystne dla naszego zdrowia. O wiele lepszym pomysłem jest zaparzenie filiżanki zielonej herbaty. Zielona herbata może być pita wiosną, ale i o każdej innej porze roku. Badania naukowe dowodzą, że napar z zielonej herbaty ma właściwości pobudzające, ale i poprawiające koncentrację. Dlatego wiele osób sięga po nią w zastępstwie kawy. Dodatkowo, zielona herbata to sprzymierzeniec odchudzania – pomaga w szybszym spalaniu tłuszczu, co daje wyjątkowo dobre efekty w połączeniu z regularnymi ćwiczeniami.

Oprócz tego, zielona herbata poprawia wrażliwość na insulinę oraz tolerancję glukozy u zdrowych, młodych osób. Więcej informacji na temat właściwości prozdrowotnych zielonej herbaty można przeczytać na stronie www.herbata.info.

Jak zaparzyć zieloną herbatę?

W krajach takich jak Chiny czy Japonia, parzenie i picie herbaty to prawdziwy rytuał, który musi być odpowiednio celebrowany. W naszym kraju rzadko przykładamy uwagę do tego, jak parzymy herbatę, jednak w przypadku przygotowywania zielonej herbaty warto pamiętać o kilku prostych zasadach. Jedną łyżeczkę liści zalewamy ok. 0,2 l wody, która nie może być wrząca – optymalna temperatura to ok. 70-85 stopni Celsjusza. Napar jest gotowy po ok. 2-3 minutach. Dłuższe zaparzanie może spowodować, że herbata będzie miała więcej goryczy w sobie. Gotowy napar powinien mieć delikatnie zielony kolor.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Grypa atakuje. Zimno, silny wiatr, duże wahania temperatury mają...

Sprawdzone domowe sposoby na grypę i przeziębienie.

Dieta ryżowa powstała w 1934 roku. Jej twórcą jest Walter Kempne...

Dieta ryżowa 3 dniowa

Najpopularniejszym suplementem diety, z którego bardzo chętnie k...

Dlaczego kreatyna jest najpopularniejszą odżywką wśród sportowców?

Osoby zainteresowane tematyką zdrowego odżywiania z pewnością sł...

Dieta zgodna z grupą krwi – czy to ma sens?

Dieta Low Carb zaliczana jest do grona jednych z najbezpieczni...

Dieta Low Carb - dieta nisko węglowodanowa

Prawie każda z Pań stosowała w swoim życiu dietę odchudzająca....

Nie mogę schudnąć - dlaczego?