Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Hummus – pasta, która dzięki rozmaitym dodatkom nigdy się nie nudzi

Pochodzi z Egiptu i krajów Lewantu. Przyrządzany jest z ciecierzycy z dodatkiem czosnku, sezamu, oliwy i soku z cytryny, i stanowi doskonały dodatek do dań kuchni Bliskiego Wschodu oraz chrupiących przekąsek. Chodzi oczywiście o hummus. Fenomenalna pasta, która podbija świat współczesnej gastronomii, to świetna propozycja m.in. na imprezę. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, dlatego nigdy się nie znudzi!

Bogaty w witaminy, białko i błonnik, o charakterystycznym orzechowym posmaku i gęstej konsystencji – hummus smakuje rewelacyjnie m.in. jako dodatek do shoarmy (w zestawie z mięsnym daniem zamówisz go z dostawą m.in. w restauracji Sphinx), kebabu czy klasycznej sałatki tabbouleh. Ale nie tylko. Możesz go również podać z grzankami, włoskimi paluchami grissini, a nawet zwykłymi paluszkami czy krakersami. Urozmaici każdy posiłek i urzeknie wyrazistym smakiem. Jeśli jednak podstawowa wersja tej gęstej pasty już Ci się znudziła, możesz ją urozmaicić. Jakie dodatkowe składniki możesz dorzucić?

Pieczone bataty

Bataty, nazywane też słodkimi ziemniakami, wyróżniają się intrygującym, delikatnie słodkawym smakiem. Możesz je przyrządzić jak frytki z piekarnika, ale możesz też… dodać je do hummusu. Surowe są twarde jak pietruszka, dlatego przed wrzuceniem do blendera należy je upiec – w skorupce i bez żadnych dodatków. Ok. 30 minut w temperaturze 180°C w zupełności wystarczy. A co z proporcjami? Batatów powinno być dwukrotnie mniej niż ciecierzycy. Hummus z ich dodatkiem zyska łagodniejszy smak i kremową konsystencję.

Pieczona marchewka

Zasada jest podobna jak w przypadku batatów, choć marchewkę możesz dodać w nieco większej proporcji. Złagodzi smak hummusu i nada mu złocisty kolor, dzięki czemu pasta będzie się rewelacyjnie prezentowała na stole! Do tej wersji możesz dorzucić też kilka kropli syropu klonowego.

Pieczona zielona papryka

Zabawy z kolorem ciąg dalszy. Choć tej wersji hummusu nie znajdziesz w menu restauracji Sphinx, możesz ją przygotować samodzielnie. Na 240 g ugotowanej ciecierzycy użyj ok. 200 g upieczonej papryki, a do mieszanki dodaj też świeżo posiekaną kolendrę lub pietruszkę. Możesz również poeksperymentować nieco bardziej i sięgnąć po listki świeżej mięty.

Burak

Głęboko czerwony odcień buraka i jego delikatnie słodkawy posmak również doskonale komponują się z pastą z ciecierzycy. Przed wrzuceniem do blendera buraka należy upiec, a do masy warto też dodać odrobinę soli morskiej, która przełamie słodycz. Dodatek buraka to również dobry pomysł, jeśli chcesz uczynić hummus jeszcze zdrowszym – ta wersja dostarczy dużej dawki żelaza.

Rzodkiewka

Brzmi niecodziennie? A jednak! Hummus z dodatkiem lekko pikantnych rzodkiewek smakuje wyśmienicie. Co ważne, nie musisz ich wcześniej w żaden sposób przygotowywać do blendowania. Wystarczy, że je umyjesz i obierzesz z korzeni, a następnie wrzucisz do pozostałych składników klasycznego hummusu.

Suszone pomidory

Dość charakterystyczny i powszechnie wykorzystywany dodatek do hummusu. Najlepiej pasować będą te zanurzone w oliwie z ziołami – nawet kilka takich suszonych pomidorków złagodzi smak pasty i nada jej subtelny, czerwony odcień. Jeśli chcesz, możesz również doprawić tę odsłonę hummusu szczyptą chili, aby dodać potrawie pikanterii.

Hummus to idealny dodatek do dań rodem z Bliskiego Wschodu. Jeśli więc zamawiasz posiłek z dostawą, np. w restauracji Sphinx, pamiętaj, by i ta pasta znalazła się na Twojej liście. Dzięki niej Twoje zmysły przeniosą się do rozgrzanego słońcem Maroka, Tunezji lub Egiptu. Zdecydowanie warto!

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Jedną z metod wykorzystywanych w medycynie alternatywnej jest de...

Medycyna alternatywna – leczenie przez detoks organizmu

Woda jest dla ludzkiego organizmu substancją absolutnie niezbę...

 Filtrujące dzbanki do wody - zalety i specyfika działania

Smażenie to jeden ze sposobów obróbki termicznej potraw, jednak ...

Czy smażenie może być zdrowe i dietetyczne?

Początek aktywności fizycznej dla kogoś, kto nie miał z nią wcze...

Społeczność ludzi aktywnych – przyłącz się!

Borelioza to odkleszczowa choroba bakteryjna, wywołana przez k...

Rozpoczyna się inwazja kleszczy! Poznaj skuteczne sposoby leczenia boreliozy i profilaktyki tej choroby

Smażenie to jeden ze sposobów obróbki termicznej potraw, jednak ...

Czy smażenie może być zdrowe i dietetyczne?

Czystek na odchudzanie? Kto by pomyślał, że tak niepozorna rośli...

O co tak wiele szumu? Czystek na odchudzanie.