Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Jaki cukier jest najzdrowszy?

Na półkach sklepowych znajdziemy wiele rodzajów cukru i jego zamienników. Wystarczy wybrać się do coraz bardziej popularnych sklepów ze zdrową żywnością. Każdy z nich jest opisywany na etykiecie jako najlepszy i najzdrowszy. Ale ile w tym prawdy? Każdy chyba słyszał, że cukier to „ biała śmierć”. Każdy z nas spożywa przeciętnie w ciągu roku ponad 50 kg cukru czyli około 200 szklanek. Niestety to o wiele za dużo. Jak wiadomo nadmiar cukru prowadzi do otyłości, zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory, obniża odporność, rozregulowuje gospodarkę hormonalną oraz przyspiesza starzenie skóry. Więc jaki cukier jest najzdrowszy? Który wybrać? Odpowiedź znajdziecie w poniższym artykule.

Cukier brzozowy.

Cukier brzozowy ( ksylitol) pochodzący ze Skandynawii jest naturalnie białym cukrem, który pozyskuje się z kory brzozy. Należy do popularnych słodzików dla diety cukrzycowej. Zalet ksylitolu można wymieniać w nieskończoność.

 

Oto najważniejsze z nich:

 

cukier brzozowy zawiera 14-krotnie niższy indeks glikemiczny niż inne cukry,

stosując go wzrasta przyswajalność wapnia,

zapobiega próchnicy,

przywraca naturalne pH w jamie ustnej,

opóźnia procesy starzenia dzięki redukcji wydzielanej insuliny,

przeciwdziała otyłości.

posiada antybakteryjne właściwości.

 

Należy pamiętać aby nie stosować ksylitolu w dużych dawkach, ponieważ działa przeczyszczająco. U dzieci natomiast podawanie należy skonsultować najlepiej z lekarzem. Cukier brzozowy najkorzystniej spożywać na surowo albowiem nie nadaje się do pieczenie czy tez gotowania.

Cukier trzcinowy

Czym tak naprawdę różni się cukier biały i trzcinowy( który uważany jest za zdrowszy)? Według opinii diabetyków cukier to cukier i nie ważne czy biały czy brązowy. Niestety różnica jest niewielka. Należy zacząć od tego, że swoją kalorycznością jest zbliżony do cukru białego. A jego kolor zawdzięcza się obecności melasy.

 

Ważne: cukier brązowy nie należy do produktów wegetariańskich i wegańskich.

 

Zalety cukru trzcinowego:

 

działa wykrztuśnie i przeciwbólowo,

posiada właściwości bakteriobójcze,

przyspiesza gojenie ran i oparzeń,

zawiera spore pokłady magnezu, żelaza, wapnia, cynku i fosforu.

 

Cukier brązowy posiada również szerokie zastosowanie w kuchni meksykańskiej, orientalnej, jest stosowany do przygotowywania wielu deserów oraz słodzenia herbaty.

Miód.

Skąd pochodzi miód nie trzeba tłumaczyć. Jego dobroczynne właściwości odkryli już starożytni Egipcjanie a i babcie wykorzystywały je w leczeniu wielu chorób i dolegliwości. Na rynku dostępnych jest wiele odmian miodu min. spadziowy, lipowy, gryczany czy rzepakowy. Zawiera tzw. cukry redukujące ( glukozę i fruktozę) dzięki czemu wspomaga leczenie cukrzycy.

Każdy posiada inne właściwości lecznicze.

Działanie lecznicze miodu

Na układ oddechowy - działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, wykrztuśnie, przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i uodparniająco,

Na układ krążenia – miód korzystnie wpływa na krążenie oraz ciśnienie krwi. Ogólnie wpływa pozytywnie na pracę serca. Jest wykorzystywany w leczeniu choroby wieńcowej czy nerwicy serca,

Na układ pokarmowy- działa oczyszczająco na organizm. Jest pomocny w leczeniu biegunek oraz łagodzi skutki stresu,

Na układ moczowy- działa moczopędnie dlatego wspomaga rekonwalescencję w chorobach układu moczowego czy nerek.

 

Mimo ze miód to też cukier, to jednak jest jego zdrowszą wersją. Dobroczynnie wpływa na organizm wspomagając leczenie wielu chorób. Zawiera wiele witamin i antyoksydanty. Nie polecany dzieciom poniżej pierwszego roku życia.

Słodziki

Pewnie wiele osób słyszało o cudownych zamiennikach cukru a mianowicie o słodzikach. Najpopularniejsze z nich to aspartam, stewia czy ksylitol. Więc co jest zdrowsze -cukier czy słodziki? Zdania są podzielone a temat ten wzbudza do dziś wiele kontrowersji. Cukier dodaje energii i sprawia ze mózg lepiej funkcjonuje ale „co za dużo to nie zdrowo”.

Słodziki są doskonałą alternatywą dla osób chorujących na cukrzycę ( ale zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem) i dbających o linię. Zawierają o wiele mniej kalorii a są bardziej słodsze niż pospolity cukier.

 

Reasumując jaki jest najzdrowszy cukier?

 

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wiadomą rzeczą jest ze wszystko co w nadmiarze zaszkodzi nawet zdrowej osobie. Ale jeżeli mamy do wyboru zdrowszą wersję pospolitego i tak chętnie używanego białego cukru wybierzmy zamienniki. Na pewno korzystniej wpłyną na zdrowie i sylwetkę.

 

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Niejednokrotnie każdego z Nas złapał nagły skurcz mięśni czy drg...

Co robić przy nagłych skurczach mięśni czy drgawkach?

Niekwestionowany król wśród wszystkich warzyw. Te niepozornie ...

Jarmuż – warzywo o cudownych właściwościach

Nadmiar tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha to problem zarówn...

Jak schudnąć z brzucha?

Należysz do osób, które niezależnie od ilości zjadanych posiłków...

Zbuduj atrakcyjną muskulaturę dzięki suplementom na masę i siłę!

  Wiele osób wyznaje zasadę „jestem tym co zjem” i słusznie. W ...

Smaki sezonu. Placki z cukinii.

Żyjemy w ciągłym nieustającym biegu, na nic nie mamy czasu. Przy...

Hurra! Jedziemy do SPA!