Nowości na dietaiodchudzanie.pl

12 najzdrowszych warzyw, czyli jak wzbogacić dietę w naturalny sposób?

Dzięki warzywom nasza dieta może stać się ciekawsza i bardziej wartościowa, a my możemy skuteczniej wspierać swe zdrowie. Podstawą sukcesu jest tu staranny wybór tych produktów spożywczych, które mają się w takim menu znaleźć. Po jakie warzywa warto sięgać z myślą o swym zdrowiu i dobrej formie?

Miejsce 12. Bakłażany
Lekceważone dość długo bakłażany stają się coraz ważniejszym składnikiem zdrowej diety. Wiadomo, że są one bardzo dobrym źródłem błonnika, przez co rewelacyjnie wpływają na stan naszego układu pokarmowego. Bakłażany są jednocześnie źródłem nasuniny – substancji, która może skutecznie chronić przed uszkodzeniem błony komórek nerwowych. Dieta, w której te śródziemnomorskie warzywa będą się pojawiać dość często, może nam zatem pomóc w ochronie przed takimi chorobami, jak demencja.

Miejsce 11. Karczochy
Moc karczochów powinni docenić ci, którzy chcą skutecznie wspierać swą wątrobę. Kwasy, które znajdują się w karczochach, mają działanie żółciopędne, a to pomaga w szybszym usuwaniu toksyn z organizmu. Dieta z tymi warzywami w roli regularnie pojawiających się dodatków jest też zalecana osobom chorującym na cukrzycę.

Miejsce 10. Brokuły
Choć brokuły bywają ignorowane przez miłośników zdrowej diety, warto pamiętać o jednym – znajdujące się w nich substancje mogą skutecznie wspierać nas w walce z rakiem. Wiadomo, że w brokułach znajdują się związki, cenione w medycznym świecie ze względu na swe antynowotworowe właściwości. W celach profilaktycznych warto zatem sięgać po brokuły regularnie, ciesząc się ich wspaniałym smakiem.

Miejsce 9. Koper włoski
To kolejne warzywo, które warto włączyć do diety. Koper włoski wyróżnia się swym rozkurczowym działaniem, dzięki czemu pomaga w walce z bolesnymi skurczami jelitowymi oraz przy problemach związanych z zespołem jelita drażliwego. Koper włoski pomaga też kobietom w okresie menopauzy, jest też ceniony jako środek łagodzący wszelkie dolegliwości związane z napięciem przedmiesiączkowym.

Miejsce 8. Seler
Sprawdza się w walce z bólem, a jego przeciwbólowe właściwości cenią głownie osoby cierpiące z powodu chorych stawów. Seler pomaga też w utrzymaniu ilości płynów w organizmie na odpowiednim poziomie, jest też cennym składnikiem diet oczyszczających.

Miejsce 7. Papryka
Paprykę warto docenić za skuteczność w walce z wolnymi rodnikami, co jest zasługą silnych przeciwutleniaczy znajdujących się w tym warzywie. W papryce znajdziemy jednocześnie spore ilości witaminy C, A oraz niektórych witamin z grupy B.

Miejsce 6. Buraki
Po buraki warto sięgać z kilku względów. Te warzywa skutecznie oczyszczają wątrobę ze szkodliwych toksyn, dzięki czemu mają zbawienny wpływ na cały organizm. W burakach znajduje się też sporo azotanów, dzięki czemu dieta uwzględniająca obecność tych warzyw pomaga w prowadzeniu skutecznej walki ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi. Warzywa te są jednocześnie jednym z ważniejszych składników diety, która ma chronić nasz organizm przed chorobami nowotworowymi.

Miejsce 5. Jarmuż
To niezbyt popularne warzywo pomaga rozwiązywać wiele problemów związanych ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu we krwi. Jarmuż zawiera również sporo związków siarki, które mogą się wykazywać sporą skutecznością w walce z rakotwórczymi substancjami.

Miejsce 4. Marchew
Zawiera spore ilości beta-karotenu, który chroni nas przed zakrzepami oraz przed problemami z wzrokiem. Marchew chroni nas też przed wolnymi rodnikami, a dieta z jej udziałem pomaga utrzymać skórę w dobrej formie.

Miejsce 3. Szpinak
Szpinak jest cennym źródłem białka i żelaza, dostarcza też sporych ilości wapnia oraz witamin z grupy B. Dieta z jego udziałem pomaga chronić się przed rakiem, a w szczególności przed rakiem żołądka, prostaty oraz jajników.

Miejsce 2. Kapusta
To tanie i powszechnie dostępne warzywo to cenny dodatek do zdrowej diety. Znajdujące się w kapuście fitozwiązki pozwalają na szybsze usuwanie toksyn z organizmu, pomagają też skutecznie chronić się przed rakiem. Dieta, w której kapusta pojawia się regularnie, pomaga też w ochronie serca przed wieloma chorobami.

Miejsce 1. Cebula
Cebula to wyjątkowe warzywo. Jej lecznicze właściwości są zasługą silnych przeciwutleniaczy, które pomagają w prowadzeniu skutecznej walki z wolnymi rodnikami. W cebuli znajdują się również substancje mogące skutecznie walczyć ze stanami zapalnymi oraz probiotyki, które pomagają w utrzymaniu w dobrej formie flory bakteryjnej jelit.

Warzywa to jeden z najważniejszych składników zdrowej diety. Dzięki nim nasz organizm może lepiej radzić sobie z wieloma zagrożeniami, a my – cieszyć się lepszą formą i doskonałym samopoczuciem.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Raport naukowców ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego nie p...

Nadmiar sodu w diecie nastolatka

Święta Hildegarda z Bingen to święta kościoła katolickiego, kt...

Dieta orkiszowa św. Hildegardy – chrześcijańskiej mniszki żyjącej w XII wieku

Badania potwierdzają znane od dawna zalecenie, aby przed każdym ...

Woda - rewelacyjny specyfik gwarantujący smukłą sylwetkę

Nikt nie lubi się przemęczać i zapewne nie wiele jest osób, któr...

Dlaczego warto ćwiczyć? Poznaj korzyści z aktywności fizycznej.

Osoby zainteresowane tematyką zdrowego odżywiania z pewnością sł...

Dieta zgodna z grupą krwi – czy to ma sens?

Dieta kapuściana kwalifikuje się do diet błyskawicznych, czyli t...

Prezydencka dieta kapuściana