Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Jarmuż – warzywo o cudownych właściwościach

Niekwestionowany król wśród wszystkich warzyw. Te niepozornie wyglądające zielone liście i łodygi to prawdziwa skarbnica minerałów oraz witamin. Jarmuż był popularny w czasach Polski ludowej, kiedy promowano go jako produkt zapewniający zdrowie i witalność. Dziś ponownie wraca do łask! Uznawany za eksperta w sprawach zdrowego żywienia dr Fuhrman znajduje miejsce dla jarmużu na czele swojej klasyfikacji produktów żywnościowych pod względem gęstości odżywczej.

 

Dlaczego warto spożywać jarmuż?

Przede wszystkim dlatego, że jest to jedno z najzdrowszych warzyw z rodziny krzyżowych – tej samej, do której należy brokuł oraz kalafior. Jarmuż dostarcza do organizmu przede wszystkim:

1. sulforanu – cennego dla zdrowia związku siarki, skutecznie stymulującego produkcję enzymów trawiennych. W związku z tym przypisuje się mu silne właściwości przeciwnowotworowe;

2. przeciwulteniaczy – doskonale opóźniają procesy starzenia – zapewniają długowieczność oraz piękny wygląd skóry nawet w podeszłym już wieku;

3. glukozynolanów – zmniejszają ryzyko zachorowania na raka prostaty, żołądka oraz płuc;

4. beta karotenu oraz luteiny – związki odpowiedzialne za prawidłowy przebieg procesów widzenia. Spożywając jarmuż nie musisz obawiać się zachorowania na krótkowzroczność, jaskrę czy inne poważne choroby wzroku;

5. błonnika – zapewnia przez długi czas uczucie sytości, a tym samym pomaga zwalczyć ochotę na ciągłe podjadanie. Jednocześnie znacząco przyśpiesza trawienie. Wszystkie osoby z nadwagą pragnące schudnąć, powinny więc koniecznie włączyć jarmuż do swojej codziennej diety.

Bogactwo witamin i minerałów

Jarmuż jest także niesamowicie bogatym warzywem w minerały oraz witaminy. Najbardziej szokująca może wydawać się informacja, iż w 100 gramach jarmużu znajduje się aż 150 mg wapnia! To wartość znacznie wyższa w porównaniu chociażby do mleka, które przecież powszechnie jest reklamowane jako najbogatsze, jeśli nie jedyne w pełni wartościowe źródło wapnia. Włączając na stałe do swojego jadłospisu jarmuż, nie musisz obawiać się niebezpieczeństwa, że zachorujesz na osteoporozę. Twoje zęby będą odtąd natomiast skutecznie chronione przed próchnicą.

To cudowne warzywo krzyżowe pozwala także w łatwy sposób uzupełnić niedobory pozostałych ważnych minerałów dla zdrowia organizmu. Przede wszystkim żelaza, magnezu oraz fosforu. O jarmużu w swojej diecie nie mogą zapomnieć wobec tego przede wszystkim osoby będące na diecie wegetariańskiej oraz narażone na chroniczny stres. Warto także mieć świadomość, że warzywo to posiada silne właściwości przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Doskonale radzi sobie między innymi z bakterią Helicobacter pyroli, która może przyczynić się do poważnych problemów z funkcjonowaniem układu trawiennego.

W jarmużu znajduje się także niekończące się bogactwo witamin – zwłaszcza A, C oraz K. W związku z tym jego systematyczne spożywanie to gwarancja wysokiej odporności – sezonowa grypa i przeziębienie odejdą w niepamięć, jeśli uwzględnisz jarmuż w jadłospisie! Jakby tego było mało, w warzywie tym znajdują się również spore ilości witaminy E, odpowiedzialnej za młody i piękny wygląd skóry, włosów oraz paznokci.

W jaki sposób można spożywać jarmuż?

Sam jarmuż w postaci surowej wykazuje specyficzny posmak, który nie każdemu będzie odpowiadał. Spożywając go w postaci surowej (warto z uwagi na zachowanie wszelkich witamin i enzymów) należy usunąć twarde łodygi. Doskonale z dodatkiem jarmużu smakują surówki i sałatki owocowo-warzywne. Możesz także przygotowywać na jego bazie soki, szejki, koktajle oraz zupy typu krem.

Prawdziwym hitem są jednak chipsy jarmużowe! Ich przygotowanie jest nadzwyczaj proste i zajmuje nie więcej niż 15 minut. Wystarczy, że pozbawione twardych łodyg liście jarmużu umyjesz pod bieżącą wodą, dokładnie wysuszysz (najlepiej w suszarce do grzybów), a następnie wyłożysz na rozgrzaną blachę, nasmarowaną oliwą z oliwek extra virgin. Dla smaku warto dodać także dowolne przyprawy ziołowe, szczyptę soli himalajskiej oraz sproszkowaną papryczkę chili. Gotowe, po uzyskaniu brązowego koloru chipsy nabiorą serowego posmaku. Stanowią one doskonały zamiennik dla zwykłych chipsów, pełnych niezdrowych wzmacniaczy smaku, cukru oraz soli.

Jarmuż w diecie oczyszczającej

Spożywanie jarmużu jest bardzo zalecane w trakcie zdrowotnych postów oczyszczających, takich jak chociażby dieta dr Ewy Dąbrowskiej. Jarmuż za sprawą swych cudownych właściwości, pozwala w błyskawicznym tempie pozbyć się zalegających w organizmie złogów, polipów oraz wszelkiego typu zanieczyszczeń. Warto sięgnąć więc po jarmuż zwłaszcza wiosną, kiedy to powszechnie praktykujemy zdrowotny detoks. Dzięki jarmużowi nie musisz się obawiać niedożywienia w trakcie głodówki dietetycznej, gdyż za sprawą wysokiej zawartości minerałów, pomaga zaopatrzyć organizm we wszelkie niezbędne związki.

Podsumowanie

Niezależnie więc na jakiej diecie obecnie jesteś, nie możesz zapomnieć o dołączeniu jarmużu do codziennego jadłospisu! To niepowtarzalne pod względem gęstości odżywczej warzywo krzyżowe warto spożywać w postaci soków, zup krem, koktajli, chipsów o serowym smaku, a także dodawać do surówek i sałatek warzywno-owocowych. Nienaganne zdrowie i szczupła sylwetka to korzyści, które znajdują się na wyciągnięcie ręki!

 

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Nie da się ukryć, że zrzucenie zbędnych kilogramów wymaga odpowi...

Trening interwałowy

Czy znasz kogoś, kto nie chciałby być szczupły? Większość osób m...

Jak schudnąć – kilka faktów

Ta dobroczynna roślina dająca nasiona Chia znana jest ze swoic...

Szałwia Hiszpańska (nasiona Chia). Tego zapewne nie wiesz...!

Każda z Pań chciałaby się cieszyć piękną figurą i jednocześnie...

Przepyszny kapuśniak z młodej kapusty

Yerba mate to wysuszone i zmielone liście ostrokrzewu paragwaj...

Herbata LOYD Yerba Mate

Kcalmar.pro to nowoczesny program stworzony przez dietetyków dla...

Kcalmar.pro - program dla dietetyków