Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Kasza gryczana zdrowa i smaczna

 

Kasza ta nie bez powodu nazwana jest „ królowa wszystkich kasz”. Uzyskiwana z gryki, uprawiana była już 2000 tysiące lat p.n.e. Szkoda tylko, że w dzisiejszych czasach kasza gryczana nie cieszy się tak wielkim zainteresowaniem jak kiedyś. Na Polskich stołach podawana jest sporadycznie, a naprawdę wielka szkoda. Naprawdę warto wprowadzić ją do swojego menu i to nie tylko jako dodatek, bowiem jest drogocennym źródłem białka, błonnika oraz wielu witamin, soli mineralnych i składników odżywczych. Wpływa zbawiennie na organizm nie zakwaszając go

 

 

Cenne właściwości kaszy gryczanej

Gryka choć uprawiana na niewielkim obszarze Polski (lubelszczyźnie) wykorzystywana jest nie tylko do produkcji kaszy ale również w przemyśle farmaceutycznym. Liście tej „cudownej rośliny” do dzisiaj wykorzystywane są do leczenia żylaków oraz krwawień z przewodu pokarmowego oraz nosa. Kasza gryczana to bogate źródło białka, błonnika (2 razy więcej niż w makaronie czy ryżu), węglowodanów, przeciwutleniaczy (flawonoidy, które wykazują działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne) składników mineralnych oraz witamin (B1, B2, B6, PP). Dzisiaj, gdy brakuje czasu na wszystko, tak często odwiedzamy fast foody. Niestety jest to żywność, przetworzona, która nie ma nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem, a co dopiero mówić o witaminach czy minerałach. Zbyt często odrzucamy zdrowe dary natury na poczet sztucznego i przetworzonego jedzenia. Taki styl życia odbije się na zdrowiu wcześniej czy później. Wprowadzając kaszę gryczaną do swojego jadłospisu szybko zobaczymy efekty jej dobroczynnego działania na organizm. Co ważne kasza ta nie zawiera glutenu dzięki czemu może być stosowana również przez osoby chore na celiakię. Kasza gryczana to spora dawka magnezu (który zapobiega skurczom) potasu (który obniża ciśnienie krwi), żelaza oraz fosforu. To bogate źródło energii.

Kasza gryczana doskonale odkwasza organizm, a jest to bardzo ważne tym bardziej że tak mało spożywamy warzyw i owoców. Wskazana również osobom mającym problemy z cholesterolem albowiem obniża jego poziom zmniejszając ryzyko chorób miażdżycowych. Dzięki zawartości kwasu foliowego oraz witaminy E pomaga w walce z niedokrwistością. Osoby z anemią powinny ja włączyć jak najszybciej do swojego jadłospisu. Jak widać kasza gryczana to dar natury, który tak wiele dobrego daje organizmowi.

Jak gotować kaszę gryczaną?

Najważniejsze przy gotowaniu kaszy jest zachowanie odpowiednich proporcji mianowicie na jedną szklankę kaszy przypadają dwie szklanki wody. Kaszę gryczaną należy gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Po tym czasie należy wyłączyć gaz i zostawić pod przykryciem aby wchłonęła resztę wody. Wielu z Nas robi błąd i wylewa nadmiar wody tracąc przy tym tak cenne dla organizmu składniki odżywcze. Nie ma również powodów do obaw, że pozostawiona w wodzie się poskleja jak ryż. Kasza gryczana charakteryzuje się sypkością więc bez obaw.

 

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Anoreksja to ogromny problem XX i XXI wieku, choć jej początki s...

Anoreksja problemem XXI wieku

Należysz do osób, które niezależnie od ilości zjadanych posiłków...

Zbuduj atrakcyjną muskulaturę dzięki suplementom na masę i siłę!

  Kwas chlorogenowy (CGA) to związek organiczny zaliczany do gr...

Kwas chlorogenowy – charakterystyka, właściwości oraz skutki uboczne

Wybór diet odchudzających jest naprawdę duży. Wśród nich jest ...

Dieta kefirowa. Schudnij 3 kilogramy w 5 dni

Wprawdzie na rynku nie brak różnego rodzaju odżywek do włosów, r...

Olejek rycynowy w pielęgnacji skóry i włosów

Czekolada w dużej mierze składa się z cukrów i tłuszczy, zatem j...

Co daje jedzenie czekolady?

Choroba zwyrodnieniowa kolana zwana również gonartrozą jest obec...

Choroba zwyrodnieniowa kolan - przyczyny i leczenie