Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Kurkuma – magiczna przyprawa rodem z Indii

Kurkuma to przyprawa korzenna, która jest blisko spokrewniona z imbirem – zarówno pod względem wyglądu, jak i właściwości zdrowotnych. Jej specyficzną cechę stanowi żółty kolor, dzięki któremu powszechnie stosuje się ją do barwienia potraw. W naszym kraju kurkumę znamy przede wszystkim jako główny składnik curry. Dowiedz się skąd pochodzi kurkuma oraz jakie leczy dolegliwości.

 

Indyjski skarb sprzed tysięcy lat

Kurkuma wywodzi się z południowej Azji, a po raz pierwszy zaczęto ją uprawiać w Indiach już 2000 lat p.n.e. Z tego właśnie powodu często jest ona nazywana szafranem indyjskich. Do dziś przyprawa ta stanowi obowiązkowy element diety mieszkańców Indii, a także takich państw jak Indonezja, Nepal czy Pakistan. Szafran indyjski to obowiązkowy element ajurwedyjskiego sposobu żywienia.

Lista właściwości leczniczych kurkumy

Kurkuma za sprawą zawartego w niej polifenolu kurkuminy wykazuje niezwykłe właściwości zarówno w prewencji różnych chorób i dolegliwości zdrowotnych oraz ich leczeniu. Zostało to potwierdzone w licznych badaniach medycznych, przeprowadzanych na prestiżowych uniwersytetach w Europie oraz Stanach Zjednoczonych. Warto jednak mieć na uwadze fakt, iż organizm samej kurkumy nie jest w stanie dobrze przyswoić. Dlatego też należy spożywać ją razem z czarnym pieprzem oraz papryką chilli. Dzięki temu przyswajalność wzrasta nawet o kilka tysięcy procent!

Kurkuma zapobiega oraz leczy następujące schorzenia i dolegliwości:

1. nowotwory – nie jest bynajmniej przypadkiem, iż mieszkańcy południowej Azji praktycznie nie chorują na raka. Badania obserwacyjne prowadzone zarówno na zwierzętach, jak i na ludziach dowiodły, że kurkuma pozwala zapobiegać m.in. nowotworowi płuc, trzustki oraz żołądka, a także uaktywnia proces apoptozy – samoistnego uśmiercania się komórek rakowych;

2. problemy z pamięcią – dodając kurkumę do potraw można skutecznie uchronić się przed chorobą Alzheimera oraz innymi schorzeniami skutkującymi spadkiem sprawności umysłu;

3. trudno gojące się rany – jeśli nie jesteś w stanie zagoić rany, posyp ją szafranem indyjskim, co znacząco przyśpieszy proces gojenia;

4. chore stawy – kurkuma to wspaniałe lekarstwo dla każdego, kto zmaga się z niesprawnością układu kostnego. Przynosi poprawę nawet w tak poważnym zespole chorobowym jak reumatoidalne zapalenie stawów;

5. depresja – jak wykazały badania, spożywanie potraw z kurkumą znacząco poprawia nastrój, wykazując zbliżone działanie do antydepresantów w leczeniu depresji oraz choroby afektywnej dwubiegunowej;

6. wysoki poziom cholesterolu – kurkuma świetnie radzi sobie z obniżaniem poziomu współczynniki LDL (zły cholesterol) oraz trójglicerydów;

7. cukrzyca – szafran indyjski jest także polecany dla diabetyków, gdyż obniża poziom glukozy w organizmie oraz usprawnia pracę trzustki;

8. niska odporność – za sprawą wysokiej zawartości witaminy C, spożywanie kurkumy pozwala zmniejszyć ryzyko sezonowych infekcji. W razie przeziębienia warto łączyć ją z imbirem oraz cytryną;

9. choroby bakteryjne i wirusowe – kurkumina wykazuje silne działanie antybakteryjne oraz przeciwwirusowe. Doskonale radzi sobie nawet z tak poważnymi chorobami jak gruźlica, zapalenie jelit oraz zapalenie opon mózgowych;

10. problemy trawienne – wspomaga metabolizm, oczyszcza krew, a także usprawnia pracę trzustki oraz wątroby. W związku z tym jest polecana szczególnie osobom będącym na diecie odchudzającej;

11. kamica żółciowa – kurkuma pozwala zapobiec powstaniu kamieni w woreczku żółciowym, gdyż przyśpiesza wydzielanie się żółci. Osoby już zmagające się z tą dolegliwością powinny jednak zachować ostrożność, ponieważ spożywanie kurkumy wzmaga ból.

Podsumowanie

Kurkuma w pełni zasługuje zatem na miano skarbu Indii. Ta niezwykła przyprawa w żółtym kolorze wspomaga leczenie niemalże każdej dolegliwości chorobowej! Zanim jednak dodasz ją do potraw, koniecznie razem z czarnym pieprzem lub papryką. Dzięki temu cenne składniki kurkumy będą lepiej przyswajalne, a Ty w pełni skorzystasz z jej dobroczynnych właściwości leczniczych.

 

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

  Pod nazwą spirulina kryje się rodzaj niebiesko zielonych alg ...

Spirulina - algi morskie w służbie zdrowia

O tym jak bardzo ważne jest codzienne spożywanie owoców oraz w...

Warzywa i owoce receptą na zdrowie

  Od pewnego czasu można zauważyć rosnące zainteresowanie zdrow...

Dania dietetyczne

Kiedy zaczyna się wiosna coraz częściej myślimy o pracy nad swoj...

Przygotuj się do wiosny z Lightbox!

Kasza jaglana należy do bardzo wartościowych i zdrowych produktó...

Zapomniane produkty spożywcze – kasza jaglana – oczyszcza i odchudza

Błonnik witalny to w pełni naturalny suplement diety. Jego zadan...

Czym jest błonnik witalny?

Bóle zlokalizowane w obrębie miednicy u mężczyzn występują znacz...

Bóle miednicy u mężczyzn - postępowanie fizjoterapeutyczne