Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Oliwa z oliwek - śródziemnomorski eliksir młodości i vitalności

 

Nie na darmo oliwa z oliwek nazywana jest śródziemnomorskim skarbem długowieczności i dobrego zdrowia. Ze względu na to, że zawiera wyjątkowe tłuszcze jest faworyzowana przez lekarzy i dietetyków. Oliwa ta zawiera jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe które obniżają ilość złego cholesterolu a co za tym idzie zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy. Jest produktem roślinnym pozyskiwanym z owoców oliwkowych (oliwki wraz z pestkami są miażdżone i wyciska się z nich sok). Na rynku dostępnych jest naprawdę dużo różnych rodzajów oliw. Ale zdecydowanym faworytem jest oliwa Extra Vergine.

 

Rodzaje oliwy z oliwek- która najlepsza?

 

Najlepszą i najbardziej zdrową jest oczywiście oliwa Extra Vergine. Pochodzi ona z pierwszego tłoczenia i zawiera najwięcej wartości odżywczych, spore pokłady witaminy E oraz dużo antyutleniaczy oraz działa przeciw zapalnie i anty-nowotworowo. Co najważniejsze nie jest poddawana procesom chemicznym i właśnie dlatego jest najzdrowsza . Cechą charakterystyczną dla oliwy Extra Vergine jest zielonkawy kolor, jest gęsta oraz mętna. W sklepach można ją poznać po wyższej cenie. Najlepiej jeżeli stosuje się ją na surowo dodając przed samym podaniem do sałatek, sosów czy też pieczywa.

Na drugim miejscu klasyfikacji znajduje się oliwa Vergine. Otrzymywana jest z zielonych oliwek. Co prawda nie jest poddawana procesom mechanicznym, ale dodaje się ją do oliwy rafinowanej celem wzbogacenia jej smaku.

Na kolejnym miejscu znajduje się oliwa z oliwek. Jest oliwą rafinowaną z domieszką oliwy vergine. Jest pozbawiona smaku, zapachu oraz koloru. Używana jest do wszelkich potraw, sałatek, gotowania oraz smażenia. Następna w klasyfikacji jest oliwa rafinowana Pure. Jest oliwą słabej jakości, przeznaczona raczej do smażenia.

Na ostatnim miejscu znajduje się oliwa z wytłoków oliwnych tzw. pozostałości z procesu tłoczenia (Sansa). Jest poddawana procesowi chemicznej rafinacji przez co jest pozbawiona składników odżywczych i minerałów. Można ją spożywać jedynie na gorąco.

Właściwości pro-zdrowotne oliwy z oliwek

Importer i dystrybutor oliwy Frantoi Cutrera - http://www.oliwa-z-oliwek.com.pl/oliwa-z-oliwek/menu/oliwa-z-oliwek - podkreśla, że oliwa z oliwek jest niedocenioną receptą na zdrowie i zachowanie długowieczności. Jest bogata w witaminy A, D, E, K. Zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na obniżenie cholesterolu. Dostarcza organizmowi wielu witamin, mikroelementów oraz składników odżywczych. W znacznym stopniu przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz zachowania młodego wyglądu. Zawiera kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu LDL przy jednoczesnym zwiększaniu dobrego HDL. Zawiera antyoksydanty, które działają przeciwzapalnie (polecana chorym na Alzheimera czy też z stwardnieniem rozsianym), są również niezastąpione w walce z nowotworami czy cukrzycą. Oliwa z oliwek również zawiera sporo witaminy C, która działa przeciwzapalnie oraz wzmacnia odporność organizmu. Przeciwdziała rozwojowi osteoporozy oraz krzywicy u dzieci.

Ważne: Należy pamiętać, że najlepszą oliwą jest oliwa extra Vergine, ponieważ to właśnie ona zawiera najwięcej witamin, mikroelementów i składników odżywczych, które chronią organizm i pomagają w walce z wieloma schorzeniami.

Zalet prozdrowotnych można wymieniać co niemiara. Warto zaopatrzyć się w ten niesamowity eliksir długowieczności i zdrowia.

Zastosowanie oliwy z oliwek w kuchni

Każda Pani domu powinna mieć w swojej kuchni oliwę z oliwek. Oliwa extra Vergine jest doskonałym dodatkiem do sosów, sałatek, pieczywa, dań z ryżem czy makaronem (najlepiej wybierać tę tłoczoną na zimno). Natomiast do pieczenia doskonale nadaje się ta z pierwszego tłoczenia, która ma wysoką temperaturę dymienia. Jak widać oliwa z oliwek jest naprawdę niezastąpiona w kuchni, a co najważniejsze wpływa bardzo pozytywnie na organizm oraz zdrowie. A jak wiadomo „Zdrowie to najcenniejszy skarb”

 

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Dziś zdecydowanie większą wagę przywiązujemy do wyglądu zewnętrz...

Suplementy na odchudzanie

Dzisiejsze postępy medycyny i jej nieustający rozwój pozwalają n...

Bogata oferta klinik medycyny estetycznej

Każdego roku w czołówce najpopularniejszych postanowień noworocz...

Czy do uprawiania sportu trzeba się specjalnie przygotować?

Kasza jaglana należy do bardzo wartościowych i zdrowych produktó...

Zapomniane produkty spożywcze – kasza jaglana – oczyszcza i odchudza

    Do wyboru dostępnych jest coraz więcej diet odchudzających...

Dieta New Mayo Clinic

Dzięki szeroko zakrojonym badaniom i obserwacjom klinicznym wiem...

Nie tolerujesz glutenu? Sprawdź których produktów powinieneś unikać.