Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Co jeść, żeby przyspieszyć przemianę materii?

Zapewne wiele razy słyszałeś o tym, że od prędkości naszej przemiany materii zależy to, jak się czujemy i jaka jest nasza masa ciała. Ogólnie rzecz ujmując, im szybsza przemiana materii, tym lepiej - zobacz więc, co powinieneś jeść, aby Twoja przemiana materii działała sprawniej!

Zapewne wiele razy słyszałeś o tym, że od prędkości naszej przemiany materii zależy to, jak się czujemy i jaka jest nasza masa ciała. Ogólnie rzecz ujmując, im szybsza przemiana materii, tym lepiej - zobacz więc, co powinieneś jeść, aby Twoja przemiana materii działała sprawniej!

 

Imbir - ta coraz bardziej popularna roślina nie tylko rozgrzewa i chroni przed przeziębieniami, ale także pomaga przyspieszyć metabolizm. Zawarty w nim gingerol ułatwia trawienie i sprawia, że łatwiej jest pozbyć się z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii. Imbir najlepiej jeść świeży, ale możemy także dodawać go do zup, sosów oraz sałatek. Rano natomiast warto wypijać napar z korzenia imbiru z dodatkiem soku z cytryny.


Papryczki chili - lubisz ostre, wyraziste w smaku potrawy? Jeśli tak, to jedz je częściej! Badania wykazały, że regularne jedzenie papryczek może przyspieszyć przemianę materii nawet o 10 procent, co sprawia, że również redukcja tkanki tłuszczowej przebiega szybciej.  Swoje niezwykłe właściwości papryczki chili zawdzięczają obecności kapsaicyny, która nasila termogenezę i zwiększa ilość wydzielanych soków trawiennych.


Zielona herbata - zawiera cenną teofilinę, która pobudza wydzielanie soków żołądkowych oraz usprawnia przemianę materii. W zielonej herbacie znajdziemy także teinę, dzięki której mamy więcej energii do działania!


Otręby - za najbardziej wartościowe uważa się otręby owsiane, ale pszenne czy żytnie również są bardzo zdrowe. Zawarty w nich błonnik poprawia pracę jelit, a także - z uwagi na fakt, że pęcznieje w żołądku - powoduje długotrwałe uczucie sytości i chroni przed podjadaniem!


Zioła - tak, nasze babcie miały rację - jeśli nasz metabolizm jest zbyt powolny, to najwyższy czas sięgnąć po napary z ziół i zacząć dodawać je do posiłków! Do dań na ciepło warto wsypywać niemałe ilości lubczyku, kminku oraz koperku. Dobrym pomysłem jest także regularne picie naparu z pokrzywy.


Kasze - są zdrowe, smaczne i… pomagają w podkręceniu metabolizmu! Najlepiej w tym celu sięgać po grube kasze - zwłaszcza kaszę gryczaną, ale kasza jaglana czy bulgur także doskonale “zdadzą egzamin”.


Surowe warzywa - zawierają nie tylko mnóstwo cennych witamin, ale także są bogate w błonnik, który reguluje pracę naszych jelit. Często sięgaj więc po marchew, buraka czy selera naciowego - w ten sposób poprawisz swój metabolizm i dostarczysz organizmowi cennych mikroelementów!


Papaja - ten egzotyczny owoc nie tylko wspaniale smakuje i pięknie wygląda, ale także wspomaga nasze trawienie. Zawarta w nim papaina ułatwia odchudzanie, pomaga zwalczać cellulit i sprawia, że nasz organizm szybciej pozbywa się toksyn.

Aby utrzymać przemianę materii na odpowiednim poziomie, należy unikać bardzo niskokalorycznych diet oraz jeść często, ale mniej. Z pomocą przyjdzie nam także regularna aktywność fizyczna. Jeżeli masz wrażenie, że Twoja przemiana materii pozostawia wiele do życzenia, rozważ udanie się do dietetyka - na przykład jednego z tych, którzy pracują w Centrach Dietetycznych Naturhouse.
Tekst powstał we współpracy z dietetykiem Centrum Dietetycznym Naturhouse.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Spalacze tłuszczu to suplementy diety wspomagające proces elim...

Dlaczego warto stosować spalacze tłuszczu oraz jak je wybierać?

Tematy dotyczące białka i jego optymalnej ilości w diecie od w...

Obalamy mity związane z produktami białkowymi

Każdy, kto chce uzyskać super figurę, doskonale wie, że wymaga t...

Wspomagacze odchudzania, z nimi uzyskasz super figurę!

Dzięki szeroko zakrojonym badaniom i obserwacjom klinicznym wiem...

Nie tolerujesz glutenu? Sprawdź których produktów powinieneś unikać.

Leczo z cukinii to kolorowa mieszanka duszonych warzyw. Ta pożyw...

Przepis na letnie danie - leczo z cukinii

  Czarnuszka nazywana „złotem faraonów” cieszy się coraz większ...

Niesamowite właściwości oleju z czarnuszki

Wiosna rozgościła się w przyrodzie na dobre, więc czas na to, ...

Dieta na wiosnę - sprawdź, jak wzmocnić się po sezonie jesienno-zimowym!