Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Siemię lniane pozwoli Ci schudnąć oraz zapobiec poważnym chorobom

 

Siemię lniane nie bez powodów zaliczane jest do kategorii produktów superfood. Zwłaszcza ze względu na ogromną zawartość kwasów tłuszczowych Omega 3, te niepozorne ziarenka stanowią doskonałe remedium dla osób z nadwagą, a także pozwalają zachować nienaganne zdrowie. W artykule prezentujemy najważniejsze informacje na temat lnu.

 

Nie musisz spożywać ryb

Wszędzie wokół słyszysz, że aby być zdrowym należy jeść jak najczęściej ryby? Musisz więc wiedzieć, że to nie do końca jest prawdą. Są one cenione z uwagi na zawartość Omega 3, którego jednak siemię lniane zawiera znacznie więcej! Jeśli więc jesteś na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, mamy dla Ciebie dobrą informację. Tym bardziej, że ryby morskie są dziś mocno skażone ze względu na zwiększające się z każdym rokiem zanieczyszczenie wód. Spożywanie siemienia lnianego – zwłaszcza ekologicznego – jest zatem znacznie bezpieczniejsze.

Bogactwo witamin i minerałów

W siemieniu lnianym znajdziesz również cenny kompleks witamin – zwłaszcza z grupy B (B6 oraz B3). Istnieją również przesłanki naukowe głoszące, że ziarna lnu mogą zawierać niewielkie ilości witaminy B12. Oprócz tego regularne spożywanie siemienia niweluje ryzyko niedoboru witaminy C, magnezu oraz cynku.

Siemię lniane pomocne w odchudzaniu

Uzupełnienie swojej diety o len to także szansa utraty niepotrzebnych kilogramów. Wszystko dzięki temu, że siemię lniane zawiera bardzo dużo naturalnego błonnika pokarmowego. Tym samym wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, przyśpiesza przemianę materii, a także niweluje uczucie głodu. Jeżeli więc chcesz pozbyć się problemu z podjadaniem pomiędzy posiłkami, wprowadź koniecznie siemię lniane do swojego jadłospisu.

Właściwości zdrowotne lnu

Badania naukowe jednoznacznie dowodzą, iż siemię lniane wykazuje pozytywne działanie zarówno mając na uwadze przeciwdziałanie chorobom cywilizacyjnym, jak i ich leczenie. Dr Budwig stosowała je u swoich pacjentów w formie zmielonych ziaren oraz oleju lnianego – w połączeniu z owocami, warzywami oraz nabiałem. Dieta dr Budwig pomogła tysiącom osób chorych na nowotwory, którzy mogli zrezygnować z uporczywej chemioterapii czy radioterapii.

Poza tym siemię lniane doskonale radzi sobie z takimi schorzeniami jak:

1. cukrzyca,

2. choroby alergiczne,

3. przedwczesna menopauza,

4. egzema,

5. łysienie,

6. miażdżyca i pozostałe choroby układu krwionośnego,

7. zaburzenia pamięci,

8. silne stany zapalne,

9. choroby bakteryjne i wirusowe,

10. dolegliwości ze strony układu pokarmowego (zwłaszcza biegunka, zgaga i niestrawność),

11. choroby psychiczne,

12. trądzik,

13. ADHD.

W jaki sposób spożywać siemię lniane?

Spore wątpliwości budzi zazwyczaj kwestia tego, w jakiej formie spożywać siemię lniane, aby zapewnić sobie jak najwięcej korzyści.

Przede wszystkim warto zdawać sobie sprawę z tego, iż wszystko co najcenniejsze w ziarnach lnu jest bardzo wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. W związku z tym najlepszym wyjściem jest mielenie siemienia lnianego w młynku do kawy metodą pulsacyjną. Uzyskany proszek można dodawać do sałatek, zup, chleba, płatków czy kasz. Siemię ma neutralny smak, dlatego nie trzeba obawiać się zepsucia smaku potraw. Należy pamiętać także o tym, aby zmielone ziarna spożyć jak najszybciej – najlepiej w przeciągu kilkunastu minut.

Kiedy należy zachować ostrożność?

Nie zaleca się spożywania siemienia w postaci całych ziaren, gdyż istnieje wówczas spore ryzyko zatkania przewodów pokarmowych. Poza tym przyjmowanie tego rodzaju superfood nie jest zalecane kobietom w ciąży z uwagi na zawartość fitoestrogenów. Nie trzeba natomiast obawiać się zawartego w ziarnach siemienia lnianego kwasu cyjanowodorowego. Jego zawartość jest bowiem jedynie śladowa, dlatego nawet kilka łyżek zmielonego lnu nie stanowi jakiegokolwiek zagrożenia dla zdrowia.

Siemię na problemy żołądkowe i grypę

W przypadku zaś problemów z prawidłowych funkcjonowaniem układy pokarmowego lub dolegliwości ze strony górnych dróg oddechowych, najlepsze będzie siemię w formie kisielu. W tym celu zalewamy ziarna gorącą wodą i dodajemy dla poprawy smaku dowolne owoce. Uzyskany syrop stanowi nieodzowną pomoc w przypadku napadów kaszlu, kataru, a także zgagi, niestrawności czy bólów brzucha.

Brązowe czy złote?

Siemię lniane możemy zakupić zarówno w postaci brązowych, jak i złotych ziaren. Znacznie łatwiej dostępne są brązowe ziarna, podczas gdy złote najłatwiej otrzymać w internetowych sklepach ekologicznych. Właściwości zdrowotne w obu przypadkach są analogiczne. Złote siemię jest natomiast lepsze w smaku, jednak zarazem nieco droższe.

Podsumowanie

Jeśli więc chcesz zachować pełnię zdrowia oraz osiągnąć szczupłą sylwetkę, siemię lniane powinno koniecznie zagościć w Twojej codziennej diecie. Zmielone ziarna dodawaj gdzie tylko się da – dobrze komponują się one z niemalże każdym posiłkiem. Dzięki temu zapobiegasz ryzyku poważnych problemów zdrowotnych wynikających z niedoborów nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3. Jedz więc codziennie siemię lniane!

 

Komentarze

  • Gdzie sa te badania i źródła?
  • Witam
    CZy dobrą metodą spożywania zmielonych ziaren lnu jest ich mielenie a następnie zalewanie gorącą wodą i wypijanie z dodatkiem łyżki miodu. Za pomoc w tej kwestii serdecznie dziękuję.
  • "Nie zaleca się spożywania siemienia w postaci całych ziaren, gdyż istnieje wówczas spore ryzyko zatkania przewodów pokarmowych." - WTF? Kompletna bzdura, kleik z siemienia to nie super glue !!
  • "ogromną zawartość kwasów tłuszczowych Omega 3" - akurat, tylko odmiana wysokolinolenowa zawiera większą ilość O3 a takiej nie kupisz w zwykłym sklepie.
    "Nie musisz spożywać ryb" - akurat, len zawiera tylko ALA natomiast w zdrowej diecie niezbędne są też EPA i DHA.
    "ryby morskie są dziś mocno skażone" - akurat, jakoś kitajce jedzą 10x tyle ryb co my a dożywają 100 lat. Ryby nie są podstawą naszej diety.
    "kompleks witamin – zwłaszcza z grupy B (B6 oraz B3)" - akurat to siemię jest bogate tylko w B1, witaminy C ma śladowe ilości oraz zawiera sporo miedzi, manganu, magnezu oraz fosforu.
    "bardzo dużo naturalnego błonnika" - akurat to jest wada a nie zaleta, 100g siemienia to praktycznie 100% zapotrzebowania na błonnik a nadmiar błonnika skutkuje dolegliwościami gastrycznymi oraz niedoborami wapnia, żelaza czy cynku, co może prowadzić do anemii. Zdrowe w wuj, hah xD
    Dalej nie czytam, bo już dość się pośmiałem :)

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Nawet najlepsza dieta może nie przynosić upragnionych skutków, j...

Ćwiczenia aerobowe

Nie od dziś wiadomo, że składniki zawarte w przyprawach wpływają...

Jakich przypraw używać w diecie dukana?

Czy znasz kogoś, kto nie chciałby być szczupły? Większość osób m...

Jak schudnąć – kilka faktów

Niekwestionowany król wśród wszystkich warzyw. Te niepozornie ...

Jarmuż – warzywo o cudownych właściwościach

Zachwycamy się rarytasami sprowadzanymi zza granicy, a nie docen...

Superjedzenie z polskich pól

Scenariusz, który znamy niemal wszyscy. Po wielu godzinach pracy...

Wielki głód, niewielkie pieniądze - jak wybrać dobry fast-food?