Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Spirulina - algi morskie w służbie zdrowia

 

Pod nazwą spirulina kryje się rodzaj niebiesko zielonych alg morskich, jednak znana jest już od wielu wieków. Jej naturalnym środowiskiem są ciepłe jeziora Afryki oraz meksyku. Zaliczana do jednej z najbardziej wartościowych roślin jakie Nam dała natura. Spirulina jest niezastąpioną i niedocenioną mieszanką wszystkich składników odżywczych, których nie znajdziemy w żadnym innym produkcie. Dla niedowiarków ważną informacją będzie fakt, że wielokrotnie przeprowadzone badania nad spiruliną potwierdziły jej zbawienny wpływ na organizm. Szkoda tylko, że mimo tak cudownej mocy jaką posiada jest tak rzadko przez Nas stosowana.

 

 

Właściwości prozdrowotne spiruliny

Ta zielona bomba witaminowa polecana jest szczególnie osobom żyjącym w wiecznym biegu oraz z niedoborami witamin, przeciwutleniaczy, minerałów oraz składników odżywczych. To niedocenione źródło pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 oraz Omega 6, kwasu foliowego, witamin z grupy B, witaminy E, D, A, K oraz C. Ponadto jest źródłem wapnia, potasu, żelaza, selenu oraz manganu. Spirulina należy do silnych antyoksydantów, które zapobiegają powstawaniu nowotworów.

Zalet jej dobroczynnego wpływu na organizm można wymieniać wiele ale oto najważniejsze z nich:

  • Obniża poziom złego cholesterolu oraz cukru we krwi,

  • Wzmacnia system immunologiczny,

  • Działa silnie oczyszczająco na organizm,

  • Wykazuje działanie przeciwzapalne,

  • Polecana osobom z anemią ponieważ zwiększa wytwarzanie czerwonych krwinek,

  • Posiada właściwości przeciw wirusowe,

  • Chroni przed chorobami nowotworowymi oraz pomaga w okresie leczenia,

  • Wykazuje działanie ochronne przed rozwojem chorób układu krążenia,

  • Wpływa pozytywnie na pracę układu nerwowego,

  • Pomaga w walce z alergiami,

  • Reguluje ciśnienie krwi.

Jak widać te cudowne algi wiele dobrego wnoszą do organizmu oraz pomagają w walce z wieloma schorzeniami. Dla wielu osób jednak jej specyficzny smak odrzuca. Dostępna jest w płynie, w tabletkach jak również w postaci sproszkowanej, którą z powodzeniem można dodawać do potraw lub koktajli.

Dozowanie spiruliny

Jak wcześniej zostało wspomniane spirulina dostępna jest w formie sproszkowanej oraz tabletek. Ogólnie przyjęta norma nakazuje przyjmowanie 1 tabletki na 10 kg masy ciała.

Dawkowanie spiruliny w proszku

Na początku stosowania zalecana dawka wynosi od ½ łyżeczki zwiększając do 1 czubatej łyżeczki. Zanim zdecydujemy się na włączenie spiruliny do diety najlepiej skonsultować się z lekarzem, który zaleci odpowiednią dawkę uwzględniając ogólny stan zdrowia.

 

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

  Inaczej zwana również dietą niskosalicylanową wskazana osobom...

Dieta aspirynowa (dieta niskosalicylanowa)

Każda kobieta bez wątpienia marzy o pięknej sylwetce bez tak zwa...

Prosty w wykonaniu i niezwykle skuteczny peeling z kawy na celulit

Popularność klinik witaminowych to trend, który wkracza na rynek...

Kliniki witaminowe coraz popularniejsze – sprawdź dlaczego!

Scenariusz, który znamy niemal wszyscy. Po wielu godzinach pracy...

Wielki głód, niewielkie pieniądze - jak wybrać dobry fast-food?

Jesteś częstym bywalcem siłowni? Regularnie chodzisz na zajęcia ...

Wymarzona sylwetka - czemu ćwiczenia to nie wszystko?

Ciągle zmagasz się z problemem nadwagi i nie pomaga nawet syst...

Skończ raz na zawsze z uzależniającym jedzeniem!

Święta Hildegarda z Bingen to święta kościoła katolickiego, kt...

Dieta orkiszowa św. Hildegardy – chrześcijańskiej mniszki żyjącej w XII wieku