Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Superjedzenie z polskich pól

Zachwycamy się rarytasami sprowadzanymi zza granicy, a nie doceniamy naszych krajowych dóbr.

Okazuje się, że jagody goji, nasiona chia, aloes, komosa ryżowa czy amarantus posiadają swoje odpowiedniki. I wcale nie trzeba ich importować, by potem kupować za horrendalne stawki. Tak samo dobre produkty spożywcze znajdziemy na rodzimych polach i łąkach. Są dużo tańsze, posiadają mnóstwo wartościowych witamin i minerałów. Do tego wspieramy dobra krajowe, dajemy zarobić rodzimym rolnikom.

Aloes czy może jednak pokrzywa?

Zarówno pokrzywa, jak i aloes oczyszcza, działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie. Oba zioła wspierają też odporność organizmu i obniżają poziom cukru we krwi. Pokrzywa jest źródłem potasu, magnezu, witaminy A, B oraz C i beta-karotenu. Pokrzywę i aloes wykorzystuje się dokładnie do tych samych potraw. Mogą być składnikami sałatek i koktajli. Często robi się z nich napar i zaparza herbaty.

Kasza jaglana jako odpowiednik amarantusa

Kasza jaglana jest najzdrowszą ze wszystkich kasz, jakie istnieją na świecie. Po co więc cudować i zamieniać ją na gorszego amarantusa? Nie wszyscy pewnie wiedzą, ale kasza jaglana jest też bezglutenowa – to chyba dobra wiadomość dla wszystkich, którzy idąc z najnowszymi trendami, odrzucają gluten, bo ten jakoś w ostatnim czasie przestał być modny.

Co więcej, kasza jaglana oczyszcza organizm z toksyn. Wpływa korzystnie na naszą cerę, włosy i paznokcie. Zawiera ogromną ilość witaminy B, żelaza, wapnia i fosforu.

Zdrowa soczewica, a nie komosa ryżowa

Od kilku sezonów kucharze w hipsterskich lokalach serwują nam na talerzach komosę ryżową. Zajada się nią też każdy, kto prowadzi zdrowy, nowoczesny styl życia. Nie da się ukryć, że w ostatnim czasie komosa ryżowa jest prawdziwym hitem. Jeśli chcesz być modny, jedz komosę ryżową!

Nie do końca jest to korzystne dla naszego organizmu. Mamy przecież znacznie zdrowszy i tańszy zamiennik. To soczewica. Soczewica zawiera przecież ogrom białka, błonnika, potasu, fosforu i kwasu foliowego. Nie tylko daje na długo uczucie sytości, ale chroni też nasze zdrowie. Okazuje się, że soczewica jest antyrakowa, działa też przeciwmiażdżycowo. Sięgać po nią powinny również panie, które chcą długo zachować młody wygląd – soczewica reguluje produkcję naturalnego kolagenu.

Owoce goji to żurawina

Owoce goji uznawane są za źródło cennych witamin, głównie witaminy C. Okazuje się, że prawie taki sam skład ma żurawina. Jeszcze do niedawna gościła na polskich stołach powszechnie, dzisiaj jest trochę zapomniana. Warto pamiętać, że krajowa żurawina to nie tylko smaczny dodatek. Zajadać się nią można, by chronić zdrowie. Żurawina wzmacnia odporność, oczyszcza z toksyn, leczy drogi moczowe. Chroni też serce, reguluje poziom cukru we krwi, działa antyrakowo.

Siemię lniane a nasiona chia

Czy wiecie, że siemię lniane zawiera o wiele więcej dobroczynnych składników aniżeli nasiona chia? Warto je więc wybierać nie tylko ze względu na niższą cenę. Siemię lniane to bogactwo błonnika, witaminy E, cynku, wapnia, lecytyny i kwasów tłuszczowych omega 3. Działa antynowotworowo, wspomaga odchudzanie, chroni przed miażdżycą i chorobami serca.

Artykuł przygotowany w oparciu o ofertę poradni dietetycznej Akademia zdrowego żywienia, oferującej konsultacje dietetyczne dla dzieci i dorosłych.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Jak zapewne wiecie, zdrowe odżywianie polega na regularnym dosta...

Zdrowe odżywianie – od czego zacząć?

To, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia wiedzą wsz...

Jak  zrobić zdrowy omlet?

  Wbrew temu co mówią reklamy nie pozbędziesz się cellulitu w d...

Jak radzić sobie z celulitem?

  Zielona herbata słynie ze swoich właściwości prozdrowotnych i...

Herbata zielona – dobra na wiosenne przesilenie i nie tylko

Dieta Alleluja ma swój początek w latach 90, kiedy to George M...

Dieta Alleluja. Na czym polega dieta, która leczy raka?

Często zadajemy sobie pytanie, po co chodzić do kosmetyczki, sko...

Czy warto chodzić do salonów kosmetycznych?