Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Lepiej niż każda dieta: produkty, które warto spożywać codziennie

Czy wiecie, że tendencje są spotykane nie tylko w świecie mody, ale również w świecie diet? Określa je wiele czynników, a jednym z nich jest sezonowość. Jesienią, gdy możemy się schować w ciepłych swetrach, nie musimy już wciągać brzucha i żyć samym owocowym smoothie i arbuzem - możemy znów jeść to, co nam się podoba. Jednak my proponujemy żeby to jedzenie było nie tylko modne, ale przede wszystkim zdrowe.

Co miesiąc - nowy super produkt w diecie

Co miesiąc na podium wchodzi kolejny super produkt z długiego spisu zdrowego i pysznego jedzenia. Zwróćmy uwagę na znane w całym świecie oraz sprawdzone bomby witaminowe.


Numerem jeden w spisie modnych i zdrowych produktów są nasiona Chia. Jeszcze w kulturze Majów nasiona te były uważane za przynoszące siłę. One nie tylko wzmacniają nasz układ odpornościowy, chronią serce oraz kości, ale też pomagają schudnąć. Te nasiona mogą wsiąknąć 12 razy więcej wody niż same ważą, dlatego bardzo szybko dają poczucie sytości. Najlepiej jest odmoczyć nasiona w wodzie lub mleku roślinnym przez przynajmniej 15 minut, a potem można je dodać do koktajli, kaszy, sosów lub jeść osobno.


Zielona chlorella oraz jej niebiesko zielona siostra spirulina, są glonami głębokowodnymi. Są bogate w potrzebne ludzkiemu organizmowi białko, aminokwasy, antyoksydanty, żelazo oraz nie brakuje tam również witamin i minerałów. Czy gdzieś indziej znajdziemy taki zestaw pożytecznych substancji? Może tylko w tabletkach.


Jagoda Goji - na tytuł super produktu zasłużyła dzięki znajdującym się w niej antyoksydantom, właściwościom przeciwnowotworowym, pozytywnym wpływom na wzrok oraz układ odpornościowy. Zawiera aż 18 aminokwasów, 8 z nich może być dostarczona tylko z pokarmem i nie da się ich niczym zastąpić. Jagody te często są spożywane w postaci wysuszonej, jako dodatek do kaszy lub koktajli owocowych, ale też jako osobna przekąska.

 

Jarmuż - warzywo z zielonymi liśćmi z rodziny kapustowatych, słynie jako produkt zawierający najwięcej substancji odżywczych. Ilość witamin nie da się policzyć na palcach: ogromna dawka witaminy C, niezwykle ważna witamina K oraz beta-karoten. Oprócz tego ma pozytywny wpływ na bilans cholesterolowy organizmu, zwiększa ilość dobrego cholesterolu i zmniejsza ilość złego. Też ma wpływ przeciwnowotworowy, ma dużo minerałów, przeciwutleniaczy oraz flawonoidów. Pasuje do przyrządzania sosów, koktajli oraz sałatek

 

Acai - fioletowa jagoda zawierająca kwas oleinowy, który jest niezbędny dla dobrej pracy serca. Niestety docierają do nas najczęściej w formie suszonej. Jagody te są bogate w antyoksydanty, zawierają dużo błonnika oraz kwasów tłuszczowych Omega. Te właściwości pomogą nie tylko zostawać zdrowym i pełnym energii, ale również pozbyć się zbędnych kilogramów.

Cudze chwalicie, swego nie znacie

Po takiej wędrówce po egzotycznych smakach czas wrócić do naszych ogrodów - super produkty rosną i u nas pod nosem, albo też trochę wyżej - na drzewach. Warto powitać jesień z uśmiechem i stołem pysznych jej darów.


Jabłka. Można jeść surowe, upiec, dodać do ciast i szarlotek, ale najważniejsze nie pozbywaj się skórki - jest bogata w flawonoidy, a samo jabłko nasyci cię antyoksydantami. Jabłka są smaczne, niskokaloryczne oraz, co nie mało ważne, tanie.


Gruszki. Tak samo jak jabłka, można je jeść w dowolny sposób. Warto te owoce dodać do jesiennej diety, gdyż są źródłem witaminy C, miedzi oraz błonnika.


Brukselka. Dobrze przyrządzona może smakować bosko. Zalety: kwas foliowy, witamina K i duże ilości żelaza. Nawet ci co nie lubią jej z powodu specyficznego smaku, muszą sięgnąć po to źródło zdrowych substancji.


Pasternak. Warzywo w formie marchewki, dobrze smakuje z wszystkimi jesiennymi warzywami. Zalety: błonnik i potas. Rada: pokroić na cienkie plasterki, spryskać olejem, upiec w piekarniku, a po upieczeniu dodać soli - i oto mamy zdrowe czipsy.


Kalafior. Od niedawna zwany królem warzyw. Tytuł jest przyznany jak najbardziej słusznie, gdyż pomaga organizmowi w walce z nowotworami oraz z nadmiarem cholesterolu. A oprócz tego nie brakuje tu witaminy C.


Dynia. Przedtem jak oddać sąsiadowi tę karetę dla Kopciuszka, zastanów się czy ci przypadkiem nie brakuje witamin z grupy B. Na tym zalety dyni się nie kończą, gdyż zawiera też witaminę A oraz kwasy Omega 3. A przyda się do przygotowania pysznej i niskokalorycznej zupy z krewetkami, sałatki czy też dżemu.


Żeby zostawać zdrowym i mieć piękną figurę nie trzeba głodować, przestrzegać diety, która tak męczy i nie daje oczekiwanego efektu. Wystarczy, że do codziennego menu dołączysz wyżej wymienione super produkty, a zobaczysz, że efekty nie zmuszą na siebie długo czekać.

Komentarze

  • Przyjemnie się czyta każdy z pojawiających się wpisów. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

  Zielona herbata słynie ze swoich właściwości prozdrowotnych i...

Herbata zielona – dobra na wiosenne przesilenie i nie tylko

Odkąd wśród diet pojawiła się jakże rewelacyjna i skuteczna di...

Dieta Fultona - rewolucja w odchudzaniu

Dzisiejsze postępy medycyny i jej nieustający rozwój pozwalają n...

Bogata oferta klinik medycyny estetycznej

Nawet jeśli za oknem nie ma śniegu, to zimne i wilgotne powietrz...

Nie daj się zimie!

Zanim przejdę do odpowiedzi na pytanie dotyczące owoców i ich wp...

Czy owoce tuczą?

Dzisiaj, kiedy ludzie mają coraz mniej czasu na przygotowywanie ...

Szybkowar - czyli szybkie i smaczne gotowanie