Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Jedz smacznie i bez glutenu

 

W ostatnich latach bardzo głośno zrobiło się o glutenie oraz jego potencjalnej szkodliwości. Faktem jest, że znaczny odsetek ludzi nie toleruje tego składnika – przypadłość ta nazywa się celiakia, i cierpi na nią około jeden procent światowej populacji.

 

Wbrew powszechnej opinii, występowała ona u ludzi właściwie od zawsze, ale dopiero od pewnego czasu świadomość i wiedza na jej temat systematycznie wzrastają. Niestety, nie ma na nią żadnego lekarstwa. Jedynym rozwiązaniem dla osób które cierpią na coś takiego jest odżywianie się we właściwy sposób i spożywanie jedynie takiego jedzenia, które nie zawiera w sobie glutenu. Stworzenie odpowiedniego jadłospisu nie jest w takim przypadku prostym zadaniem, ale wystarczy dobra wiedza na temat tego, co można jeść przy takiej chorobie a czego powinno się unikać, aby móc odżywiać się zarówno zdrowo, jak i smacznie.

Celiakia zalicza się do chorób immunologicznych. Charakteryzuje się tym, że osoba chora nie toleruje glutenu – spożywanie go w większej ilości może wówczas stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia lub nawet życia człowieka. Nie istnieje tutaj niestety żadne skuteczne lekarstwo – z chorobą tą można żyć, ale nie da się jej całkowicie wyleczyć. Wiedza na jej temat dopiero od kilku lat jest propagowana w Polsce. Dotychczas świadomość istnienia takiej dolegliwości i jej wykrywalność wśród osób chorych były minimalne, co stwarzało w naszym społeczeństwie liczne zagrożenia. Jeśli osoba z celiakią przez dłuższy czas spożywa jedzenie z glutenem, to naraża się w taki sposób na wiele dodatkowych dolegliwości – częste bóle brzucha, biegunki, stany zapalne i choroby jamy ustnej. W skrajnych przypadkach prowadzi to nawet do zaniku mięśni.

 

Z celiakią można normalnie żyć, ale trzeba posiadać odpowiednią wiedzę na jej temat i wiedzieć, co w naszym codziennym pożywieniu może zagrażać nam w największym stopniu. Podstawa to dyscyplina i narzucenie sobie odpowiednich zasad zdrowego odżywiania się – dieta bezglutenowa jest tu niezbędna, jeśli chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem. Jedną z głównych cech charakterystycznych diety bezglutenowej (przykładowa lista produktów bez glutenu: https://naturaija.pl/produkty-bezglutenowe) jest całkowite wyeliminowanie z niej pożywienia produkowanego na bazie pszenicy, żyta, jęczmienia lub owsa – są one zwykle podstawowym źródłem glutenu w naszym jadłospisie. Wbrew pozorom, nie chodzi tu jedynie o pieczywo. Do takich produktów zalicza się między innymi kawa zbożowa, produkty mleczne z dodatkiem ziaren zboża czy sos sojowy. Istnieje również długa lista produktów, które są nazywane przez specjalistów ukrytymi źródłami glutenu. Na pierwszy rzut oka wydaje się co prawda, że są one od niego wolne, ale w rzeczywistości jest on szeroko wykorzystywany na etapie ich produkcji – są to przede wszystkim najróżniejsze konserwy, majonezy, owoce suszone, niektóre przyprawy i wiele innych. Każda osoba chorująca na celiakię musi zatem poświęcić sporo czasu na zapoznanie się z listą produktów, które nie są dla niej wskazane.

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że osoby chorujące na celiakię są skazane na życie według bardzo restrykcyjnych reguł i dokładne przyglądanie się dosłownie każdemu produktowi, jaki zamierzają zjeść. Jest w tym nieco prawdy, bowiem przy takiej dolegliwości faktycznie trzeba mocno uważać na to, w jaki sposób się odżywiamy. Niestety, w wielu produktach gluten jest stosowany nagminnie, przez co czasami okazuje się, że większość rzeczy jakie znajdziemy w sklepach rzeczywiście nie będzie dla nas odpowiednia. Z drugiej strony świadomość na temat tej choroby stale rośnie, zatem osoby na nią cierpiące mają w sklepach coraz większy wybór. Bardzo często można spotkać się z bezglutenowymi zamiennikami standardowych produktów; istnieją już nawet restauracje, które oferują dla swoich klientów bezglutenowe menu.

Życie z celiakią jest jak najbardziej możliwe, i wcale nie musimy rezygnować ze swojego ulubionego jedzenia, jeśli cierpimy na taką chorobę. Musimy jedynie uważać na to, w jaki sposób układamy swoją dietę i co znajduje się w zjadanych przez nas produktach. Warto czytać skład podawany na opakowaniach produktów spożywczych i po prostu zapoznać się bliżej z listą rzeczy, które powinniśmy wyeliminować ze swojej diety.

 

Komentarze

  • Warto pamiętać, że zdrowe jedzenie może również być bardzo smaczne :)

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Każdego roku w czołówce najpopularniejszych postanowień noworocz...

Czy do uprawiania sportu trzeba się specjalnie przygotować?

Nie potrafisz sobie wyobrazić początku dnia bez wypicia małej ...

Kawa, kawunia, kawusia… Nie pozwól sobie na życie w uzależnieniu!

Termogeniki to substancje, które wspomagają spalanie tłuszczu w ...

Termogeniki - na czym polega ich działanie?

O ile sama nazwa diety brzmi bardzo zachęcająco to jednak nie mo...

Dieta jogurtowa

Już niebawem rozpocznie się okres wakacyjny, lecz Ty nadal mas...

Jak przeprowadzić odchudzający detoks ciała i umysłu przed wakacjami?

  Propozycję zastąpienia kawy i herbaty wodą na ogół przyjmujem...

Wyzwanie - rozpocznij nawadnianie, wypij dwa litry wody dziennie!