Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Właściwości koenzymu Q 10 - warto wiedzieć

Wszyscy wiemy, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne jest dostarczanie mu odpowiedniej ilości witamin, makro i mikroelementów. W razie ich niedoborów musimy skorzystać z suplementacji. Nie zawsze jednak wiemy, że potrzebne są także inne substancje.

Koenzym Q 10

Jest jedną z najbardziej niezbędnych substancji do prawidłowej pracy organizmu. Uczestniczy w pracy każdej komórki wytwarzając w niej energię. Szczególnie potrzebują go organy wykonujące codziennie ciężką pracę. Oczywiście chodzi przede wszystkim o serce, które co minutę przepompowuje 5 litrów krwi.

Jeżeli przemnożymy to przez godziny, dni i lata życia, to okaże się, że ten niewielki organ jest największym pracoholikiem. Dla prawidłowej pracy serca niezbędny jest właśnie koenzym Q 10 zwany ubichinonem lub ubichinolem. Nasz organizm produkuje ograniczone ilości koenzymu Q 10, ale do 30 roku życia są one wystarczające. Po tym czasie może występować jego niedobór. Objawia się on:

  • zmęczeniem fizycznym,
  • zmęczeniem psychicznym,
  • niewydolnością serca,
  • zaburzeniami układu nerwowego,
  • podwyższonym ciśnieniem,
  • zwiększonym poziomem cholesterolu.

Koenzym Q 10 produkowany jest przez wątrobę, ale jego ilość może być zwiększona dzięki włączeniu do codziennej diety brokułów, szpinaku, ryb, podrobów, olejów, wyrobów pełnoziarnistych. Niestety nie są to nasze ulubione produkty, dlatego po 40 roku życia wskazane jest dostarczanie koenzymu Q 10 w postaci suplementu.

Fot. Koenzym Q10 od Sklep.kenayag.com.pl - Naturalni i zdrowi

Fot. Koenzym Q10 od Sklep.kenayag.com.pl - Naturalni i zdrowi

 

Na rynku dostępne są dwie formy koenzymu Q 10. Ubichinon jest postacią uzyskiwaną w sposób syntetyczny, występuje w formie proszku. Należy przyjmować go w trakcie posiłku lub z łyżką oleju, ponieważ koenzym Q 10 rozpuszcza się tylko w tłuszczach.

Ubichinol jest w 100% naturalnym koenzymem uzyskiwanym w drodze fermentacji. Sprzedawany jest w formie kapsułek, są to specjalne kapsułki tłuszczowe, które zapewniają właściwe wchłanianie koenzymu. Taki proces uzyskiwania koenzymu ma wpływ na jego jakość, ale także wyższą cenę niż syntetyczny konkurent.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Leczo z cukinii to kolorowa mieszanka duszonych warzyw. Ta pożyw...

Przepis na letnie danie - leczo z cukinii

Ta dobroczynna roślina dająca nasiona Chia znana jest ze swoic...

Szałwia Hiszpańska (nasiona Chia). Tego zapewne nie wiesz...!

Alergie pokarmowe dotykają coraz większej liczby osób, w tym rów...

Jak poradzić sobie z nietolerancją laktozy – poradnik dla rodziców

Ripostą na rozpowszechnione niezdrowe jedzenie określane jako fa...

Superfood, czyli najlepsze jedzenie pod słońcem

Węglowodany są zazwyczaj podstawą diety każdego człowieka. Kanap...

Dieta białkowa

Higiena intymna musi opierać się o znajomość swojego ciała: w Tw...

Jak dbać o zdrowie intymne? Poznaj 4 podstawowe zasady!

Panicznie boimy się bakterii. Zabezpieczamy się przed nimi, ja...

Dlaczego warto sięgać po probiotyki? Bo życie zaczyna się w jelitach!